Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SDR AVALA

SirRoger

Postări Recomandate

Am facut o schema simpla ...tiny sdr si se pare ca merge dar fiindca mi se parea cam insensibil am zis sa incerc o alta schema. Acuma rugamintea mea ar fii daca ma ajutati cu doua integrate NE5532,contra cost binenteles. Va multumesc anticipat!!! 73

Ai PM.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Imi poate recomanda cineva o schema de filtre trece-banda ( pentru toate benzile HF) pe care sa le montez la SDR AVALA?Mentionez ca filtrele se vor folosi atat la emisie cat si la receptie. Multumesc.

Link spre comentariu

Eu folosesc de obicei modelul filtrelor BPF din Elecraft K2.Am fost multumit de pierderi, adaptare si usurinta reglajului.Acelasi filtru poate functiona pe 2 benzi prin simpla utilizare a unui releu.

Link spre comentariu

Recomand cu incredere FTB folosite in transceiverul CDG2000. Par cam stufoase dar merita munca. Incerc sa pun o poza cu caracteristica unui filtru pentru banda de 80m. Am construit un set complet de filtre pentru toate benzile si am fost placut impresionat de rezultate. Cu stima si poate ne vedem la simpo2009!!Emil

Link spre comentariu

Recomand cu incredere FTB folosite in transceiverul CDG2000. Par cam stufoase dar merita munca. Incerc sa pun o poza cu caracteristica unui filtru pentru banda de 80m. Am construit un set complet de filtre pentru toate benzile si am fost placut impresionat de rezultate.

Salut Emil,M-am documentat in legatura cu FTB din CDG2000 si din cate am citit ar cam fi nepotrivite la receptie datorita atenuarii putin cam mare a semnalului util....Ce poti sa-mi spui de acest lucru? Sau tu il folosesti doar la emisie? Cat despre simpo....as vrea sa vin dar am niste probleme de sanatate care ma impiedica sa fac acest lucru....Poate alta data. Cu respect,Cristi.
Link spre comentariu

Le-am folosit bidirectional. Daca te uiti la topicul despre bitx vei vedea o captura de ecran de pe wobbler cu filtrul pt 80 m. Cred ca mai degraba, rezultatele se datoreaza dificultatii de a face reglajul filtrului, de ex. la frecvente mici se lucreaza cu cond. relativ mari si trebuie facuti din bucati pentru o alura optima a caracteristicii. La montajul pentru toate benzile am folosit bobine reglabile, iar la cel pentru bitx -80m am folosit toruri din material 1 si rezultatul pare remarcabil. Daca nu ai incredere poti utiliza orice ftb cu 2 bobine cuplate ca la a412 sau bitx. succesuri, Emil

Link spre comentariu

Le-am folosit bidirectional. Daca te uiti la topicul despre bitx vei vedea o captura de ecran de pe wobbler cu filtrul pt 80 m. Cred ca mai degraba, rezultatele se datoreaza dificultatii de a face reglajul filtrului, de ex. la frecvente mici se lucreaza cu cond. relativ mari si trebuie facuti din bucati pentru o alura optima a caracteristicii. La montajul pentru toate benzile am folosit bobine reglabile, iar la cel pentru bitx -80m am folosit toruri din material 1 si rezultatul pare remarcabil. Daca nu ai incredere poti utiliza orice ftb cu 2 bobine cuplate ca la a412 sau bitx. succesuri, Emil

O sa tin cont de sfaturi, Emil. Multumesc mult!73!
Link spre comentariu

Eu folosesc la bidirectional filtrele de la A412 si functioneaza exceptional recomand si la SDR asa ceva.PS: Vezi placa A.

Am primit aceasta recomandare de la mai multi amici radioamatori. In consecinta o sa ma apuc de treaba...Va multumesc tuturor!
Link spre comentariu

Eu folosesc la bidirectional filtrele de la A412 si functioneaza exceptional recomand si la SDR asa ceva.PS: Vezi placa A.

In cazul acesta cred ca ai renuntat la diodele de comutatie si ai folosit relee. Asa este?
Link spre comentariu

Aici schema si cablajul pentru filtre

Multumesc foarte mult. Intrebari:1) Dat fiind faptul ca filtrele vor fi folosite si la emisie, diodele BA244 cum se comporta cand bagi ceva putere ( SDR-ul meu are in final 2 IRF510 si scoate aproximativ 10W) ?2) In documentatia de la A412 scrie ca daca folosesti bobine reglabile nu mai trebuie montati trimerii. Pana la urma ei se planteaza sau nu pe placa? Ce valoare au?
Link spre comentariu

Pentru a evita confuziile...Filtrele trece banda (FTB) le poti utiliza pentru intrarea in Rx si pot fi utilizate si la Tx la nivele mici (de exemplu acolo unde se obtine semnalul Tx, dupa o mixare, etc., asa cum este de exemplu la A412 si alte trx-uri similare). Nu le poti utiliza la iesirea de putere a amplificatorului final sau prefinal de emisie, deoarece filtrele respective sunt de obicei comutate cu dispozitive de semnal mic (diode de semnal sau relee mici), au pierderi importante (de obicei 2-6 dB in realizarile de amator) si de asemenea componentele utilizate pentru ele nu sunt potrivite pentru puteri mari.Ce ai nevoie dupa finalul de emisie cu IRF510 sunt filtre FTJ realizate cu componente corespunzatoare si comutate de obicei cu relee. Deci pentru un trx poti sa ai nevoie de ambele tipuri de filtre.Chiar si A412 utiliza FTB la Rx (intrare) si dupa mixarea Tx (deci pe placa A), iar dupa QRO (deci chiar si la numai 5W) utiliza un banc de FTJ situate pe o alta placa.

Link spre comentariu

Dupa cum a spus si domnul Traian asa este se utilizeaza la puteri extrem de mici filtrele trece banda, iar pentru final se utilizeaza filtre trece jos sau filtre low pass in care se comuta cu relee adecvate.

In a412 este vorba de modulul placa D cu filtrele low pass insa eu am facut dupa documentatia ce exista deja pe internet final cu IRF510 in care se da si schema filtrului low pass cu detalii constructive.

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=242

Ce este drept am reusit sa scot putere de 25-30wati in 80m/40m excitat cu prefinalul din bidirectional.

Am vazut ca daca il excit mai tare o ia razna finalul scoate putere cei drept pana in 50wati insa se schimba datele problemei in cazul meu creste reflectata, si culmea fara sa vorbesc se produce un fel de autooscilatie scoate permanent 10wati, asta se datoreaza ecranarii foarte bune care am facut-o HI!.

Insa si cu o putere relativ mica de 20-25wati am reusit sa lucru toata europa in 7Mhz.

73 de la yo2mho!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări