Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SDR AVALA

SirRoger

Postări Recomandate

Buna seara,am zis sa nu mai deschid alt topic, eventual il deschidem daca sint amatori. Ma gindeam ca poate mai este cineva interesat sa testeze un transceiver SDR. Ma gindeam la schema de aici http://cqham.ru/trx84_88.htm Eu oricum il voi testa, dar daca mai incerca si altcineva era mai util pentru a schimba pareri si verifica rezultatele.Emil

Salut Emil,Mai bine faci AVALA. Nu e cu mult mai complicat si lucreaza in toate benzile HF+50Mhz. Parerea mea.....
Link spre comentariu

Benzi suplimentare se pot pune si la acesta. Avantajul sesizat de mine este acela ca spre deosebire de avala care necesita oscilatorul de 4 ori mai mare decit frecventa receptionata, la acesta, datorita modului diferit de a face defazarea, trebuir cristal direct in banda de lucru. La avala cam greu treci de 14mhz. oricum, eu m-am sculat cu noaptea-c cap acum 20 de minute si m-am apucat de cablaj.Cele bune, emil

Link spre comentariu

Vad ca nu m-a putut ajuta nimeni. Asa ca am cautat cursurile de SDR din scoala profesionala sa-mi lamuresc niste chestii si am finalizat receptia plus partea de emisie de semnal mic. Ieri am primit in sfirsit HC4051 si l-am putut testa. Merge OK dupa parerea mea, l-am folosit in 80,40 si 20m mai sus nu a fost propagare. Cel mai important lucru este faptul ca nu trebuie oscilator cu frecventa de 4 ori mai mare. Apar oarece probleme cu defazajele daca se foloseseste in tot domeniul de US dar nu sint insurmontabile. Deasemenea sensibilitatea specifica receproarelor DC este excelenta, daca nu ma insala utilajele din dotare este in jurul a 1 microvolt sau mai buna. Il recomand celor care doresc sa imbine radioamatorismul cu informatica.Emil

Link spre comentariu

Buna seara Da, este schema de pe site-ul rusesc, am dat si link-ul mai sus. Apropo, am citit in citeva zile zeci de pagini de pe forumurile de radio rusesti ( tradus cu google, dar suficient pentru a pricepe despre ce este vorba) si concluzia este ca pe la ei inca se construieste in draci si la standarde ridicate.Emil

Link spre comentariu

Buna ziua,desi vad ca nu intereseaza pe nimeni subiectul, pot sa ma laud ca am terminat si partea de emisie care merge ok cu softul M0KGK. Cu 2 irf510 comandati de un c1969 scoate 40-50W fara sa se streseze. Se putea si mai mult, dar nu i-am dat mai mult de 20V pentru ca cu aceasta tensiune se alimenteaza siu releele si am zis sa nu le linistesc prematur.Placa de sunet onboard AC97 care nu e cea mai recomandata pentru sdr, dar se descurca omeneste dupa parerea Domniei Mele. Daca e cineva interesat de constructia obiectului ofer gratis sfaturi cu mare placere!Cele bune, Emil

Link spre comentariu

Cam cat v-au costat piesele (pentru partea de receptie)? Dupa sesiune as fi tentat sa ma apuc de constructie, dar depinde si de buget :jytuiyu

Pai nu ar trebui sa coste mai mult de 50 de lei cu transport cu tot, iar daca le gasesti pe toate la acelas furnizor poate si mai ieftin.N-am fost atent, numai pentru receptie chiar mai putin de 50.
Link spre comentariu

Exista cumva un PCB layout intr-un format mai comun? (un pdf, sau brd, acel .lay nu stiu cu ce il pot deschide) Deasemenea m-ar interesa si un "component layout" ca sa plantez mai rapid cablajul. Un "bill of materials" ar fi cireasa de pe tort, as putea sa fac mai usor comanda + ca unele componente nu stiu ce sunt exact (ex TR1 - un cod / indicatii de constructie).

Imi cer scuze daca aceste informatii exista pe site dar eu nu le-am putut gasi.

Link spre comentariu

Salutari !

Daca vrea cineva sa inregistrari facute in concursul din 80m de astazi cu un receptor sdr, le poate gasi aici:

http://rapidshare.com/files/347763697/I ... 1.rar.html

http://rapidshare.com/files/347764460/I ... 2.rar.html

http://rapidshare.com/files/347765994/I ... 1.rar.html

http://rapidshare.com/files/347766264/I ... 2.rar.html

Se asculta cu un soft dedicat sdr care stie sa citeasca fisiere IQ, cum ar fi M0KGK care poate fi downloadat de aici http://www.m0kgk.co.uk/sdr/kgksdr.exe

Am pus 2 fisiere fiecare fiecare in 2 arhive, in care se pot asculta statiile prezente intr-un spectru de 40Khz.

Consider ca merita ascultate si vazut ce se poate face nu chiar cu “cinci componente pe un plan de masa

si cu geamul de la bucatarie deschis “ ca sa citez un clasic de pe forum, dar oricum cu costuri care nu depasesc pretul a 2-3- navete de bere.

Fisierele pot fi descarcate de maxim 10 ori fiecare, daca prezinta interes si nu mai pot fi luate imi spuneti si le postez pe un ftp miine dimineata daca va fi cazul.

Cele bune, Emil

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator aitzgergh

Salve,Am intrat si eu in posesia unui SDR (Genesis 3020) si am urmatoarele probleme:-Nu reusesc sa obtin atenuarea frecventei imagine (e un semireglabil);-As vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu un kit DDS cu I/Q ca sa il fac, oarecum, multiband.Prima problema dezvoltata:Am parcurs toate fazele prevazute de producator. Am semnalele corecte la oscilatoarele locale.Placa de sunet este una externa, Behringer UC202 intrucat nu am niciun calculator cu intrare stereo (notebook-uri). Degeaba inversez I/Q, am incercat cam toate soft-urile existente si am ramas la WINRAD. Am incercat sa ajustez reglajele placii de sunet din meniul de setari (frame delay, defazaje etc) dar nu reusesc atenuarea frecventei imagine.La emisie este totul OK; am purtatoare foarte bine atenuata, modulatie frumoasa, totul este OK.Ceva idei?A doua problema:Spatiul foarte mic in shack nu imi permite sa am dotarea necesara pentru realizarea cablajelor si alte accesorii. In plus, a trecut foarte multa vreme de cand nu m mai construit si tehnica actuala m-a cam lasat de caruta. De aici si rugamintea de sprijin pentru DDS...Multam pentur atentie!

Link spre comentariu

Salve,...A doua problema:Spatiul foarte mic in shack nu imi permite sa am dotarea necesara pentru realizarea cablajelor si alte accesorii. ...!

De ce nu ma cauti? Ai si mailul ID si telefonul ..Flor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări