Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RECEPTOR DE TIP SUPERHETERODINA PENTRU BANDA DE 3.5 MHZ

yo9hnf

Postări Recomandate

va salut !Am gasit o schema interesanta in cartea "RADIOFONIE pentru tineret" - Ed. Militara 1986.Schema este la pagina 62. O sa incerc sa-i fac o poza....Problema este ca nu prea stiu de unde sa scot un TCA440 ( intreb ca poate se gasea pe sasie TV, poate ) si nu stiu unde pot gasi urmatoarele filtre :-LFH2S-SFD455 cu largimea de banda de 2.4 Khz-YO C 1500-YO C9 15 000Va zic ceva filtrele astea ?Multumesc !RaduLater :Am fotografiat-o :smt003

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

7

• Yo4You

5

• Marele Savant

2

• MiniTehnicus

2

Parca mi se pare mai simplu sa-i atasez un BFO la un aparat de radio in AM.TCA440 are si echivalent A240D parca.Eu am gasit intr-un receptor de IRDA dintr-un Tv grundig TCA440 .

Link spre comentariu

Pentru inceput este ok sa construiesti receptorul.Pentru filtre, trebuie sa faci comanda, nu se gasesc in magazine, eventual sa recuperezi din statii defecte.Mai trebuie sa tii cont de locul unde vrei sa folosesti aparatul.Cand a fost tiparita cartea nu era asa mare poluarea radio din orase, acum ai paraziti din aproape orice, iluminat stradal, becuri economice, televizoare, reteaua de cablu( tv+internet) calculatoare.Daca doresti sa construiesti un receptor mai bun poti incepe cu cel de la A412 dupa care si partea de emisie si o sa ai satisfactia sa-ti construiesti prima statie.Documentatia este detaliata, schema este verificata si oricand poti gasi pe cineva care sa-ti dea sfaturi pentru a putea termina si regla aparatul.Ca variante, se pot folosi filtrele EMF500 in locul celor pe 455khz care sunt mai usor de gasit.Sau chiar cu filtre de 200khz.Un alt integrat mai usor de gasit si comparabil este TDA1046 sau TBA570 folosite in aparatele de radio romanesti.Sau SA602 sau NE602 la care gasesti o gramada de scheme pe net care il folosesc.PS.Ca regula generala, este bine sa cauti dupa componentele de care dispui, schemele se pot adapta in functie de componentele pe care le gasesti.

Link spre comentariu

salut,

TCA440 are si echivalent A240D parca.

TCA 440 este echivalent cu A244 si este AM radio circuit, iar TDA 440 este (a fost) pentru AFI video-sunet din Tv-AN si este echivalent cu A240D.
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsurile date !

Momentan am facut cablajul unui receptor MW din Electronique et Loisirs nr. 12.

In afara de cele doua scheme din carte, ma mai gandistem si la

http://lpistor.chez-alice.fr/rxsimple.htm acesta .

Lasandu-l putin la o parte, va intreb daca toate transformatoarele de 455Khz cu "butonul" rosu sunt la fel. Deaorece schema de RX MW are pe intrare un astfel de trafo, si eu am 2 noi cumparate de la magazin, rosii.

Deci sunt toate compatibile?

Va multumesc !

Later Edit :

Atasez schema

Link spre comentariu

Daca este TOKO, transformatorul de 455khz are un cod pe el dupa care se gasesc parametrii.

Cu un generator de semnal si osciloscop gasesti frecventa pe care este trafo,

poate sa fie pentru frecventa intermediara, oscilatorul local sau circuitul de intrare.

http://hem.passagen.se/communication/explrad.html

http://spazioinwind.libero.it/ik1zyw/ha ... sc455.html

http://www.seoultoko.co.kr/products/en/ ... _co_e.html

http://www.seoultoko.co.kr/products/en/ ... ble_e.html

http://www.mitsumi.co.jp/Catalog/pdf/co ... in_m_e.pdf

Link spre comentariu

:smt010 Va salut !Am PROBLEME MARI !!!!Se mai gasesc piese pe Maica Domnului ?! :weedman: Eu nu am gasit.De abia am gasit la un singur magazin un TBA820M si un LM386 ( raritati :smt003 ).NE612 nu se gaseste !BB909A - aaa...ce-i aia ? Nu, nu am avut niciodata cu BBBB112 - nici astaTranzistor J310 never !bobina de 10mH doar la Conex, asemanatoare cu rezistentele doar .Condensatori variabili de 60pF decat la Conex si la inca un magazin, dar foarte mici la dimensiuni.Transformatoare FI - Nu...avem decat d'alea mari...ce tensiune ?Tor-uri T37 - nicaieri. Doar la Comet aveau ceva, dar cu alta denumire.Aveti idee pe unde pot fi gasite cele de mai sus?Am facut cablajele pentru receptorul AM din poza de mai sus si pentru cel pe 7Mhz din link.

Link spre comentariu

A pus Vasile in partea de sus a paginii o chestie, cautare in catalogul Metrafo.Se introduce J310 si se apasa butonul "cauta"...uite ca au.Si au si LM386 si NE612...Diodele varicap se cauta de obicei in catalog si infunctie de caracteristici se pot pune altele, eventual mai multe bucati in paralel.Spor!Edit: Chestia este ca pe Maica Domnului au ramas magazinele. In actuala conjucturamagazinul de componente este ceva anacronic. Nu acolo cauti ceva de care ai nevoie.Peste tot se uzeaza de mari distribuitori care au cataloage complete si livreaza la domiciliu.Asta nu inseamna ca nu poti gasi lucruri utile si in magazine, dar e o pierdere de vreme samergi pana in Tei (trafic, benzina, nervi...) in conditiile in care te poti informa din fata monitorului. Plus ca vanzatoarele de la Conex sunt doar ... vanzatoare. Si acre pe deasupra.:weedman:

Link spre comentariu

Multumesc nanopico ! :prayer: Am vazut ca ei au. Eu am cautat pe dioda.ro, cu motorul de acolo si am vazut ca Metrafo ar fi cei mai bine aprovizionati.Partea nasoala este ca trebuie sa comand de 50 ron minim...Si nu de alta...dar nu prea mai am ce sa mai iau de la ei momentan.Daca are cineva vre-un NE602, NE612, SA602, SA612 in plus si=l vinde...PLS...contactati-ma.Si stiti cumva , torul T37 cu ce fel de "neam" poate fi inlocuit...ceva mai autohton ?Nu intreb de flori de mar, dar daca aveam bani, cumparam ceva industrial sau dadeam comanda pe net prin Franta sau prin alta parte si imi veneau acasa.Va multumesc !

Link spre comentariu

YO3HST vinde toruri romanesti din ferita F4, punct alb, 1 RON. Avea si unanunt aici pe forum dar posteaza in mod curent si pe radioamator.roSunt foarte bune pentru unde scurte. Daca torul se foloseste intr-un circuit oscilanttrebuie recalculat nr. de spire fata de T37, daca este doar transformatorse poate substitui fara probleme. Daca e vorba de circuitul de la intrare, se poatebobina si pe o medie frecventa de la TV romanesti, alb-negru. vezi si postulviewtopic.php?f=29&t=26014Daca nu te descurci da un semn si te ajut cu recalcularea ciecuitelor.Edit:Uita-te si la schema cu TTA661 de aici:viewtopic.php?f=29&t=12825&st=0&sk=t&sd=aDesi multa lume o ocoleste e o schema pe care au construit-o multiamatori de receptie inainte de 1989. In plus functioneaza foarte binesi se folosesc doar piese recuperate. Dar se pare ca e mai "cul" sa dai 3 Europe un NE612 :)

Link spre comentariu

YO3HST vinde toruri romanesti din ferita F4, punct alb, 1 RON. Avea si unanunt aici pe forum dar posteaza in mod curent si pe radioamator.roSunt foarte bune pentru unde scurte. Daca torul se foloseste intr-un circuit oscilanttrebuie recalculat nr. de spire fata de T37, daca este doar transformatorse poate substitui fara probleme. Daca e vorba de circuitul de la intrare, se poatebobina si pe o medie frecventa de la TV romanesti, alb-negru. vezi si postulviewtopic.php?f=29&t=26014Daca nu te descurci da un semn si te ajut cu recalcularea ciecuitelor.

Multumesc nanopico pentru ajutor !Cred ca o sa am nevoie de o recalculare :smt003 .Nu e COOL sa dai 3euro pe un IC, dar am optat pentru schema asta deoarece mi s-a parut simpla si pe langa asta, avea dar si cablajul imprimat. Acum poate vina ori vina puturoseniei, ori vina faptului ca am preferat sa fac primul receptor dupa o schema/cablaj care sigur sunt functionale.Nu toti au "taria" de a construi un A412.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări