Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SDR AVALA

SirRoger

Postări Recomandate

Salutari,verifica cu un osciloscop daca din bistabile ies cele 4 semnale si daca frecventa lor este de 4 ori mai mica. De asemenea daca ajung pe intrarile in 4066 si daca tensiunea de 2,5 V ajunge la intrarea in porti si daca se regaseste la iesirea acestora. O alta problema ar fi daca nu cumva sint erori pe cablaj, la trx eu am gasit citeva! De asemenea daca folosesti un laptop, aceste de obicei au numai intrari de microfon, mono adica deci nu vor putea prelucra semnale I/Q. Nici softul nu mi s-a parut stralucit, eu folosesc un program creat de un italian, nu stiu acum exact, dar cind ajung acasa iti pot spune cum se numeste daca doresti. Apropo, eu am avut nevoie sa selectez USB pentru a receptiona LSB, e vorba de felul cum sint duse semnalele la mufa de audio, cel putin la varianta facuta de mine. Succes si mai intii schimba softul si fii atent la cofigurarile acestuia! Emil

Link spre comentariu

Salut Emil,Ca si parte hardware totul este OK, reglat ca la carte.SB e un Creative pe 16biti care are intrare de microfon stereo.Am incercat si eu softul lui Alberto I2PHD dar nici cu acesta nu am putut rejecta foarte mult imaginea.Vezi ca softurile astea au o functie : SWAP I-Q cu care te poti juca, ca sa nu fii nevoitsa comuti pe USB daca receptionezi LSB....Tu cum stai cu AVALA ? Te-ai apucat de lucru? Vezi ca sunt erori. De ex. T1 si Q2 de pe schema de comanda PC sunt desenati invers pe cablaj. Pinul 2 de la IC1 nu este conectat.BD-urile nu sunt alimentate.....In rest e ok. PTT_ul se poate face si din PC si din montaj.Succes!

Link spre comentariu

Am incercat receptorul de la pag. 10, care are nevoie de frecventa de 4x mai mare. Oscilatorul din PLL merge aprox intre 12-16MHz, dupa care e divizat cu 4 de 74HC74, rezultand intre 3-4MHz. Frecventa de 3-4MHz se poate regla in pasi de 5kHz.Problema e ca daca pun un oscilator langa placa, apar multe armonice pe spectru. Daca nu merge nici asa, ce sa mai zic de semnale reale care sunt mai slabe. Maine o sa incerc sa schimb 74HC4053 si operationalele - cred ca e ceva defect, nu ar avea de ce sa mearga asa aiurea, nici cel mai simplu RX cu conversie directa nu ar trebui sa dea atatea armonice la iesire.

Semnalele dupa divizarea cu 74HC74 trebuie sa fie defazate. Verifica tensiunea in CC pe cei 4 pini la iesirea din 74HC74 sa fie 2,5V plus minus 0,5V. Asa iti dai seama ca oscilatorul functioneaza cum trebuie. Incearca sa schimbi 74HC4053 cu 74HC4066 care e net superior.Nu inteleg de ce vrei sa pui un oscilator langa placa....Problema e ca la final, montajul ar trebui introdus intr-o cutie ecranata. Astfel nu cred ca vei mai avea probleme cu un eventual oscilator din apropiere.Succes!
Link spre comentariu

Pentru atenuarea unei benzi laterale am vazut la Rocky, parca si KGKSDR o optiune de a decala esantioanele de pe un canal cu +-1 o perioada fata de celalalt canal. Unele placi de sunet nu esantioneaza simultan ambele canale, ci pe rand la frecv dubla rezultand decalaj si atenuare insuficienta a benzii laterale. Prin decalarea in soft cu +-1 perioada, se compenseaza decalajul. Rocky mai are o optiune de compensare a defazarii I-Q.Revenind la problema mea:Da, pe pinii de la 74HC74 am 2,5V, am masurat si frecventa cu fmetru, totul e bine.Am pus oscilator langa placa pentru a testa ca il pot receptiona, fiindca semnale reale in banda de 80m n-am putut auzi, decat cateva CW puternice - folosind SDRadio (I2PHD) cu functia de reducere a zgomotului. Doar cu antena cuplata, pe iesire e mai mult zgomot, asa ca am pus un VFO pentru test. Bineinteles odata ce merge nu o sa mai pun oscilator de test langa placa. Oscilatorul m-a ajutat sa vad ca semnalul e distorsionat puternic de 4053 sau operationale si apare in ambele benzi laterale, pe semnale reale nu as fi observat.Referitor la legarea la placa de sunet, e corect. Am downloadat de pe siteul flexradio niste fisiere *.wav cu inregistrari de trafic real, am dat play in Winamp pe un calculator si am legat iesirea de sunet la intrarea in calc cu SDRadio/Rocky. Se aud "hi-fi" si doar intr-o singura banda laterala. Azi si maine o sa refac partea de esantionare & operationalele de la 0, folosind 74HC4066, sper sa mearga.

Link spre comentariu

Pentru atenuarea unei benzi laterale am vazut la Rocky, parca si KGKSDR o optiune de a decala esantioanele de pe un canal cu +-1 o perioada fata de celalalt canal. Unele placi de sunet nu esantioneaza simultan ambele canale, ci pe rand la frecv dubla rezultand decalaj si atenuare insuficienta a benzii laterale. Prin decalarea in soft cu +-1 perioada, se compenseaza decalajul. Rocky mai are o optiune de compensare a defazarii I-Q.Revenind la problema mea:Da, pe pinii de la 74HC74 am 2,5V, am masurat si frecventa cu fmetru, totul e bine.Am pus oscilator langa placa pentru a testa ca il pot receptiona, fiindca semnale reale in banda de 80m n-am putut auzi, decat cateva CW puternice - folosind SDRadio (I2PHD) cu functia de reducere a zgomotului. Doar cu antena cuplata, pe iesire e mai mult zgomot, asa ca am pus un VFO pentru test. Bineinteles odata ce merge nu o sa mai pun oscilator de test langa placa. Oscilatorul m-a ajutat sa vad ca semnalul e distorsionat puternic de 4053 sau operationale si apare in ambele benzi laterale, pe semnale reale nu as fi observat.Referitor la legarea la placa de sunet, e corect. Am downloadat de pe siteul flexradio niste fisiere *.wav cu inregistrari de trafic real, am dat play in Winamp pe un calculator si am legat iesirea de sunet la intrarea in calc cu SDRadio/Rocky. Se aud "hi-fi" si doar intr-o singura banda laterala. Azi si maine o sa refac partea de esantionare & operationalele de la 0, folosind 74HC4066, sper sa mearga.

Domnle ai filtru de retea pe sursa de PC???Ca aceasi problema am patit-o si eu aveam zgomot foarte mare de la sursa de PC care culmea nu avea nici un condensator direct puntea redresoare la 220V.Am rezolvat-o cu un filtru si ceva condici, dar mai am gasit in casa un perturbator incarcatorul de la telefonul mobil care lucreaza tot in comutatie si la fel nu are nici un filtru.Mai este o varianta sa zicem ca nu asta ar fi problema sa incerci la altcineva acasa montajul pe alt calculator.73 de YO2MHO!
Link spre comentariu

Salutari !Eu am reusit rejectarea frecventei imagine, foarte simplu din semireglabil. Acuma am vazut ca varianta ta nu are semireglabilul care face acest lucru.Incearca sa vezi o schema tot a acestui autor care contine acest semireglabil si sa-l pui si la aceasta varianta.Pt. Sir Roger : deocamdata ma ocup de altceva, la transceiver am nevoie sa refac cablajul si nu am avut timp. Sper ca saptamina asta la job sa reusesc sa o fac. Am discutat cu autorul care mi-a raspuns foarte amabil la niste intrebari, dar la solicitarea pentru un desen al cablajului mai de calitate nu a mai raspuns sau poate nu a primit mail-ul. Plus chestia ca nu prea am cristale care sa imi pice unde este nevoie, trebuie sa mai sap si dupa cristale. Ma mai gindesc si la varianta cu dds ca ultima optiune. pentru mine sdr-ul este o chestie mai mult de palmares si de timp liber deoarece am deja doua trx de firma si un home made pentru scurte. Tu in ce stadiu mai esti cu trx-ul ?? Emil

Link spre comentariu

Am construit o varianta "ugly" si mai simplificata, direct pe placa de cupru cu 74hc4053 (nu am avut 4066) si operationale LM358. A mers peste asteptari, adica nivelul zgomotului pe S-metrul din SDRadio e S2- S4 cu antena legata direct la intrare si S2 cu FTB pt 80m (nu am o antena prea grozava). Acum pot auzi multe statii si fara reducatorul de zgomot din SDRadio :supz: . Nu stiu ce problema o fi fost la prima varianta, acum merge cam ca un BITX.In concluzie SDR chiar sunt de viitor. Ramane sa fac cablajul pentru o varianta cu 74CBT3253 si operationale de zgomot redus - LM358 e destul de zgomotos, ma mir cum a mers.Zgomotul de la sursa PC nu e prea mare - am folosit un laptop - se observa o mica scadere a zgomotului cand trec pe baterii, dar nu foarte semnificativ.Multumesc pentru ajutor!

Link spre comentariu

Salutari !Pt. Sir Roger : deocamdata ma ocup de altceva, la transceiver am nevoie sa refac cablajul si nu am avut timp. Sper ca saptamina asta la job sa reusesc sa o fac. Am discutat cu autorul care mi-a raspuns foarte amabil la niste intrebari, dar la solicitarea pentru un desen al cablajului mai de calitate nu a mai raspuns sau poate nu a primit mail-ul. Plus chestia ca nu prea am cristale care sa imi pice unde este nevoie, trebuie sa mai sap si dupa cristale. Ma mai gindesc si la varianta cu dds ca ultima optiune. pentru mine sdr-ul este o chestie mai mult de palmares si de timp liber deoarece am deja doua trx de firma si un home made pentru scurte. Tu in ce stadiu mai esti cu trx-ul ?? Emil

Daca vrei, iti pot pune la dispozitie un fisier .LAY cu cablajul refacut.Cristale din astea ,,mai ciudate" gasesti prin staii CB mai vechi. Eu am gasit 14.910, 14.813....Sunt in faza de reglaje deocamdata. Se pare ca placa de sunet nu rejecteaza suficient frecventa imagine. Mai sap...Cristi
Link spre comentariu

...trebuie sa mai sap si dupa cristale...

Cred ca ar fi indicat sa pui o lista. Nu sti de unde sare iepurele. Daca am vreunul de care-ti trebuie, al tau sa fie :weedman: . Poate s-o gasi ceva util prin atatea "cutii cu maimute".
Link spre comentariu

Cred ca ar fi indicat sa pui o lista. Nu sti de unde sare iepurele. Daca am vreunul de care-ti trebuie, al tau sa fie :weedman: . Poate s-o gasi ceva util prin atatea "cutii cu maimute".

Cuarturi utile pt. AVALA : 14.800 Mhz pt. banda de 80m (3.700Mhz)28.200 Mhz pt. banda de 40m (7.050Mhz)56.400 Mhz pt. banda de 20m (14.100Mhz)Sau cuarturi cu valori foarte apropiate de acestea.Astea pentru fundamental mode.Autorul da detalii si pentru constructia osc. in mod overtone.Nu am incercat inca, dar ar trebui sa mearga bine.Dezavantajul, in cazul folosirii cuarturilor, este ca frecvanta la emisie e fixa.Tot un oscilator variabil rezolva problema....
Link spre comentariu

Cuarturi utile pt. AVALA : 14.800 Mhz pt. banda de 80m (3.700Mhz)28.200 Mhz pt. banda de 40m (7.050Mhz)56.400 Mhz pt. banda de 20m (14.100Mhz)Sau cuarturi cu valori foarte apropiate de acestea.Astea pentru fundamental mode.Autorul da detalii si pentru constructia osc. in mod overtone.Nu am incercat inca, dar ar trebui sa mearga bine.Dezavantajul, in cazul folosirii cuarturilor, este ca frecvanta la emisie e fixa.Tot un oscilator variabil rezolva problema....
28,224 este bun????Aveti de la mine unu daca e de folos dati adresa pe PM.Stiu ce inseamna sa nu ai un quartz si sa nu poti folosii un aparat.Am patit-o si eu la receptorul de 2metrii cu MC3362 si ma ajutat Yo7FWS si ajut si eu cu ce pot pe altii.
Link spre comentariu

Buna.

Nu stiu daca mai este actual topicul acesta.

Si eu am realizat mai recent sdr DR2 al lui Tasa, inpreuna cu un DDS cu AD 9850, si placa sunet SB Audigy 24bit.

Am problema ca fata de frecventa centrala (ex. 3650kHz) postul receptionat are oglinda , daca il aud pe 3670Khz atunci il aud si in 3640khz. bine inteles in loc de USB il aud in LSB sau invers.

Stie cineva care poate fi problema?

In rest avind in vedere antena care o am deocamdata a dat rezultate destul de bune.

Apropo: functioneaza la fel si in 3,5 si in 7 Mhz.

Am observat ca parca pe http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ acelasi problema este pe partea de 14Mhz, in schimb aici pe 3,5 si 7 merge bine.

10x , 73 YO6PUI

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări