nea_bobina Postat Octombrie 16, 2013 Partajează Postat Octombrie 16, 2013 Salutari domnule ;),Ovatiuni, stimabile ;-)nu stiu ce sa iti zic' date=' in mod normal daca incerci sa folosesti schema cu propriul tau PCB ar fi bine sa o intelegi cum functioneaza - si asta cam elimina erorile.[/quote']Vad ca te-ai si prins de cum m-am prins eu Gazul pe foc turnat de mine vizeaza de fapt situatia in care vor fi pusi cei care nu au nici timpul necesar si nici cunostiintele care sa-i ajute la interpretarea corecta a schemei si a principiului de functionare, si care vor dori doar sa reproduca montajul. Daca unul din ei ar realiza un PCB propriu respectand schemuta respectiva fara s-o interpreteze (pentru ca de obicei, s-ar astepta ca aceasta sa fie corect publicata de catre autor), ar constata ca "nu merge cum trebuie" si ar astepta (o vreme) ajutor de la altii care poate s-au lovit de aceasi problema. Daca ceilalti au reprodus PCB-ul original (care e corect), atunci nu s-au lovit de problema mentionata si nu vor sti cum sa comenteze. Si astfel, iata cum un incepator ar ramane dezamagit... Si mai exista, desigur, categoria pe care am intalnit-o (din pacate) de multe ori, care (din motive de cele mai multe ori, obscure) refuza sa-si impartaseasca experienta. Etica ma face sa ma gandesc ca daca am hotarat sa fac publica munca depusa, atunci o pun la dispozitie ca sa poata fi reprodusa si de un incepator, care altfel se va descuraja si, in general, va abandona proiectul. In asta consta notiunea de adresabilitate in masa, altfel nu mai avem de-a face cu un hobby. un detaliu pe care Tasa il stie: pentru functionare optima a mixerului intrarile comutatoarelor analogice din 74LVC4066 trebuiesc polarizate la aproximativ 1/2 din tensiunea de alimentare.Mda, dar n-au venit multi sa precizeze si *de ce* (hi). In alta ordine de idei, dar legat tot de sarme, ti-au iesit pasientele cu miezurile alea ? Ca n-am mai vorbit cam de multisor! Link spre comentariu
M1cutzu Postat Octombrie 16, 2013 Partajează Postat Octombrie 16, 2013 un detaliu pe care Tasa il stie: pentru functionare optima a mixerului intrarile comutatoarelor analogice din 74LVC4066 trebuiesc polarizate la aproximativ 1/2 din tensiunea de alimentare.Mda, dar n-au venit multi sa precizeze si *de ce* (hi). Daca ne uitam la documentatia lui 74LVC4066 vom vedea ca switch-urile se inchid/deschid singure cand aplicam pe intrare/iesire tensiuni apropiate de 0V sau +Vcc (e logica CMOS), asa ca pentru a evita fenomenul asta si neliniaritatea ce apare in preajma lui e optim ca semnalul de la intrare si iesire sa fie cat mai departe de aceste praguri. Pentru a reduce zgomotul generat de agitatia termica a rezistorilor (da, e semnificativ in pozitia aia) e bine ca reteaua de polarizare a intrarilor switch-urilor analogice din 74LVC4066 sa polarizeze si intrarile (inversoare si neinversoare) ale amplificatoarelor operationale ultra-low-noise necesare (eu am gasit optim LT6231 - are de 5 ori mai putin zgomot decat NE5532, in practica mi-a redus plafonul de zgomot cu ~3dB). Inca o chestie utila, atentie la condensatorii de la iesirea switch-urilor (aia de 10-22-47nF), eu am folosit poliester acolo, cei ceramici sunt susceptibili la fenomenul de "ringing" si mi-a aparut raspuns neliniar in banda de 192Khz. Ceva interesant de citit: http://www.m0rzf.co.uk/softrock7/ In alta ordine de idei, dar legat tot de sarme, ti-au iesit pasientele cu miezurile alea ? Ca n-am mai vorbit cam de multisor! Da, din pacate prea putin timp si prea multe idei, le-am mai pus pe standby. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Pentru a reduce zgomotul generat de agitatia termica a rezistorilor e bine ca reteaua de polarizare a intrarilor switch-urilor analogice din 74LVC4066 sa polarizeze si intrarile (inversoare si neinversoare) ale amplificatoarelor operationale ultra-low-noise necesareSalut Razvan, Ma bucur ca mai apare cineva care sa posteze si cate o explicatie foarte clara. Felicitari pentru altruism si pentru determinarea cu care ai studiat fenomenele. In ceea ce priveste ringing-ul, recunosc ca n-aveam habar de el, asadar am aruncat o privire pe internet ca sa inteleg despre ce era vorba. Bravo!Referitor la cea de a doua eroare din schema DR2A+ pe care am amintit-o, dar pe care n-am apucat s-o descriu, precizez ca e vorba de zona operationalului IC8A. Rezistorul R38 de 10K trebuie conectat intre iesire si intrarea inversoare (pin 2), iar rezistorul R40 - intre +6V si intrarea neinversoare (pin 3).In schema DR2A+ din documentatia existenta, este exact invers si de aceea, acel etaj nu va functiona corect, daca se executa un PCB dupa schema respectiva. Mentionez inca odata ca PCB-ul original destinat rx-ului DR2A+ e corect, asadar cei care l-au executat ca atare, probabil ca n-au intampinat problema si de aceea nici n-au sesizat-o.Mentionez ca la AVALA-01, am aruncat doar o privire scurta pe schema de principiu si, la prima vedere, greseala pare sa nu se fi propagat si in acel design. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Recomand cu incredere FTB folosite in transceiverul CDG2000. Le-am folosit bidirectional. Daca te uiti la topicul despre bitx vei vedea o captura de ecran de pe wobbler cu filtrul pt 80 m.Din pura curiozitate, daca mai aveti poza respectiva, ar fi OK sa o postati si aici.Eu nu am construit filtrul din CDG2000 si imi starnise curiozitatea. Am rulat totusi o simulare inainte si la prima strigare, atenuarea de insertie iese cam la 1.8dB in centrul benzii de trecere, iar largimea de banda la 3dB - aprox. 505KHz. Flancurile apar nitel asimetrice, cu panta mai abrupta pe dreapta (spre frecvente superioare). Ma intereseaza diferenta intre ce ati reusit practic si rezultatele simulatorului. Mentionez ca pentru bobine, am folosit un Q=50, cu Rser=3.76 ohm (ptr. f=3.65MHz). As fi executat si eu filtrul, dar daca tot ati facut-o dvs., era util sa stiu daca simularea se apropie sau nu de realitatea obtinuta acolo.Multumesc! Link spre comentariu
SirRoger Postat Ianuarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 Va salut si pe Anul acesta, stimati colegi! Am cam lipsit in ultimul timp de pe forum din motive personale si ma bucur sa vad ca este activitate in zona aceasta. Eu nu mai detin SDR AVALA, l-am vandut unui radioamator care poate confirma ca aparatul realizat de mine functioneaza, TX/RX. Bineinteles, dupa cum ati remarcat si d-voastra, sunt anumite greseli in desenarea schemelor si a PCB-urilor dar autorul sarb a publicat si ERATA, unde apar corecturile de rigoare. Pentru un constructor cu experienta medie e usor sa stabileasca aceste inadvertente. Pur si simplu, experienta te indeamna sa verifici progresiv fiecare etaj dupa ce l-ai realizat fizic. In final nu prea are cum sa nu mearga. Din pacate, acasa nu mai am timp de electronica (atelierul l-am transformat in audio home-studio). Oricum, aparatul functioneaza si pentru mine a reprezentat o provocare in a-l construi si regla. Merita extins pe mai multe benzi, adaugate filtre, etaj final, etc Mult succes! Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 8, 2014 Partajează Postat Iunie 8, 2014 Pentru cei ce doresc sa-si construiasca filtrele pe toate benzile le propun schema din Tehnium nr.1/1987 de la pagina 6. Cred ca sunt usor de reglat si mai au un avantaj, bobinele sunt fara miez. Desigur au si un dezavantaj, sunt filtre active. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Septembrie 6, 2014 Partajează Postat Septembrie 6, 2014 (editat) Pentru cei ce doresc sa-si construiasca filtrele pe toate benzile le propun schema din Tehnium nr.1/1987 de la pagina 6. Cred ca sunt usor de reglat si mai au un avantaj, bobinele sunt fara miez. Desigur au si un dezavantaj, sunt filtre active. Cred ca e cam mult sa fie denumite filtre active si imi sustin afirmatia pe baza definitiei unui filtru activ (Wikipedia): An active filter is a type of analog electronic filter that uses active components such as an amplifier. Amplifiers included in a filter design can be used to improve the performance and predictability of a filter,[1] while avoiding the need for inductors (which are typically expensive compared to other components). Configuratia de acolo dispune de principiul clasic de obtinere a unei benzi mai inguste, prin folosirea unui amplificator RF cu circuite acordate continuu si sincron, atat la intrare cat si la iesire. Asta presupune un cond. variabil de care utilizatorul trebuie sa invarta tot timpul, ceea ce in cazul SDR-ului, este overkill. Autorul precizeaza clar ca bobinele pentru benzile inferioare (3.5-7 MHz) folosesc miez, ceea ce era de asteptat datorita inductantei necesare. Utilizarea in FTB a unor inductante fixe (fara miez, adica fara posibilitatea de reglaj) pentru realizarea celorlalte circuite acordate, duce la anumite compromisuri. In cazul amplificatorului RF din schema mentionata de dvs., datorita faptului ca acordul este continuu, acestea devin minimale, dar in cazul unui FTB de banda larga, obtinerea caracteristicii de maxim-plat si a adaptarilor optime pe intrare si iesire depinde de posibilitatea de reglare a inductantelor (macar pentru un montaj prototip). Nu intentionez sa deranjez pe nimeni, dar schema in sine e OK pentru configuratia publicata, dar nu si pentru utilizarea pe un SDR (adauga oricum amplificare inutila, inrautatind raportul semnal/zgomot). Revista Tehnium 1/1987 se poate descarca de aici. Cu stima, Nea Bobina Editat Septembrie 6, 2014 de nea_bobina 1 Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 7, 2014 Partajează Postat Septembrie 7, 2014 (editat) Asa este nea bobina, nu am ales un exemplu potrivit, m-au furat amintirile..Apropo de acele polarizari (n-are, cred, nici-o legatura cu comutatoarele cmos) am vazut tot la niste filtre r.f. in saitul lui M0DGQ, transceiver HF, 2m,6m;ssb-cw ca pe intrare si pe iesire se polarizeaza circuitul de legatura (link-ul); daca poate cineva sa spuna motivul. De asemenea tin sa-ti multumesc pentru ca, intr-adevar, doresti sa-i ajuti pe cei printre care ma numar si eu. Editat Septembrie 7, 2014 de gica70 Link spre comentariu
BodoRF Postat Septembrie 10, 2014 Partajează Postat Septembrie 10, 2014 M0DGQ a parcurs contactele releelor cu niste curenti de cativa mA, artificiul este folosit pentru cresterea duratei de viata a contactului. Este posibil sa fi folosit niste relee mai deosebite cu "contacte ude". Nu este nevoie sa alegi aceasta solutie, poti renunta fara grija la divizoarele rezistive. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum