Vizitator hidra Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Nu sunt nici macar incepator si nici pasionat de electricitate dar pot carpaci aproape tot ce-mi pica in manute daca inteleg principiul.De ceva vreme ma roade ideia de a-mi face "rost" de o instalatie de iluminare a acvariului exclusiv pe leduri la acvariu. Dimensiunea capacului are 38/90 cm si as vrea sa ma invete si pe mine un priceput de cate leduri am nevoie si cum sa le leg astfel incat sa obtin o instalatie care sa functioneze la 220. Momentan functionez cu 6 tuburi fluorescente de 18 w din care 2 horticole.Va rog nu dati cu pietre. Daca postul meu pare stupid si necalificat va rog sa-l ignorati desi eu cred ca am intrebat in locul potrivit (acest forum). Rog de asemenea sa mi se explice intr-un limbaj primar deoarece nu sunt familiarizat cu limbajul de specialitate specific electronistilor.Multumesc anticipat si as aprecia tare mult daca vati face timp pentru acest subiect. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 pui led-urile in paralel,adica plus la plus minus la minus(vezi ca led-urile au un teminal mai lung si unul mai scurt.parca ala mai lung e plusul,daca nu se aprind inversezi polaritatea sursei de curent continuu si se vor aprinde).alimentatorul trebuie sa furnizeze o tensiune de 2,5...4,5v in functie de tensiunea de lucru a tipului de led pe care il folosesti si un curent in functie de cate led-uri pui (de ex daca un led consuma 10mA inmultesti nr de led-uri cu cu aceasta valoare). Link spre comentariu
Vizitator hidra Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Pai eu ma gandesc ca as avea nevoie de peste 100 de leduri. Daca le leg in paralel duce transformatorul?Eu ma gandeam la ceva de genul legarii in serie si pe urma sa-l bag in priza.Sincer as prefera varianta alimentarii direct de la priza. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Salut !Dar de ce folosesti atat de multe neoane ?Eu am o carte mai veche de acvaristica si acolo scrie ce putere de neon necesara sa pui pentru volumul de apa pe care il ai.Led-urile sunt cam scumpe...si nu stiu daca sunt benefice pentru pesti/plante.Pana sa treci la partea de montaj, vezi daca e OK led-ul pentru pesti.Off topic :Ai idee daca un termoplonjon cu un termostat facut de mine e o idee buna pentru incalzire? Link spre comentariu
Vizitator hidra Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Da nenicule la incalzire e bun dar mie nu-mi trebuieste. Intrebai de lumina? Pai cu lumina multa iese un acvariu precum cel din poza. NU mai calculez instalatia de injectie de co2 si nutrientii testele etc.Plus ca lampile cu leduri sunt nou introduse in acvaristica dar la preturi de te dau pe spate de-a rostogolul.Si ca tot romanul am simtit si eu nevoia carpacistica de a-mi fabrica unul home made Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Da domne' !jos palaria !Frumos ! Plantele fac acvariul mereu ! Acum inteleg de ce ai atatea neoane :smt003 .Totusi cred ca trebuie investigat pe traba cu LEDul , daca e benefic. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Pai eu ma gandesc ca as avea nevoie de peste 100 de leduri. Daca le leg in paralel duce transformatorul?Eu ma gandeam la ceva de genul legarii in serie si pe urma sa-l bag in priza.Sincer as prefera varianta alimentarii direct de la priza.ca sa le legi la priza trebuie sa redresezi tens de la retea ,sa o filtrezi si ai sa obtii o tens cuprinsa intre 300 si 340 v in functie de ce tens are reteaua la momentul respectiv ceea ce e cam periculos pt leduri. iti trebuie un circuit de limitare a tensiunii si curentului pt a proteja tot carnatul de leduri. vezi aici: viewtopic.php?f=41&t=29884 Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Cel mai important aspect la iluminatul acvariilor plantate nu este puterea sau culoarea luminii, ci CALDURA luminii. Se incearca sa se obtina o lumina cat mai naturala pntru a stimula cresterea plantelor. Din cauza asta nu se folosesc neoane obisnuite, ci se folosesc numai anumite tuburi care dau o caldura a luminii foarte apropiata de cea a soarelui (undeva in jurul valorii de 65000k daca nu ma insel). Din cate stiu eu LED-urile au o lumina rece, deci nu te ajuta cu nimic in privinta fotosintezei plantelor.Eu la acvariul meu folosesc lumina de bec incadescent ( de la lampi de plafoniera de dacia :smt003 ), dar eu am "avantajul" unui acvariu cu volum mic de apa, o putere de 20W fiindu-mi de ajuns.Spor si apa limpede :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator hidra Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 Dupa cum declaram anterior sunt pe langa elecronica asa ca din raspunsul lui mihaitza1985 inteleg ca e mai simplu sa folosesc un transformator. @ yo9hnf Nu stimabile acela nu e acvariul meu, e al unui guru in aquascaping eu sunt numai un novice crescator de plante cu sperante de aquascaper @ ghimpe-- dumneata se pare ca ai habar si de temperaturile de culoare asa ca am sa-t dau un link http://www.orlandotropicalfishstore.com ... stems.html editat mai tarziu Si mai am unul mai interesant http://www.homegrownlights.com/14wled.html Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 19, 2008 Partajează Postat Mai 19, 2008 @hidra,intai gandeste-te cati bani vrei sa investesti in asta,ca de ex intr-un spot cu diametrul de ~7cm intra ~120 de leduri(vezi linkul lui mihaitza),deci ca sa acoperi acvariul iti trebuie cateva (zeci de) mii si nu uita ca ledurile albe au aparut relativ recent,nu stiu cate de bine se preteaza coromatica lor pt divese plante avand in vedere inconvenientele de mai sus,eu recomand sa ramai pe neoane deoarece lampa va lucra aproape de apa,este obligatoriu sa folosesti o sursa cu reparatie galvanica,deci scemele din linkul lui mihaitza nu se preteaza eventual poti modifica folosi o sursa de pc(sau orice sursa de 12v cu puterea necesara) urmata de montajul PWM a lui ranga-cu mici modificari pt a nu suprasolicita ledurile sau asta si legi cate 3 leduri in serie,apoi grupurile care rezulta le pui in serie si le alimentezi pritr-un montaj de la 12v si gata leduri poti lua prin intermediul lui ranga la pret mai mic decat de la zexstar(comenzi din china),vezi aici Link spre comentariu
Vizitator hidra Postat Mai 21, 2008 Partajează Postat Mai 21, 2008 ok! Multumesc tuturor pentru sfaturi. O sa caut sa achizitionez leduri si o sa urmaresc acest subiect in eventualitatea in care cineva mai are ceva de adaugat. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 21, 2008 Partajează Postat Mai 21, 2008 Incearca sa cauti niste mostre-sample de la SUPERTEX inc.Cauta ceva de genul HV9931DB1.Este sursa alimentata la 220V pentru leduri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum