Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SDR AVALA

SirRoger

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Ai grija unde introduci semnalele I si Q in placa de sunet. La placile Realtek numai intrarea de linie este stereo, cea de microfon e mono !!

Salut Sir Roger,

Nu urmaresc sa deschidem o polemica, asadar te rog sa nu iei mica mea observatie ca pe un flame personal sau altfel decat cum e, hi.

De curand, m-a pocnit si pe mine microbul SDR si vrand-nevrand, m-am apucat sa sap pe diverse directii, inclusiv in specurile codecului placii de sunet. In cazul meu, e un Realtek ALC887 onboard, dar stie sa esantioneze atat la play cat si la rec cu 192KHz. Si atat din specul cipanului, cat si din testele pe care le-am facut de vreo saptamana incoace, reiese *CLAR* ca intrarea de microfon e stereo:

Posted Image

Desigur, ai dreptate in ceea ce priveste alte versiuni de codecuri Realtek, mai vechi. Barzaunele pe care l-am folosit pentru teste este ... ZetaSDR. In ciuda zambetelor care s-ar ridica pe figura unora, va asigur ca functioneaza multumitor pentru cele cateva piese cu care e conceput. Si exact asta am vrut sa vad, un montaj ieftin si care sa permita primele receptii SDR, hi! Nu doresc sa fiu incorect, asadar voi mentiona clar urmatoarele.

- Am reproiectat cablajul, intrucat nu mi-a placut originalul si de asemenea, am mai adaugat niste decuplari pentru fiecare integrat in parte. In loc de TCXO, am folosit un 74HC04 montat in configuratie de oscilator cu 2 porti, iar cuartul folosit este unul de 15MHz. Tinand cont de faptul ca placa mea de sunet permite esantionare la 192 KHz, acopar astfel zona de la 3654 KHz la 3846 KHz.

Schema e simplista si are urmatoarele neajunsuri :

- valoarea condensatorului de intrare (100pF --> Xc=430 [email protected]) e mult prea mica pentru banda de 80m. Impreuna cu rezistorii din intrarea flip-flopului 74HC74, atenua mult semnalul. L-am marit la 4.7nF si asa am obtinut un semnal utilizabil ;

- amplificatoarele operationale sunt de cacao, au zgomot mare (LM358). Trebuie folosite niste AO cu zgomot *mult* mai redus. Totusi, am ascultat in conditii decente conversatiile din banda de 80m, iar folosind filtre DSP, raportul S/Z s-a imbunatatit (softuri demne de a fi mentionate: SDRSharp si HDSDR).

- dracovenia nu face 2 bani fara un filtru de banda in fata(normal, sic!). L-am probat fara FTB, si auzea toate imaginile posibile (chestie tipica pentru configuratia mixerului ales). Semnal util, aproape nul. Hi! In momentul in care am adaugat si un FTB in fata (cel din A412, cu 2 celule de banda larga), ei bine, tambalaul a scazut dramatic, receptorul devenind utilizabil.

- castigul real al montajului este de doar 8dB (masurat). Din acest motiv, amplificarea semnalelor utile este mica si pentru a putea asculta in placa de sunet ceva util, trebuie sa introduci semnalele I si Q pe intrarea de microfon, care are sensibilitate mai mare. Eu am setat un boost de 10dB si am impins level-ul de record pe maxim.

- datorita sensibilitatii mici, nu poate fi folosit decat pentru trafic nepretentios. Daca vrei ceva de performanta, configuratia trebuie schimbata. In momentul de fata, sensibilitatea este in jur de 10uV pentru cel mai slab semnal care se poate discerne din "iarba" spectrala. Perfomante mai bune s-ar putea obtine prin schimbarea AO de pe iesire cu unul de zgomot mic si eventual un amplificator RF intre FTB si multiplexor. Personal, cred ca NE5532 ar putea fi un pas inainte.

Ca etapa urmatoare, cred ca voi incerca un design inspirat din AVALA, iar in loc de cuarturi as vrea sa folosesc un sistem cu DDS, la care reflectez de ceva vreme. Cum pe topicul asta nu s-a mai scris de o buna perioada de vreme, m-as bucura daca tu si alti colegi forumisti ati mai povesti despre ce-ati mai experimentat pe felia asta...

Cam asta este, momentan.

P.S.> Un soft bun pentru analiza in AF, si nu numai (include si ZRLC meter): Visual Analyzer . Veti avea o surpriza foarte placuta, cei care inca nu-l cunosc! De exemplu, puteti afisa defazajul dintre I si Q folosind cele doua canale ale osciloscopului, pe X si pe Y. Se obtine vestitul cerc. Hi. Si de asemenea, are si analizor de spectru, etc. Merita !

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

As vrea sa intreb daca in afara de AVALA, ceilalti forumisti au studiat si celelalte scheme ale lui YU1LM si daca au remarcat ceva special in configuratia flip-flopului cu 74AC74:

Posted Image

Ei? Ati realizat-o asa cum se vede aici, sau ati facut ceva modificari ?

Ma intereseaza un raspuns cinstit si voi comenta ulterior si motivul pentru care pun aceasta intrebare.

Link spre comentariu

O problema este ca in schema traseul ce conecteaza iesirea Q (pin 5) IC9A cu intrarea D (pin 12) IC9B este conectat si la +5V, ceea ce nu este ok...

Salut Traian, Pai da, asta am vazut si eu in *toate* schemele sarbului, dar ma asteptam la raspunsuri din partea celor care sustin ca au realizat atat AVALA cat si DR2A. Eram foarte curios sa aud de la dumnealor cum le functioneaza jucariile ... pentru ca de la tine nici nu ma asteptam la altfel de raspuns, he he.Si ca sa pun gaz pe foc, n-ar fi asta singura "duda" din documentatia insotitoare. Atentie, am zis "documentatie". Asta cuprinde *totul*. In concluzie, cei care l-au realizat, ori au descoperit problemele si n-au revenit sa sufle nici o vorbulita despre ele, fie au reprodus montajul asa cum e... caz in care... mi-ar placea sa aud cum functioneaza. Hi.
Link spre comentariu

As vrea sa intreb daca in afara de AVALA, ceilalti forumisti au studiat si celelalte scheme ale lui YU1LM si daca au remarcat ceva special in configuratia flip-flopului cu 74AC74:

Posted Image

Ei? Ati realizat-o asa cum se vede aici, sau ati facut ceva modificari ?

Ma intereseaza un raspuns cinstit si voi comenta ulterior si motivul pentru care pun aceasta intrebare.

Cu tot respectul, nu ma pot abtine sa fac un comentariu aici: de ce va legati tocmai de acest exemplu? Alte 3 variante prezentate de autor pentru oscilatoarele aferente acestui receptor sunt desenate corect, ceea ce ma face sa cred ca avem de-a face cu o eroare de executie a desenului. Cum, de exemplu, este si cea de mai jos:

post-40487-139829690799_thumb.png

Link spre comentariu

... In concluzie, cei care l-au realizat, ori au descoperit problemele si n-au revenit sa sufle nici o vorbulita despre ele, fie au reprodus montajul asa cum e... caz in care... mi-ar placea sa aud cum functioneaza. Hi.

Circuitul imprimat e desenat corect, doar schema are defectul. Mai sunt probleme in documentatia lui, majoritatea schemelor au si erate pentru ca autorul a primit observatii de la cei care au construit.
Link spre comentariu

Buna ziua,

nu ma pot abtine
Pai v-am oferit alta data motive pentru a va abtine ?!
de ce va legati tocmai de acest exemplu?
Nu "ma leg"' date=' ci am facut o remarca, gandindu-ma la altii care s-ar putea sa nu observe detaliul respectiv.
Alte 3 variante prezentate de autor pentru oscilatoarele aferente acestui receptor sunt desenate corect
Cele 3 variante de oscilator n-au nimic de-a face cu conexiunile gresite de la 74HC74' date=' care indeplineste alta functie. Intr-adevar, in pagina dedicata variantelor de oscilator intern, conexiunile de la flip-flop sunt corecte. Dar nu si in schemele generale, unde greseala s-a perpetuat la fiecare model in parte.
ceea ce ma face sa cred ca avem de-a face cu o eroare de executie a desenului.
Eroare de executie? Poate. Dar de ce se repeta? Si de ce la toate modelele? Si de cand au fost concepute (ani in urma) si pana in prezent, schemele ar fi putut fi modificate macar la nivel de bitmap, presupunand (prin absurd) ca autorul ar fi pierdut fisierele originale. Hi.
Link spre comentariu

Cele 3 variante de oscilator n-au nimic de-a face cu conexiunile gresite de la 74HC74, care indeplineste alta functie. Intr-adevar, in pagina dedicata variantelor de oscilator intern, conexiunile de la flip-flop sunt corecte. Dar nu si in schemele generale, unde greseala s-a perpetuat la fiecare model in parte.

Ei, nu! I-o fi fost cetateanului mai comod sa dea cu "copy-paste" la ultima varianta gandita (si desenata gresit) decat sa foloseasca desenele aferente procedurilor anterioare de testare care sunt corecte.

Eroare de executie? Poate. Dar de ce se repeta? Si de ce la toate modelele? Si de cand au fost concepute (ani in urma) si pana in prezent, schemele ar fi putut fi modificate macar la nivel de bitmap, presupunand (prin absurd) ca autorul ar fi pierdut fisierele originale. Hi.

Unora (multora) le este mai usor sa copieze ceva decat sa isi si puna mintea la contributie si sa faca corecturile adecvate atunci cand publica ceva pe net.
Link spre comentariu

Unora (multora) le este mai usor sa copieze ceva decat sa isi si puna mintea la contributie si sa faca corecturile adecvate atunci cand publica ceva pe net.

De acord. Doar ca erori propagate in felul asta, ii pot descuraja pe multi incepatori care nu au de multe ori alte "referinte". Altfel, nu vreau sa fiu inteles gresit, am tot respectul pentru munca lui Tasa. Omul s-a straduit sa faca ceva si a facut foarte bine. De altfel, chiar scrie in PDF-urile sale :

I made great effort to make SDR projects and share them with all who are interesting for. Anyway send me your comments positive or negative, results or photos of your realization please.

Se vede de la o posta ca e pasionat cu adevarat de ceea ce face.
Link spre comentariu

Circuitul imprimat e desenat corect, doar schema are defectul. Mai sunt probleme in documentatia lui, majoritatea schemelor au si erate pentru ca autorul a primit observatii de la cei care au construit.

Salut Razvan,Revin ca sa pun gaz pe foc: in schema lui DR2A+ , mai exista 2 greseli importante; cine ar urma schema de principiu asa cum e, cu siguranta n-ar putea emite pretentii ca ar fi pus in functiune corect DR2A+ . Din placerea de a le rezolva singur, nici nu m-am gandit ca ar fi aparut erate - dar cu ocazia asta am remarcat ca pe aici, nimeni n-a suflat o vorbulita despre aceste probleme. Si lucrul asta demonstreaza ca fie n-au avut chef sa impartaseasca informatia, fie pur si simplu au asamblat jucaria dupa modelul PCB-ului, care intr-adevar e corect fata de schema de principiu, hi hi hi.
Link spre comentariu

Salutari domnule ;),nu stiu ce sa iti zic, in mod normal daca incerci sa folosesti schema cu propriul tau PCB ar fi bine sa o intelegi cum functioneaza - si asta cam elimina erorile.Eu am construit DR2-2 - care e OK, iar apoi am ajustat design-ul dupa propriile idei si nevoi, bineinteles studiind si alte implementari ale mixerului Tayloe (Flex-1000, Softrock, Genesis, FA-SDR, Lima SDR etc). Eleganta suprema zic eu ca ar fi ceva in genul Softrock care sa foloseasca 74LVC4066, in FA-SDR au incercat insa n-au prins un detaliu pe care Tasa il stie: pentru functionare optima a mixerului intrarile comutatoarelor analogice din 74LVC4066 trebuiesc polarizate la aproximativ 1/2 din tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări