Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutati-ma si pe mine va rog !

Vizitator Phantasy

Postări Recomandate

ok, pai trebuie sa incepem de undeva, ca din nimic, nimic rasare :)Daca esti OK cu tensiuni mici, ne scoatem cu 2 tranzistoare si leduri.Ma gandeam insa ca cu releu e mai aproape de versiunea finala ptr 220. Deci, ai de unde sa te lipesti de un releu? Sau zi cum vrei sa continuam.Cirip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Incepator

5

• cirip

4

• csl1131

4

• Dj_Dog

2

Top autori în acest subiect

pai ce sa faci cu ledurile..??:shock: ca omu vrea sa aprinda 2 becuri... da,merge cu 2 tranzistoare, din care unu comanda un releu...care cand e inchis aprinde 2 becuri, si cand e deschis aprinde pe celelalte 2(un releu cu un contact care e ca un comutator...) un astabil(sau bistabil,nu stiu exact cum ii zice, dar toti cred ca stiti la ce ma refer) care inchide un releu.....cam atat

Link spre comentariu
Vizitator Phantasy

pot face rost de un releu ... de la magazinele de pe maica domnului ... imi puteti face o lista cu ce ar trebui sa iau de acolo ?adica : 1- releu tip .... 2- condensator ...si eventual de ce suma (asa in mare) ar trebui sa dispun ... sau daca are cineva acest tip de montaj gata facut ...

Link spre comentariu

pai ce sa faci cu ledurile..??

Sa capete un pic de experienta... ca sa mai aiba cine sa faca si montajul la 220V. Am si spus asta, de altfel.Phantasy,Ia un releu de 12 sau 24V cu cel putin 3 contacte: doua normal inchise si unul normal deschis care sa tina la 220V si 1...2A. Nu lua relee reed ca-s prea lesinate ca sa comande becuri la 220V. Va trebui sa mai faci un drum pana la magazin, dar dupa ce faci cateva masuratori asupra releului. Montajul pe care vreau eu sa ti-l propun nu va folosi nici un tranzistor sau alt disozitiv activ. Releul va fi singurul element mai pricopsit, dar trebuie sa stiu cateva date despre releu ca sa pot sa-ti ticluiesc schema. Io cred ca mai simplu de atata nu se poate.Cirip
Link spre comentariu

eu tot zic ca nu merge sa se stinga si sa se aprina singur(fara alta interventie exterioara), fara vreun tranzistor, sau ceva.....is curios sa vad schema sau ceva care face asa ceva.....(si nu ceva aprinde si stinge becurile de cateva zici de ori pe secunda...ceva care le aprinde si stinge mai ...RAR)tu, daca nu gresesc eu te gandesti sa conecteze un contact normal inchis la bobina releului, si cand se actioneaza atunci contactul se deschide, si releul nu mai primeste curent, si iar se inchide contactul normal inchis, si tot asa....corect...????

Link spre comentariu
Vizitator Phantasy

daca Cirip spune ca poate sa iasa mai simplu decat atat , azi nu pot , ca este duminica dar maine , luni , ma duc si iau un releu de pe maica domnului ... si ideea cu blocul de semnalizare este buna . Luni , dupa ce iau releul, o sa postez din nou , sa va zic ce si cum.MULTUMESC TUTUROR.

Link spre comentariu

csl1131,Este corect la ce te-ai gandit. Si releul se va aprinde/stinge "RAR".Astept sa ia Phantasy releul si sa faca niste masuratori asupra lui, altfel n-am cum sa ticluiesc smekeria, fara sa stiu niste date despre releu. Phantasy, vei avea nevoie de un aparat de masura si o sursa de tensiune reglabila care sa poata sa genereze tensiunea ceruta de infasurarea releului. Daca nu ai acces la asa ceva, se poat face si cu un potentiometru in serie cu releul si cu o sursa fixa de tensiune apropiata de cea a releului. Daca ai posbilitatea de a alege, ia un releu care necesita curent mic de actionare, adica are rezistenta infasurarii cat mai mare.Cirip

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Folosesti un astabil care sa comande un releu. doua becuri sunt legate pe NC celelalte pe NO. Frecventa o poti regla jucandu-te cu condensatoarele sau cu rezistentele de incercare a condensatoarelor. poti pune chiar potentiometru pt reglarea frecventei. e simplu.

Link spre comentariu

am shi eu o idee sa-mi spuneti daca ar mere??? shi mai ales daca e recomandata pe pt incepatorul afon de mai sus???ma gandeam la un bistabil cu leduri shi in loc de leduri lega 2 optocuploare care comanda 2 triace ( ex TIC 225 sau cam asa ceva) care suporta sarcini de pana la 250W. shi rezulta 2 becuri care palpaie bistabil.shi ca sa le puna in colturile camerei pune cate 2 becuri in serie pe diagonala.mie mi se pare simplu pt iti poti alege frecventa bistabilului dar nu stiu cat de simplu este pt un "incepator afon" (cum declara el ca este :lol: )

Link spre comentariu

Eu sunt de aceeasi parere cu DJ_DOGun circuit bistabil - LICURICI :lol: si in loc de ledurile care clipocesc acolo sa lege 2 optocuploare care sa comande 2 tiristoare - care la randul lor aprind/sting becurile ...... frecventa se poate regla prin modificarea valorii celor 2 condensatoare din circuitul licuriciului (ca atatea are - 2 :lol: )licuriciul lucreaza la 6 - 12 V - IT IS SAFE :) becurile de pe o diagonala se leaga in paralel pe un tiristor pentru o luminare mai puternica, iar becurile de pe cealalta diagonala - pe celalalt tiristor :wink: nu recomand relee - alea incep sa ??c?ne si .... devin suparatoare, si contactele se vor deteriora in timp :( sunt curios cat rezista becurile simple la stingeri/aprinderi succesive....nu cred ca rezista prea mult :( .... eu am un licurici de`asta gata facut .... ramas print-o cutie prafuita de cand am inceput eu sa descopat tranzistoarele - ala a fost primul meu montaj care mi-a mers :lol: si cred ca am sa incerc si eu smecheria asta cu becurile - asa, antiplictiseala

Link spre comentariu

voi n-aveti ce face ! :d sau sunteti f. tineri ...daca aprinzi becurile pe la 150-180V nu se mai ard asa usor.adi_0106 - tu n-ai prietena de vrei sa te joci cu beculete antiplictiseala ? :P (sorry, nu m-am putu abtine :mrgreen: )

Link spre comentariu

adi_0106 - tu n-ai prietena de vrei sa te joci cu beculete antiplictiseala ? :P (sorry, nu m-am putu abtine :mrgreen: )

da tu de unde stii ? experiente anterioare? sorry dar nici eu nu m-am putut abtine!!!! :mrgreen:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări