Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Final comanda bec


criss

Postări Recomandate

BunaAm o mare problema cu lampa de frana la motocicleta, imi este pe direct adica intrerupatorul de la frana actioneaza direct lampa de frana(21W) si la nici 2 saptamani mia murit al doilea intrerupator :(Sunt satul de schimbat intrerupatoare si mam hotarat sa pun un final(releu mecanic nu doresc).Ce final as putea folosi?cum miar iesi cat mai simplu.- nu doresc sa modific instalatia ci doar sa intrerup firul ce duce la intrerupator, deci comanda(intrerupatorul) sa fie pe masa si cea ce comanda(becul) sa fie tot la masa.dau un exemplu cum imi imaginez: - 2 tranzistori unul NPN celalalt PNP.intrerupatorul de la frana comanda PNPul iar la randul lui PNPul comanda NPNul ce 'aprinde' becul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • criss

    13

  • Abram Burel

    9

  • Dr.L

    7

  • vsurducan

    1

Top autori în acest subiect

Motocicleta are V+ la masa sau V- la masa ? Presupunand ca are V- la masa, utilizezi un MOSFET P conectat cu sursa in +V, drena la bec, si intre grila si sursa o rezistenta de 100k. Celalat fir de la bec la masa. Intrerupatorul de la frana conectat intre grila si masa (poate fi un pushbuton care sa reziste la doar 10mA).

MOSFET-ul P se alege cu Rds cat mai mica si VGSoff mult mai mai mica decat tensiunea de baterie (la 6V baterie VGS off trebuie sa fie 4V minim).

Tranzistor de tip IRF 9xxx:

http://www.datasheetcatalog.net/cgi-bin ... ion=Search

IDS sa fie de cel putin 2x mai mare decat curentul tras de becul de 21W (la ce tensiune o avea bateria ta ca nu spui, nu care cumva sa-ti cloneze careva motorul...). :yawinkle:

Link spre comentariu

din ce scrie in primul post,+-ul e la masa,fiindca intrerupatorul actual e pe -si doreste sa foloseasca tot intrerupatorul de la -,de unde rezulta ca-i trebuie un mosfet n-channel+un bipolar de putere mica,care sa fie pnp(cum a spus si el)

Link spre comentariu

Mai degraba e ca la Tico :) Intrerupatorul da - pe becul ce e legat la +.Oricum e adevarat ca, trebuie un pnp sau un (MOS)FET de putere mica, canal P pentru preluarea comenzii si un MOSFET de putere canal n pentru actionarea becului. Mai trebuie ceva rezistente. Iese un releu solid-state de curent continuu.

Link spre comentariu

poate nu mam exprimat corect, deci:- intrerupatorul intrerupe -.- becul are + in continu de la contact.- deci mie - trebuie intrerupt.eu masa trebuie sa o intrerup si doresc sa o fac fara a modifica tensiunea de intrare de la intrerupator(sa pun un +, in fata la frana de mana, as putea dar in spate la tambur nu mai pot sa modific nimica, de pe cadru ia tensiunea).ce fel de tranzistor final imi recomandati?(doresc ca sa reziste peste puterea becului.....sa nu fie la limita).acuma intrebarea ar fi cam ce valori pot folosi la rezistente?R2,R5 - 1.2kC1,C2 - 4.7nfTensiunea la care trebuie sa lucreze este 9V-15V.ledul si rezistenta R4 leam pus de forma pt a inlocui becul...Partea de comanda a becului cred ca as putea utiliza BUZ11(care il si am pe acasa).

Link spre comentariu

C1, C2 nu trebuie.R1=47KR2=4K7R3 nu trebuie daca folosesti MOSFET in finalR4=4K7Q1=orice npn (BC337)Q2=BUZ11 este excelentValorile rezistentelor nu sunt critice. Pentru R1-R2 un raport 1/10 este bun pentru gama de tensiuni indicata. Nu e o aplicatie pretentioasa, deci nu te apuci de consideratii de genul "ce intarziere am la aprindere sau stingere".

Link spre comentariu

Mii de scuze :prayer: Q1 trebuie sa fie pnp ca in schema originala, adica un BC327. Am tot dat ALT+TAB ca sa ma uit la desen pana l-am... abramburit :rolleyes: Neaparat R5 si, intr-adevar R2 nu e absolut necesar in aplicatia asta (teoretic, rolul lui e de a asigura o descarcare mai rapida a sarcinii acumulate in baza pe perioada saturatiei, dar pentru timpii de comutatie ai montajului asta nu e asa relevant.Inca o data, scuze pentru tranzistor.

Link spre comentariu

Q1 e legat un pic gresit. Asa era si in schema initiala :)Corect este:- emitor la +- colector spre drena lui BUZ11R3 poate fi 4K7 sau cat ai tu pe acolo. Daca e mai mica creste curentul in starea de actionare, ceea ce nu foloseste nimanui. Daca e prea mare incepe sa nu-si mai faca rolul de a tine poarta lui BUZ11 ferm la masa. Pori insa merge pana pe la 47K fara probleme (daca insa apar, o micsorezi :) )

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am facut montajul si a mers super pe bankul de test(1.2w bec test), dar cand lam montat incepea sa faca figuri, adica in momentul franarii actiona foarte slab becul(gen potentiometru) si cu intarziere(vreo 1..2secunde).la R3 ar trebui sa ii maresc valoarea?am folosit componentele urmatoare:R1=47KR3=4K7Q1= BC557BQ2=BUT11AF

Link spre comentariu

Pai, BUT11 si cu BUZ11 nu e acelasi lucru.BUT11 e un bipolar care nu poate fi actionat cum trebuie de schema pe care am stabilit-o, aceasta fiind destinata utilizarii unui MOSFET (BUZ11).In cazul bipolarelor, comanda se face in curent, iar la MOS in tensiune.Banuiesc ca pe banc nu l-ai testat in sarcina reala, altfel ai fi constatat acelasi comportament.

Link spre comentariu

zapacita de la magazin asta mia dat echivalent la buz11.pe banc lam testat cu un bec de 1.2w iar cel de frana este de 21w.ma si duc la magazin sai dau de cap :smt021

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări