Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu Crepuscular

Vizitator dragosh100

Postări Recomandate

Vizitator dragosh100

:supz: Salut, sunt nou inregistrat pe forum dar vizitez acest forum de f.mult timp. Sunt foarte pasionat de electronica desi am doar 16 ani.... am facut multe montaje si cu 555 si cu cablaje imprimate mi-au rusit toate..mai putin unul cu 555....stiu fiecare componenta ce este ce face.etc. aproapa toata ziua ma uit pe internet pe diferite site-uri despre electronica, dar m-am lovit si eu de o problema :smt009 sa zic asa incercand sa fac un senzor de intuneric cu releu care sa actioneze niste becuri la 230. Am incercat schema 1 si problema este urmatoarea: Deci montajul cand il alimentez la 14VCC si pun mana in fata fotorezistentei aparatul de masurat imi indica 12-13V iar, cand i-au mana si este lumina tensiunea variaza intre 0.6-3v pana aici merge f.bine.....dar in momentul in care pun releul la schema si pun aparatul de masurat la borne imi arata o tensiune de doar 1.34 v si cand fotorezistenta este luminata si 1.40 cand nu etse luminata si nu pot actiona relul :smt022 imi puteti spune va rog frumos ce as putea face sa pot actina releul? Un amperaj mai mare? folosesc drept sursa un trafo de 14V si 500mA. mai am o schema (Schema2) care as dori sa stiu daca a mai facut-o cineva si daca merge? In schema2 eu stiu ca sarcina (adica Releul) ar trebui sa fie pe colector nu pe emitor nu? si in loc de rezistenta de 10k pot folosi un pot. de 10k ca sa pot regla cand sa se actioneze? si ce tranzistor ar fi mai indicat sa folosesc? Un BC557 sau un BC 107? [attachment=1]senzor noapte.gif[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• gymy

2

Salut,Motivul pentru care nu functioneaza este incarcarea prea mare (curentul de baza) data de tranzistor si releu. Fotorezistenta nu poate asigura suficient curent in baza. O solutie posibila ar fi sa folosesti un tranzistor de tip Darlington sau sa construiesti o configuratie Darlington adaugand un al doilea tranzistor. Mai poti sa folosesti un mosfet, dar va trebui sa muti releul in drena, adica sa pui o borna a releului la plus, nu la masa.Cirip

Link spre comentariu
Vizitator dragosh100

Am uitat sa specifica releul e de 6V in schema.Multumesc pt raspuns. :partyman: si referitor la prima schema? dc nu merge cu ledul ca aici:

si dc a mai pus si cum acel condensator de cativa pico? si la a-2a schema ce tranzistoare sa fol sa fac un Darlington BC 557 BD137 BC 107? BC 557 e 30 de bani si BC 107 e 1leu aici la Oradea. SI inca o schema (Schema3) ..care pare mai credibila si cineva care a facut-o cica ar merge.......si acolo ce tranzistor sa fol? scrie ca un 2N2222 dar cand am mai cautat in magazine si a trebuit sa dau comanda si comanda a venit in 2 luni jumate................revenind la tranzistoarele noastre...tin minte ca mai demult am incercat sa fac un fototranzistor si dupa ce l-am pilit am ramas surprins :goodman: ca nu avea pasta siliconata ci avea doar niste "sarmulite" subtiri care erau de la baza la colector si emitor....deci ..ce tranzsitor ar fi mai recomandat la scheme cat si la darlington? din cate am experimentat eu BC557 se duce repede :smt010 e slab la sarcini sau la scur citcuite......si cand am facut flip-flop-il clasic si am vrut sa descarc condensatorii mi s-a dus unu din tranzistoare..prajit complet. Schema 4 este o schmea cu 555 care il foloseste pe post de "schmidt trigger" este tot o schema de releu crepuscular care ignora alarmele false cum ar fi: o penumbra sau daca se pune o pasare pe senzor si i tine umbra. Credeti ca ar functiona ultima schema ati facut-o careva >? cu 555 va rog frumos sa raspundeti.. :prayer: ..daca cea cu 555 functioneaza i fac cablaj si o pun in aplicare. :smt006
Link spre comentariu

E foarte dificil sa urmaresc firul logic la ceea ce scrii, dar sa incerc sa raspund la ce inteleg.

ce tranzistoare sa fol sa fac un Darlington BC 557 BD137 BC 107? BC 557

BC107 si BD137. Nu poti folosi BC557 ptr ca este PNP. Tie iti trebuie NPN in schema aia.

Credeti ca ar functiona ultima schema ati facut-o careva >?

Nu am facut schema aia si cred ca e irelevant daca a facut-o cineva. Chiar daca schema e functionala, daca tu faci o greseala la montaj, nu-ti merge, dar nu are nimeni cum sa stie ce ai facut acolo. Incearca si vezi daca merge pe un montaj provizoriu si daca esti multumit, trece-o pe curat.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator dragosh100

Imi pare rau eu am gresit.....eram prea obosit sa-miu dau seama ce scriu..vroiam sa zic BC547. Scuza-ma ca nu poti urmari ce scriu :smt022 dar mi-am dat drumul aseara si nu m-am mai putut opri. De acum inainte voi avea reply-uri mai scurte . Stiu ca pentru Darlington se foloseste NPN. BC547. Si despre schema pe negru? ar merge nu-i asa? eu as folosi un BD137. SI inca ceva.Daca ai vazut filmul de pe YouTube imi poti explica te rog frumos si mie dc nu mi se aprinde LED-ul asa? Sa folosesc o rezistenta cu valoare mai mica si sa scad si tensiunea? (sta aprins si nu creste intensitatea luminoasa decat f.putin) si de ce i-a pus si un condensator? ma refer la Schema numarul 1. Multumesc.

Link spre comentariu

Si despre schema pe negru? ar merge nu-i asa? eu as folosi un BD137.

E posibil sa mearga, dar fara sa stiu ce fotorezistor pui, adica intre ce limite variaza rezistenta si fara sa stiu la ce curent merge releul, e greu de spus. Sunt prea multe necunoscute. Cum spuneam, schema fiind simpla, incearc-o!

Daca ai vazut filmul de pe YouTube imi poti explica te rog frumos si mie dc nu mi se aprinde LED-ul asa?

In primul rand ca nu stiu ce schema folosesti din toate schemele postate, deci nu stiu "de ce nu ti se aprinde asa". In al doilea rand, pe iutub e o mica smecherie. Cand ala pune degetul, apare o reactie pozitiva prin lumina reflectata de deget. Intuneric=>led aprins=>lumina=>led stins=>intuneric=>led aprins... si asa amai departe cu intarzierea dictata de timpul de reactie al fotorezistorului; fotorezistoarele sunt dispozitive lente.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator dragosh100

Fotorezistorul la intuneric are maxim 1.54Mohmi iar la lumina scade pana la 2.56kohmi. Releul la 400mA.. asa scrie pe el.E un releu vechi facut la Electroputere (il folosesc doar pt teste).

In primul rand ca nu stiu ce schema folosesti din toate schemele postate, deci nu stiu "de ce nu ti se aprinde asa".

Ma refeream la ce mai simpla schema, Schema nr.1 am tot incercat si cu LED .i-am pus rezistor de 10k, tensiunea scade pana la 6.82V la lumina iar la intuneric pana la 15.50V (Sursa scoate 16V tensiune filtrata).Daca puneam un rezistor de valoare mai mica de 5k sau 1k nu se mai vedea diferenta de tensiune decat f.f.mica.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dragosh100

3 volti e prea mult. acumulatorul are 1.5 V si este recomandat sa folosesti aceasta tensiune

Condensatori au valoarea:

C1=2,2nF

C2=1nF

Bobina L1

maro-negru-maro-argintiu

100uH +/-10%

Daca doresti sa te documentezi si sa aflii mai multe citeste aici: http://74.125.39.104/search?q=cache:WDJsC-0aF98J:forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t117444.html+despre+lampile+de+gradina+cu+celule+solare&hl=ro&ct=clnk&cd=1

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator alex_net00

E recomandat a se folosi o schema cu AO care asigura usor folosirea senzorului in zona liniara printr-0 polarizare corespunzatoare, prag de actionare f. precis si histerezis reglabil. Tranzistorul nu are un prag f. stabil (e functie de temperatura) si oricum daca nu se are in vedere un histerezis montajul va fi instabil in zona pragului de actionare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

3 volti e prea mult. acumulatorul are 1.5 V si este recomandat sa folosesti aceasta tensiuneCondensatori au valoarea:C1=2,2nFC2=1nFBobina L1maro-negru-maro-argintiu100uH +/-10% Daca doresti sa te documentezi si sa aflii mai multe citeste aici: http://74.125.39.104/search?q=cache:WDJsC-0aF98J:forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t117444.html+despre+lampile+de+gradina+cu+celule+solare&hl=ro&ct=clnk&cd=1

In loc de bobina am pus releu si functioneaza perfect la 6 volti (la tensiunea asta a-mi trebuia mie).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări