Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MOSFET-ul comutator

Blacksmith

Postări Recomandate

As vrea sa folosesc un MOSFET ZXM61N02F ca swich ON/OFF la backlight-ul unui LCD care consuma vreo 60mA.Alimentarea montajului e 5V. O fi de ajuns 5V pentru a deschide complet MOSFET-ul ala ?In datasheet nu am gasit decit "Gate-Source Threshold Voltage = min. 0,7V" care nu-mi spune nimic .... Adica ce , la 0,7V e deschis complet sau cum ? :smt017 Eu stiam ca pe la 12V se deschid complet MOSFET-urile ....[attachment=0]ZXM61N02F.pdf[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

6

• pavcostel

4

• Yo4You

2

• puiu

1

Top autori în acest subiect

Acolo scrie asa" Continous Drain Current = 1.7A" la VGS =4,5V. Eu zic ca se deschide bine la tensiunea de 5V. Problema e cu ce-l deschizi, sa poti incarca capacitatea portii cum trebuie.Bafta!Costel

Link spre comentariu

Planuiesc sa-l deschid cu tensiunea de 1 logic (5V) pe care o da PIC-ul pe un port setat ca output. :smt102 Pinii de la pic mi se pare ca sint limitati la 20mA fiecare.... Sa fie prea lent pt. a incarca poarta MOSFET-ului ?Din partea mea nu ar fi problema ca doar aprind un backlight de LCD nu imi trebuie viteza de comutatie mare ... dar numai sa nu se supere MOSFET-u, sa nu disipe prea mult pina se incarca .... totusi parca n-as crede ca ar fi asta o problema ... :smt017

Link spre comentariu

Daca ii pui un tranzistor pentru MOS, de ce nu pui direct un tranzistor bipolar care sa duca curentul de 60 mA al LCD-ului? Vezi ca de obicei trebuie limitat curentul prin ledurile de la LCD cu o rezistenta.

Link spre comentariu

OM Yo9HJL sti sa masori un mosfet canal N sau P sa zicem IRF630 canal N cu aparatul de masura pe dioda?

Presupun ca sti :

I dai un impuls pe gate si source cu testerul de la aparat

Tranzistorul va intra in conductie de pe drena si source vei putea masura 0,66ohmi cat este rezistenta lui interna.

Ca sa revina la starea initiala rezistenta mare scurtcircuit pe source si gate .

Na acelasi draq si cu mosurile alea din datasheet dar niciodata nu vor avea rezistenta zero ohmi !!!! cum face clasicul intrerupator.

AM uitat: "da acolo gate source 0,7volti" numa un mic impuls de 0,7Volti sa-i dai si tranzistorul sta in stare de conductie pe drena source.

Ca sa vina la starea lui normala se face scurt pe GATE sa aibe potential zero volti.

Aici este un experiment cu mosfet http://brunningsoftware.co.uk/FET.htm se poate da jos R1 fara nici o problema si monta inca un microswich intre gate si masa i vom zice S2.

apasand S1 tranzistorul intra in conductie ledul lumineaza sta aprins non stop.

Apasand S2 care este amplasat in locul rezistentei de 1megaohm intre grila si masa tranzistorul nu va mai fi in conductie.

PS: asta a fost asa la graba scris exista o schema foarte ok cu mosfet intr-un coneclub am sa caut si o postez :smt039

Link spre comentariu

Mergeeeeeeeee ! Am pus mosul simplu fara nici o rezistenta sau tranzistor in baza.Asa e, cum de nu mi-am dat seama :smt003 , ca mosul se comanda in tensiune nu curent deci el nu consuma nimic decit foarte putin cind comuta.Mersi baieti ! :partyman: Cit de misto e sa ai backlight controlat din software ... :smt118

Link spre comentariu

ca mosul se comanda in tensiune nu curent

E relativ ok ce zici. Uiti insa ca in anumite aplicatii capacitatea de poarta e mare si trebuie sa o incarci REPEDE ca sa comute ferm. Atunci suge curent si nu-i pasa de tensiune. E ok ca ai reusit simplu. Bafta!Costel
Link spre comentariu

Da, in alte aplicatii asa este. Ca de exemplu la sursele in comutatie.

Dar la backlight-ul meu comut doar 1 data la nustiu cit timp.

Link spre comentariu

Da, in alte aplicatii asa este. Ca de exemplu la sursele in comutatie.

Dar la backlight-ul meu comut doar 1 data la nustiu cit timp.

Ombre o noua versiune de frecventmetru pui la vanzare? :smt036
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări