Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Luch 10

yo6ial

Postări Recomandate

Salutare.A incercat cineva, vre-o data sa modifice statia Luch 10, sa transmita si sa receptioneze si cu modulatie de frecventa?Eu ma gandesc sa fac un demodulator, sa il asez dupa filtrul de 8mhz si comut de pe usb pe fm, intrarea amplificatorului audio.Iar, la emisie, sa modulez cu un varicap pe cristalul de purtatoare... sau pe vfo?Sta, statia asta, la mine, pe masa, si e pacat de ea, sa adune praf :DUn qro mai acatarii e deja in lucru, dar in 2m se lucreaza ssb, mult prea rar... si sa o tin doar pentru ssb...p.s. luch (???) e un dualband pt satelit, stationar, 10m-2m, usb/cw, cam 5Wpep facut de mama russia, prin anii 90.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6ial

4

• MiniTehnicus

3

• cirip

2

• florinnn22

1

Top autori în acest subiect

Ultimul concurs in banda de 2m a fost 11 mai, se foloseste exclusiv SSB si CW.FM este mai mult pentru comunicatii prin repetoare si portabil sau mobil.De preferat alta statie pentru FM, cele mobile sunt de 25-50W output.Iar acum suntem doar la inceputul sezonului, asteptam sa apara esporadicul pentru DX. :smt033

Link spre comentariu

da.. asha-i ca am ratat ziua telecomunicatiilor in vhf...dar ca sa citez regulamentul concursului respectiv:".Moduri de lucru: CW,SSB,FM (Cu aceiasi statie se poate lucra intr-o etapa o singuradata pe fiecare banda, indiferent modul de lucru)."Poate o sa lucrez in campionatul de uus, in iulie...Dar... nu vorbeam de concursuri, sau de cand sau in ce parte a benzii de 2m se lucreaza ssb, unde fm sau restul planului de banda.... :smt013

Link spre comentariu

In 2m se lucreaza SSB in fiecare zi, pentru DX este cel mai potrivit.FM este mai mult pentru comunicatii la distante scurte dar cu o calitate mai buna a legaturii. Daca statia nu are posibilitatea sa lucreze cu shift de 600khz pentru repetoare mai bine ramane asa nu merita timpul pierdut si investitia de componente, gasesti alta statie pentru asta.Daca tii neaparat se poate modifica si pentru FM dar trebuie sa alegi circuitul demodulator, variante sunt TBA120, MC3357, MC3361.Eu folosesc pentru 2m FM un TR-7950 si pentru SSB un FT-290R.Pentru modificari poti studia schema transceiverului FT-290R.

Link spre comentariu

pentru demodulare foloseste un integrat din casetofoane auto,necesita componente externe putine.iar pentru modulatie aplici tensiunea de af pe o dioda varicap ca sa varie frecv osc in functie de af. pentru inspiratie cauta cum sa modifici o statie cb sa mearga si in fm spre exemplu president billy era un topic vechi pe aici.

Link spre comentariu

Eu ma gandesc sa fac un demodulator, sa il asez dupa filtrul de 8mhz si comut de pe usb pe fm, intrarea amplificatorului audio.

Salut,Nu merge sa demodulezi FM dupa un filtru de SSB (daca filtrul de 8MHz este de SSB, ca nu e clar din descriere). Banda filtrului SSB este prea ingusta ptr a lasa sa treaca FMul. Daca demodulezi, probabil ca semnalul va fi foarte distorsionat si practic neinteligibil.Cirip
Link spre comentariu

Sau poti folosi filtre de 10,7Mhz recuperate de la RTM4F.In cazul asta se poate realiza partea de MF cu MC3361 si ai disponibila si functia Squelch.

Link spre comentariu

@MiniTehnicusbine... si schimb toata frecventa intermediara din transceiver pe 10.7? Am IF-ul de 8Mhz, Purtatoare pe 8Mhz... pana la 10.7Mhz mai sunt inca 2.7Mhz...Si... ca acuma chiar sunt curios, MC3361 ori mc3362 sau x , de ce nu ar merge pe 8Mhz? :smt012

Link spre comentariu

Si... ca acuma chiar sunt curios, MC3361 ori mc3362 sau x , de ce nu ar merge pe 8Mhz? :smt012

Merge foarte bine pe 8MHz, doar ca va fi greu sa gasesti cioburi care sa converteasca 8MHz in 455KHz. Nici 455K nu e batuta in cuie. Circuitul acordat al demodulatorului il faci pe genunchi, dar filtrul ceramic de FI este standardizat pe 455KHz. Cred ca "de ce nu ar merge" e mai mult legat de disponibilitatea unor componente pasive (filtre, cioburi) pe noile frecventele, nu de limitarile cipanului.Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări