Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rol condensatoare

UnD3aD

Postări Recomandate

• Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UnD3aD

2

• Blind

1

• Jimmy

1

Top autori în acest subiect

- C3-urile legate imediat dupa punte au rol de filtrare a tensiunii. - C3-urile dintre cele doua stabilizatoare sunt inutile, deoarece tensiunea vine gata filtrata si stabilizata de catre 7815/7915 - C9 si C11 sunt prost puse. Ele au rol de deparazitare, din cate-mi aduc aminte (sry, nu am timp sa ma uit acum). Pentru a fi corect amplasate, ar trebui sa fie cate un condensator inainte si dupa fiecare stab, cu minusul (respectiv plusul) legat la masa stabului, pe cat posibil pe copanu' stabului sau mai aproape de el, nu pe linia comuna! Daca il pui pe linia comuna deja este inutil, nu isi mai indeplineste rolul. - Avand in vedere ca (teoretic) poti avea un consum de pana la 1,5A (atat duce un stab de tensiune pozitiva monolitic din cate stiu, cel de negativa parca era mai putin capabil) as recomanda marirea condensatorilor de filtraj la 1500-2200uF.Intra pe un site si ia datasheet-urile pentru un stab de tensiune pozitiva si unul de tensiune negativa din seria 78xx/79xx si acolo vei gasi explicatii mai detaliate si moduri de legare.Scuze ca ma bag in seama oarecum aiurea, insa R28, R29 si R30 ce rol au inafara de a suge aiurea curent? Care-i intrebuintarea schemei si ce deserveste?Later edit: In caz ca nu stii situri de datasheet-uri, intra la mine pe site si gasesti cateva linkuri in meniul drop-down.

Link spre comentariu

- C3-urile cu rol de filtrare pastreaza voltajul cat de cat stabil in cazul oscilatiilor de tensiune? ce valoare trebuie sa ia ele? de ce electrolite?- C9 si C11: rol de deparazitare? adica chestii legate de camp electromagnetic? cele din schema sunt ceramice deci nu au + si - ? ce valori trebuie sa aiba ele si de ce ceramice?- circuitul care urmeaza acestei surse este compus dintr-un PIC, DAC si MAX232 si nu cred ca depaseste 500mA- R-urile sunt puse pentru un start-up mai bun al sursei

Link spre comentariu

C3 netezeste forma de unda a curentului ce se obtine dupa puntea redresoare, care e pulsatoriu. ca valoare se ia mai mare de 1000uF, depinzand si de consum, exact cum a zis blind. trebe pus electrolitic deoarece nu gasesti alt fel de condensatoare de capacitati asa mari.C9 si C11 au rolul de a elimina oscilatiile de inalta frecventa, daca apar. ca valoare se aleg intre 100nF-220nF ceramice sau mkp, mkt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări