blazeu Postat Octombrie 15, 2009 Partajează Postat Octombrie 15, 2009 Sa stii ca si pe vremea "aia", trebuia sa nu fie corect legat contorul, ca sa poti fura energie pe seama utilizarii impamintarii ca o cale ocolitoare a intoarcerii curentului, si nu prin contor. Chestie care nu era accesibila utilizatorului (banalele sigilii!) si puteau baga in puscarie meseriasii (care totusi o mai faceau!) Iar acuma...Chestia cu divizorul capacitiv am patit-o personal!La casa o priza de pamant nu e chiar imposibil de realizat; sigur ca trebuie cheltuiti niste bani, dar se procedeaza cam asa: intr-un loc umed (zona unde se scurge apa de pe acoperis, aproape de un izvor, de zona de deversare a apelor menajere, etc.), se ingroapa un tarus din teava preferabil zincata de 1,5-2 inch, de minim 1,5m lungime (cu cat e mai lunga e mai bine; practic, se sapa minim 0,5m si se bate teava in fundul gropii). De la teava se pleaca fie cu o platbanda (se recomanda izolarea cu bitum a sudurii sau a imbinarii cu surub), sau cu un conductor, recomandabil minim 6mmp cupru (in acest caz, izolat, altfel se va coroda prea repede), pana la cladire. Pe soclul cladirii este recomandat sa existe o imbinare cu surub, care permite o eventuala masurare a REZISTENTEI DE DISPERSIE a prizei de pamant (aparatul are 3 borne, una pentru priza si celelalte 2 catre 2 tarusi provizorii). Cablul se duce la tabloul general, de unde instalatia ar trebui sa posede, alaturi de cele 2 fire, faza si nul, si un fir pentru protectie. In cazul curent al instalatiilor mai vechi, lipsite de acest al treilea fir, se va duce fie prin pat de cablu (fie spargand tencuiala!), pana la prizele de unde se vor alimenta aparatura cea pretentioasa...Probleme: chiar daca nu aveti cei 4 ohmi, curentul uzual e destul de mic si e ok; mai nasol e daca solul e uscat si/sau pietros, caz in care rezistenta specifica a solului e ridicata si ar trebui o retea cu mai multi tarusi, dar oricum e mai bine decat nimic.Totusi, prin 1979 am cumparat un frigider (Zil); spre deosebire de indigenul Arctic, acesta avea un stecher bipolar simplu (fara impamantare). Nenea de la service care i-a facut "punerea in functie" (avea agregatul pe suspensie elastica, blocata pentru transport) mi-a respins ideea de a-i adauga impamintare cu argumentul ca aparatul are clasa de izolare care-i permite sa functioneze fara (mai tarziu izolatia s-a slabit si manerul a inceput sa "gadile", si i s-a adaugat si fir de impamantare - dupa expirarea garantiei (vechitura naibii, functioneaza si azi la soacra-mea, la periferie)Succes ! Link spre comentariu
Blind Postat Octombrie 17, 2009 Partajează Postat Octombrie 17, 2009 Pentru a realiza o priza de pamant buna trebuie intai sa faci un mic calcul iar pentru aceasta ai nevoie sa cunosti rezistivitatea solului in zona respectiva. O priza de pamant buna trebuie sa aiba rezistenta de dispersie mai mica de 4 ohmi (daca nu este comuna cu instalatia de paratrasnet) si mai mica de 1 ohm in cazul in care ai instalatie de captare a loviturilor de trasnet pe care o legi la aceasta. Priza de pamant nu se face utilizand un singur tarus, ci se realizeaza din mai multi electrozi verticali din teava zincata DN50/60 (cu lungime de 3m de regula) uniti prin electrozi orizontali realizati din platbanda de OlZn (40x4 din cate imi aduc aminte) ingropati la 0.5m sub pamant (capatul de sus al electrodului). Numarul electrozilor verticali se calculeaza in functie de rezistivitatea solului.Atentie: electrozii prizei de pamant se amplaseaza la minim 1m de fundatia cladirii, intr-un spatiu ce nu este destinat traficului. Acestia nu se monteaza sub trotuarul dimprejurul casei.Diverse precizari: 1) Armaturile fundatiei SE POT utiliza ca priza de pamant, acestea trebuind sa fie legate prin platbanda inainte de turnarea betonului - se numeste priza de pamant naturala (la bloc nu recomand asta deoarece risti sa iti electrocutezi vecinii sau chiar familia, fundatiile blocurilor nefiind gandite pentru asa ceva la vremea respectiva)2) pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant se utilizeaza niste aparate speciale care nu sunt accesibile ca pret tuturor. Dupa realizarea unei prize de pamant, pentru verificarea acesteia recomand apelarea la o firma de executie pe partea de instalatii electrice care are un astfel de aparat (de la 800 euro in sus costa aparatul in sine din cate imi aduc aminte, de-asta spun ca nu sunt accesibile)3) Intre priza de pamant si instalatia de punere la pamant din casa se monteaza o piesa de separatie (o platbanda prinsa cu 8 suruburi de M10 care uneste cele doua platbande ale PP si inst din casa, montata intr-o cutie; aceasta se desface cand se realizeaza masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant) Link spre comentariu
djlove Postat Octombrie 17, 2009 Partajează Postat Octombrie 17, 2009 Foarte buna explicatia lui Blind. Tin sa mai precizez ca tarusii care se infig in pamant sunt uni speciali, in forma de + si se gasesc cel mai frecvent la lungimi de 1,5; 2 sau 3metri. Dupa cum a spus si Blind ; se sapa intai un sant in pamant de aproximativ 70-80 cm adancime si apoi se bat tarusii pana aproximativ la fundul santului. O astfel de instalatie foloseste ,de obicei, un numar de 3 tarusii care trebuiesc montati la o distanta minima egala cu lungimea acestora. Adica daca folosesc tarusii de 1,5m lungime o sa ii montez la minim 1,5m departare unul de celalat.Lungimea tarusilor se alege cel mai frecvent in functie de cat de compact este solul. Link spre comentariu
Blind Postat Octombrie 17, 2009 Partajează Postat Octombrie 17, 2009 Tarusii nu este obligatoriu sa fie in forma de +, de cele mai multe ori (cel putin pentru cladirile noi) se folosesc electrozi facuti din teava zincata de 2" sau 2 1/2". (adica DN50 sau DN60). Se pot face prize de pamant si cum ai spus tu (cu grupuri de electrozi dispusi in triunghi). Din cate imi aduc aminte la case se prefera asta sau la cladiri al carui spatiu nu permite dispunerea perimetrala a acestora. Spre rusinea mea, nu imi mai aduc aminte exact, am citit acum o vreme niste documentatie pentru ca imi trebuia, insa stas-urile dupa care se fac calculele nu le-am vazut in viata mea... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 22, 2009 Partajează Postat Octombrie 22, 2009 Erau ni?te indica?ii b?be?ti pe vremuri ptr realizarea unei împ?mînt?ri, se f?cea o groap? la subsolul casei, cam de 1x1x1m (1m3), se punea în interior o foaie de tabl? rulat? în spiral?, pe marginea de sus se lipeau cabluri de Cu ce se uneau ?i mergeau la instala?ia casei. Groapa se umplea cu un amestec de nisip ?i c?rbune, iar la maxim 2 s?pt?mîni se turna o g?leat? de ap?, ca s? men?in? umiditatea necesar?. Cred c? cartea se chema ''Sfaturi ptr gospodari''. Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 22, 2009 Partajează Postat Octombrie 22, 2009 ... groap? la subsolul casei... instala?ia casei...deci nu la bloc... Link spre comentariu
oachy Postat Octombrie 22, 2009 Partajează Postat Octombrie 22, 2009 Foarte buna explicatia lui Blind. Tin sa mai precizez ca tarusii care se infig in pamant sunt uni speciali, in forma de + si se gasesc cel mai frecvent la lungimi de 1,5; 2 sau 3metri. Dupa cum a spus si Blind ; se sapa intai un sant in pamant de aproximativ 70-80 cm adancime si apoi se bat tarusii pana aproximativ la fundul santului. O astfel de instalatie foloseste ,de obicei, un numar de 3 tarusii care trebuiesc montati la o distanta minima egala cu lungimea acestora. Adica daca folosesc tarusii de 1,5m lungime o sa ii montez la minim 1,5m departare unul de celalat.Lungimea tarusilor se alege cel mai frecvent in functie de cat de compact este solul.In functie de rezistivitatea solului de obicei ajung 2 tarusi la 2m , daca vrei insa sa reziste in timp..... si eu recomand al treilea tarus , nu de alta dar si inbunatateste priza de pamanta respectiva Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2009 Partajează Postat Octombrie 24, 2009 Din cate am inteles de la o cunostinta NU TREBUIE FOLOSITA ARMATURA casei sau a blocului pe post de impamantare din considerente de electroliza. La mine la casa am 3 tarusi legati de o platbanda si conectata la instalatia electrica a casei cu un surub si papuc.Varianta cu caloriferul e cea mai proasta solutie in primul rand ca e foarte posibil ca un vecin mai jos sa-si fi taiat teava si sa fi pus teava PEX-AL(am foarte multe cunostinte care au taiat teava si au pus PEX-AL din simplu fapt ca le-a fost mult mai usor sa mute caloriferul cand au renovat apartamentul).BAFTA ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 24, 2009 Partajează Postat Octombrie 24, 2009 Ai voie sa inlocuiesti coloana cu pexal? Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 24, 2009 Partajează Postat Octombrie 24, 2009 in practica, da...uneori si montarea proasta a compensatorilor de dilatatie in loc de lirele de dilatare vechi produce picaturi si dureri de cap.dar cum apart. e proprietate personala.. Link spre comentariu
oachy Postat Octombrie 24, 2009 Partajează Postat Octombrie 24, 2009 Atentie: electrozii prizei de pamant se amplaseaza la minim 1m de fundatia cladirii, intr-un spatiu ce nu este destinat traficului. Acestia nu se monteaza sub trotuarul dimprejurul casei.Diverse precizari: 1) Armaturile fundatiei SE POT utiliza ca priza de pamant, acestea trebuind sa fie legate prin platbanda inainte de turnarea betonului - se numeste priza de pamant naturala (la bloc nu recomand asta deoarece risti sa iti electrocutezi vecinii sau chiar familia, fundatiile blocurilor nefiind gandite pentru asa ceva la vremea respectiva)GRESITdupa normativul (care este si azi in vigoare) I7 este interzisa legarea sau folosirea armaturii ca priza de pamant cu atat mai mult va da rezultate bune numai cat este umeda..... dupa intarirea betonului ..........mai sus recomanzi sa fie la minim 1 metru .... apoi o ingropi in fundatie .... Link spre comentariu
Blind Postat Octombrie 24, 2009 Partajează Postat Octombrie 24, 2009 Dom' oachyman, prizele de pamant nu se calculeaza si dimensioneaza utilizand I7; mai bine ma amageai cu I20 subcap 2.3.D (normativ pentru calculul IPT) acolo fiind detaliate putin si prizele de pamant! Exista standarde dedicate pentru acest lucru. (scria ceva si prin 12604-4/5 parca) Tu nu faci diferenta intre priza de pamant naturala si priza de pamant artificiala. Citeste cu mai multa atentie ce am scris te rog. Link spre comentariu
Vizitator Lush Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Si totusi, cum pot masura exact sa stiu daca pamantarea de la mine din apartament e buna sau nu? Tin sa precizez ca sunt un incepator in elctronica, dar am un aparat de masura digital, dar nu am inteles ce si cum fac sa masor pamantarea. Si inca o intrebare, daca scot de exemplu un fir direct de la pamantarea din baie de la priza masinii de spalat, si il leg la pamantarea unui mixer audio, exista riscul sau posibilitatea ca in cazul in care pamantarea din apartament nu e sub 4 ohm, sa se arda mixerul? sau alt echipament electronic? Oricum am experimentat deja asta, si am observat ca in momentul in care doar ating putin firul de pamantare pe groundu de la mixer ies usor niste scantei. Asta e bine? Asa trebuie? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 E normal sa se faca scantei daca mixerul tau are filtrul cum a fost explicat mai sus. Insa cel mai bine conectezi impamantarea cu aparatul oprit.Impamantarea nu o poti masura cu multimetrul, si e ok sa legi la impamantarea masinii de spalat daca este singura impamantare din casa. Mai bine o impamantare slaba decat deloc, eu am ars o placa de sunet din cauza asta. Calculatorul nu avea impamantare iar eu in picioarele goale pe podea am atins cu degetul cablul de line in. Pe mine nu m'a piscat, dar placa de sunet a tacut definitiv. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2009 Partajează Postat Noiembrie 21, 2009 Dac? numai la baie exist? o priz? Shuko în cas?, nu înseamn? c? e greu de luat împ?mîntare de la tablou ?i dus? la oricare alt? priz? ca s? o transformi în Shuko. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum