Vizitator mircea Postat Mai 10, 2008 Partajează Postat Mai 10, 2008 M-am gandit la urmatorul proiect: un traductor asemanator cu cel prezentat aici: http://www.betteraudio.com/geolemon/servoproject/ care e proiectat pentru o incinta vented cu volum mare tinand cont de cei 2600cm^2. Traductorul functioneaza in felul urmator doua motoare DC legate intre ele printr-un ax sunt alimentate cu semnal sinusoidal de la un amplificator de putere. De ax este prinsa o pala de preferat cat mai rigida care in loc sa oscileze pe o directie transversala ca membrana unui difuzor va oscila pe un arc de cer a carui lungime e data de amplitudinea semnalului. Placa asta se afla intr-un cilindru cu doua fante dispuse la 180 de grade. Pozitia placii in repaus va fi paralela cu arcele de cerc care fe fac fantele. (----) unde ( ) reprezinta cilindrul incompet cu fantele in sus si in jos. Perpendicular pe planul placii de-a lungul cilindrului urmeaza un perete despartitor de fiecare parte a placii (--|--) unde | e peretele despartitor . Montat in incinta jumatate din stanga din fanta de sus vine impreuna cu jumatatea din dreapta a fantei de jos( din desen) puse intr-o incinta de ce tip o fi ea. Iar celelalte doua jumatati de fanta radiaza direct in incapere. Eu voi folosi doua motoare DC de 326W*2 max torque 350Ncm*2 max Kt=58Ncm/A*2 Re=8ohm fiecare-> in paralel au rezistenta 4oameni. Suprafata de radiatie va fi o placa din kevlar de 1500cm^2(26*57cm).Dupa cateva ore de cercetare in domeniu am reusit sa echivalez parametrii motorului din catalog cu parametrii Thiele Small .Am transformat constanta Kt impartind-o la jumatate din raza palei care este 26/4= 6.5cm ->Bl=20N/A. Masa echivalenta a sistemului se obtine prin transformarea momentului de inertie de rotatie(care creste cu patratul razei ) la o raza de 12cm obtinandu-se aproximativ 300g la cei 1500cm^2 de fibra de kevlar sau carbon.Frecventa de rezonanta inca nu am masurat-o, se situeasa intre 10-15hz Am estimat un VAS de 350l, un Qes de 0.35 Le=2.56. Initial am masurat SLP-ul la 600W(toate calculele sunt inca teoretice, nu am asamblat inca totul) si am observat ca pentru o anume frecventa, volumul de aer dezlocuit din incinta presupunea o putere de abia 5% din cea a motoarelor, cum motarele au eficienta>60%(difuzoarele au o eficienta abia de 4-5%) am calculat SPL-ul in bassbox la o valoare de 6000W si am obtinut 127db 40-60hz 123db 30hz 115db 15hz 105db 10hz. As vrea sa ma ajutati sa gasesc(daca sunt) posibile erori de calcul sau compromisuri care vin cu acest design. As aprecia daca ati introduce parametrii de mai sus in bassbox sa-mi spuneti ce parere aveti despre rezultat. Proiectul nu este imposibil, necesita doar multe ore de lucru manual. Placa o voi confectiona din fibra de kevlar si carbon aproximativ 25-35euro m^2 de la rompolimer Raza palei infuienteaza foarte mult parametrii TS pentru ca odata cu ea se modifica si Bl-ul,experimentand am gasit ca 20N/A e aproape optim la volumul de 80l si o arie de radiatie de 1300cm^2. Mai trebuie tinut cont de spatiul dintre placa si cilindrul in care se invarte( de preferat cat mai mic) care mi se pare a fi cel mai mare dusman in acesta configuratie iar daca se dovedeste o problema o sa optez pentru o incinta vented. Motoarele penru a putea fi fixate direct pe ax trebuie sa aiba un cuplu foarte mare la puterea lor. De exemplu motoarele mele Axis au moterea maxima la o turatie intr 600-900rpm. Motoarele au un diametru mare al rotorului aproximativ 8cm diametru si 3.5 grosime ,deci au un aspect aplatizat problema lor fiind ca nu au nici un fel de carcasa cu rulmenti si ax. Si ma chinui de mai mult de 1 an de zile sa caut un mester bun care sa mi le centreze la precizie buna, ar trebui sa zic merci ca am motoarele si asa! oare observatia mea asupra eficientei ridicate a motoarelor comparatic cu bobinele e in mare masura adevarata ca altfel nu imi explic dc motoarele nu ar fi capabile sa comprime aerul la adevarata lor putere, faptul ca motoarele sunt proiectate sa aiba cuplu maxim chiar de la 0 RPM. Probabil ca puterea maxima nu e atinsa pe tot parcursul oscilatie, doar in momentul in care viteza de rotatie e maxima ! Ii rog pe cei cu mai multa experienta in domeniul acustic si al electronicii sa aduca referiri! Cei care sunt interesati sa construiasca asa ceva si doresc toate calculele mele si foaia de catalog a motoarelor le ofer cu placere pe mesenger id: mirceateh Astept referiri si observatii asupra propunerii mele si multumesc pt rabdare care at-i avut-o sa cititi povestea mele ![/b] Link spre comentariu
adircf Postat Mai 11, 2008 Partajează Postat Mai 11, 2008 am calculat SPL-ul in bassbox la o valoare de 6000W si am obtinut 127db 40-60hz 123db 30hz 115db 15hz 105db 10hz.123 db la 30 Hz la 6000 w nu prea mi se pare mie eficienta. Si gandeste-te ca tu nu o sa asculti sinusoide, o sa asculti semnale muzicale ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2008 Partajează Postat Mai 11, 2008 Si gandeste-te ca tu nu o sa asculti sinusoide, o sa asculti semnale muzicale !Orice semnal (muzical) se poate descompune intr-o suma de sinusoide cu diferite amplitudini frecvente si faze (cea mai simpla dovada este vu-metrul spectral din winamp :smt003 ). Este posibila si operatia inversa, din sinusoide se poate construi orice semnal audio. Deci pana la urma asculti numai sinusoide. Daca asa ceva ti se pare incredibil atunci citeste despre serii/analiza/transformata Fourier. Link spre comentariu
Vizitator mircea Postat Mai 11, 2008 Partajează Postat Mai 11, 2008 123 db la 30 Hz la 6000 w nu prea mi se pare mie eficienta. Si gandeste-te ca tu nu o sa asculti sinusoide, o sa asculti semnale muzicale !adircf - NU cred ca ai citit corect ce am scris mai sus, motoarele au numai 326W bucata dar ele echialeaza cu un dif de 6000W cel putin dupa eficienta electromagnetica a bobinei scazuta comparativ cu cea a motoarelor DC mai ales ca sunt pe neodim. Link spre comentariu
adircf Postat Mai 12, 2008 Partajează Postat Mai 12, 2008 NU cred ca ai citit corect ce am scris mai sus Ai dreptate, mi-a sarit in ochi faza aia. Nu o sa citesc topicul asta, o sa-l urmaresc superficial pt posturi offtopic. Nu reprezinta interes pentru mine. Am alte chestii pe cap acuma si mi-e greu sa le studiez pe toate. in orice caz, spor la munca si nu uita de poze in timpul constructiei daca te hotarasti sa-l faci :smt031 RoGeorge, de ce trebuie sa complici treburile ? acuma poate careva incepator crede ca sinus=muzica in clasele primare te invata ca 1 + 1 = 2 ; Mai tarziu iti arata ca ca nu tot timpul :yawinkle: Link spre comentariu
Dj_Cc Postat Mai 23, 2008 Partajează Postat Mai 23, 2008 Aceasta metoda mai ales este folosita in masini si home. Daca vrei sa il folosesti la sonorizari nu-ti recomand si nici nu-si are locul acolo. Despre muzica si semnalul sinusoidal cred ca adi se referea la denivelarile din muzica(peak uri, etc). Link spre comentariu
adircf Postat Mai 23, 2008 Partajează Postat Mai 23, 2008 Daca vrei sa il folosesti la sonorizari nu-ti recomand si nici nu-si are locul acolo. http://www.servodrive.com/basstech7.html si inca e foarte renumit din cauza caracteristicilor. pe google gasesti multe despre tipul asta de incinta, chiar un site in care cineva a desfacut unul, nu mai gasesc acuma, dar sincer nu cred ca este cineva care crede ca poate realiza asa ceva doar cu un pendular :smt005 la faza cu muzica si sinusul nu mai comentez ca aici sunt prea multe persoane ce vorbesc din teorie si in conditii ideale. Sincer, n-am chef de subiectul asta. :weedman: Link spre comentariu
Dj_Cc Postat Mai 23, 2008 Partajează Postat Mai 23, 2008 he he. eu stiam ca se foloseste doar in aplicatii auto si home dar asta era acum cativa ani cand eram si eu interesat de asa ceva. Acum se pare ca e alta treaba. Pai daca nu te ajuta un pendular atunci cauti pe cineva care lucreaza pe cnc Daca as gasi date concrete despre el poate m-as baga si eu intr-un astfel de proiect. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum