Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare leduri la 220v

Dr.L

Postări Recomandate

am pus mana pe niste becuri cu halogen(arse) cu dulie norama de bec si diametrul 'gurii' de 9,5cm(arata asa si vreau sa le transform in spoturi cu leduri

primul vreau sa-l fac cu leduri albe,si anume cu 45-50 de leduri

cum tensiunea pe un led e de 3,3v-pt 20mA-rezulta o tensiune de 150v pt 45 si 165v pt 50

eu vreau ca spoturile sa functioneze de la 180 la 260v fara probleme

ledurile vor fi alimentate cu curent constant+limitare de tensiune

schema asta face exact ce vreau si disipa ~1w la 180v si ~3,5w la 260v deci e ok

schema asta e o adaptare a schemei de mai sus,partea cu al 2-lea zenner(D2) si tristor are rolul de a micsora disipatia pe tranzistorul regulator(Q2)-adica cand caderea de tensiune pe trz principal scade sub tensiunea zennerului(D2),tristorul se deschide si ramane deschis pana la trecerea prin nul a tensunii retelei-in principiu tensiunea EC a tranzistorului principal nu scare sub tensiuna zennerului

ar mai fi si varianta a 3-a,experimentala(netestata si neinsirata dintr-o alta schema),insa fata de v2,aici tensiunea EC a Q2 nu depaseste tensiunea diacului(care in schema e reprezentat de un triac),insa poate ajunge la 0

daca inseriez cu diacul un zenner,ca-n v2,atunci tensiunea EC e intre Udiac+Uzenner si Uzenner-lucru care suna fb

pentru v1 voi posta si formulele de calcul pt rezistente si zenner(disipatia pe el)

pentru restul componentelor(tranzistori,trstor rezistentele din v2-partea cu trstorul si v3) as avea nevoie de indicatii-adica ce anume sa pun acolo

dupa cum se vede,am renuntat la condesatorul care trebuia sa fie in serie cu alimentarea ledurilor,deoarece la v1 acesta trebuia sa aiba 0,75uF pt 180v la priza si 0,35uF pt 260v la priza,iar disipatia pe tranzistor nu e extraordinar de mare

-intensitatea ledurilor am luat-o de 20mA,insa e posibil s-o ridic la 30mA,mai trebuie sa testez

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

17

• poe

7

• Yo4You

1

• wangine

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

schema asta e o adaptare a schemei de mai sus,partea cu al 2-lea zenner(D2) si tristor are rolul de a micsora disipatia pe tranzistorul regulator(Q2)-adica cand caderea de tensiune pe trz principal scade sub tensiunea zennerului(D2),tristorul se deschide si ramane deschis pana la trecerea prin nul a tensunii retelei-in principiu tensiunea EC a tranzistorului principal nu scare sub tensiuna zennerului

Cum faci limitarea la schema adaptata ca mie nu-mi prea iese :smt021

Si rolul la D3 care este ?

:partyman:

Link spre comentariu

limitarea curentului? o face ansablul R5,R6,RV1 si Q3D3 e pt limitarea tensiunii de iesire(in caz de ceva)treaba cu tristorul e luata din 300(sau 301) circuite electronice,o sa pozez articolul zilele astea

Link spre comentariu

in urma proiectarii cablajului pt leduri,a rezultat ca incap 114 leduri,asa ca atatea voi pune,nu 45 cum am zis initial

o sa le impart in 2 grupe de 57,iar grupele o sa le pun in paralel

tensiunea pt 57 de leduri este 190V pt 20mA(fiecare grup) si de 195v pt 30

deci sursa trebuie sa scoata 190V@40mA sau 195V@60mA,depinde ce curent aleg pe leduri

in cazul asta,schemele au nevoie de redresare dubla alternanta,iar varianta 1 n-o sa mai intre in discutie,deoarece ar disipa prea multa caldura(~6W)

doar varianta 2: http://i25.tinypic.com/988wg3.jpg

si varianta 3: http://i26.tinypic.com/igyo8k.jpg

mai raman in discutie-eventual intre iesirea sursei si fieacare grup de leduri pun cate o rezistenta pe care sa fie 5-10V cadere

acum as avea nevoie de niste opinii,mai ales in cazul var 3,chiar merge cum am zis in primul post? daca nu,cum se poate imbunatati

Link spre comentariu
Vizitator dflorin

Tensiunea de retea redresata si filtrata ajunge la 300V. Iti ajunge pentru cca 100 LED-uri legate in serie. Cu o rezistenta limitezi curentul . Led-urile se comporta ca diode stabilizatoare la variatii mici ale tensiunii. Succes

Link spre comentariu

da,asa esteinsa eu vreau sa obtin o viata cat mai indelungata a ledurilor,si montajele sa mearga la fel de bine pe tot intervalul 180-260voricum nu pot pune toate ledurile in serie,ca pt fiecare am nevoie de 3,3v si la 120 leduri asta inseamna aproape 400vdaca erau mai putine leduri(50) mergea ok si cu o rezistenta

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator dflorin

da,asa esteinsa eu vreau sa obtin o viata cat mai indelungata a ledurilor,si montajele sa mearga la fel de bine pe tot intervalul 180-260voricum nu pot pune toate ledurile in serie,ca pt fiecare am nevoie de 3,3v si la 120 leduri asta inseamna aproape 400vdaca erau mai putine leduri(50) mergea ok si cu o rezistenta

sper sa nu sune a reclama http://www.zexstar.com/index.php?cat=26#
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu vad alta solutie decat sa faci o sursa mica in comutatie un tor doi tranzistori , o alta solutie ar fi sa calculezi la cat se deschide un led alb super luminos si sa le legi in serie pana la 225volti.Ca sa alimentezi doua leduri poti pune condensator serie 0,22uF/250Vsi paralel pe condensator o rezistenta 47K 2wati.Mai ar fi o solutie sa pui serie cu fiecare led in parte cate o rezistenta de jumatate de wat la 56Kohm.Sunt convins ca lampiile de tip dulie cu leduri astea chinezesti au cateva rezistente de putere in ele in rest chilipir leduri serie paralel. In alta ordine de idei zic ca te complici gasesti de-agata bec cu 30 de leduri la mivarom la 20lei parca aveam de gand sa imi iau si eu unul numa de curiozitate sa vad cata lumina debiteaza. :smt006

Link spre comentariu

becurile din comert nu sunt tocami rezistente :smt011 ,tocmai ca-s facute cu niste rezistente si atatcusursa in comutatie cu tor ma complic,aici e tot un fel de sursa in comutatie(simplificata rau) urmata de una liniarasi 100 de leduri dau ceva lumina :supz:

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

dr.l potentiometrul din scehma 2 sau 1 sau 3 se pune pe rezistenta de sarcina daca vrei sa reglezi manual curentul... ar fi o chestie sa controlam variatia de temperatura pe un singur led de putere ... Cu o dioda cred ca se poate face ... cand dioda preia temperatura de pe spatele ledului ea comanda tranzistorul si astfel il satureaza sil il face sa reduca tensiunea din primul tranzistor care comanda toata jucaria... Parca erau mai multe scheme pe net vedeti pe la emitatoarele radio ca asa aveau finali de radio frecventa.

Link spre comentariu

Intr-adevar potentiometrul e pt reglarea fina a curentuluiPrima schema o s-o fac cu el,mai incolo s-ar putea sa-l inlocuiesc cu rezistenta echivalentaCompensarea termica se va face cu rezistente,experimental etcEu incerc sa tin schema simpla si cu eficienta marePt leduri de putere,trebuie deja sursa in comutatie (sa transforme tensiunea mare in tensiune mica si curent mare)

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator lostris234

salut.poti posta si valorile componentelor?pana la urma care este sursa (din cele3) care ti s-a parut cea mai eficienta dpdvd al costului, consumului, incalzirii si performantei?Respect,Iulian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări