Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler selectie surse / volume atenuator

danzup

Postări Recomandate

Mai am si eu o nedumerire...Am programat ATMEGA8515 cu osc int. 8MHz, encoderului i-am pus condensatorii pe el (el fiind tras cu fire de pe placa), iar rezistentele de 10k spre Vcc de la encoder le-am pus pe placa.problema e ca pierde pasi, daca il rotesc prea repede spre stanga incepe sa imi adune pasi (ca si cum s-ar duce spre dreapta), iar de ex. pentru a reduce volumul trebuie sa misc foarte incet encoderul.Din ce poate fi problema ?LATER : Ori la stanga ori la dreapta, dau odata si face un pas (sa zic 22), inca o data si nu face nimic, a treia oara trece mai sus (adica la 24).

Stiu problema : unele encodere chinezesti sunt foarte proaste (a se citi contrafacute sau mai rau rebuturi), pe diy audio in threadul meu niste useri din India au observat acelasi lucru.In urma sfatului meu de a schimba tipul encoderelor cu alt fabricant s-a rezolvat problema .
Link spre comentariu

Am descoperit topicul (chiar forumul ) relativ recent, si mi-a placut de la inceput, pentru ca toata "copilaria" mea mi-am dorit un astfel de device, ca multi useri de aici, insa nu toata lumea are vointa (poate chiar si inteligenta) sa inteleaga cum functioneaza un microcontroller si mai ales sa il faca sa prinda viata scriind un cod pentru el. Bascomul pare unul din cele mai prietenoase medii de programare (comparabil cu visual basic-ul) desi va ramane o chestie abstracta pentru multa lume.Desi am stat sa ma intreb daca are rost sa constuiesc ceva ,care, la ora asta nu imi mai e util, asa cum spunea YO6PIR despre realizarile sale (constuieste doar lucruri care i se par utile la ceva - o idee buna de urmat si in viata), n-am rezistat sa nu incerc si eu, macar asa pentru a-mi aminti de vremurile cand umpleam "mp" de cablaje (80% inutilitati).Desi nu il cunosc pe Danzup, trebuie sa fie un om deosebit, pt rabdarea si spiritul de sacrificiu al timpului sau, in incercarea de a rezolva problemele tuturor userilor (modificari de scheme/soft). Cred ca ar trebui numit la minister! :aplauze

Mai am si eu o nedumerire...Am programat ATMEGA8515 cu osc int. 8MHz, encoderului i-am pus condensatorii pe el (el fiind tras cu fire de pe placa), iar rezistentele de 10k spre Vcc de la encoder le-am pus pe placa.problema e ca pierde pasi, daca il rotesc prea repede spre stanga incepe sa imi adune pasi (ca si cum s-ar duce spre dreapta), iar de ex. pentru a reduce volumul trebuie sa misc foarte incet encoderul.Din ce poate fi problema ?LATER : Ori la stanga ori la dreapta, dau odata si face un pas (sa zic 22), inca o data si nu face nimic, a treia oara trece mai sus (adica la 24).

Aceeasi problema o am si eu cu primul encoder gasit prin casa. O sa incerc cu unul nou.Atasez o imagine cu fuse-urile de la 8515-ul meu, am montat si Q de 8Mhz extern, alaturi de o imagine cu "intrarile" in ampliful' meu (ca tot pomeneam de utilitatea de a mai construi)
Link spre comentariu

tatoneaza condensatorii de pe encoder(cei de 100nf)...daca ai firul prea lung pune de 330nF sau 220nF..asa am patit si eu...m-am jucat la condensatorii aia si a mers..desigur poate fi si vina encoderului cum a zis danzup...tot el m-a invatat si smecheria cu schimbatul conensatorilor...

Link spre comentariu

tatoneaza condensatorii de pe encoder(cei de 100nf)...daca ai firul prea lung pune de 330nF sau 220nF..asa am patit si eu...m-am jucat la condensatorii aia si a mers..desigur poate fi si vina encoderului cum a zis danzup...tot el m-a invatat si smecheria cu schimbatul conensatorilor...

Da : unele tipuri de encodere au nevoie de tatonare a condensatorilor pana nu se mai balbie . Am scris asta mai demult pe forum pe undeva.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut ,1. Varianta de preamplificator realizata cu atmega8515 si tda7318 se poate modifica pentru un tea 6320.2. Schema cu attiny2313 se poate modifica in sensul ca as dori trei potentiometre cu motor (fara selectie pentru intrari ) . Se gasesc acest tip de potentiometre ? Multumesc anticipat.

un proiect cu tea6320, se poate traduce cu google: http://www.radiokot.ru/circuit/analog/r ... ansmit/14/ ,insa doar volum si corectii
Link spre comentariu

Am si eu un TDA7433 dintr-un rcd auto m-ati putea ajuta sa il comand cu un ATMEGA ? Probabil ceva asemanator cu TDA 8421 cu hex-ul diferit.

merge si cu soft danzap pt tda 7313 posibil ceva modificari mai trebuies facutete pot ajuta dar mai intai tre sa iti faci montajul cauta prin posturi schema pt tda 7313 paginile 12 -18 fa rost de atmega 8515 sau atmega 8 fa cablajul si dupa te pot ajuta
Link spre comentariu
Vizitator MISU ATU

Am cam tot ce imi trebuie ,m-am axat pe controllerul cu 8421 pt ca aveam integratul ,dar in cateva zile fac cablajul si luam legatura eventual pe mp.Din pacate lucrez full pana sapt viitoare.MULTUMESC ANTICIPAT!

Link spre comentariu

Am cam tot ce imi trebuie ,m-am axat pe controllerul cu 8421 pt ca aveam integratul ,dar in cateva zile fac cablajul si luam legatura eventual pe mp.Din pacate lucrez full pana sapt viitoare.MULTUMESC ANTICIPAT!

sunt ceva date in acest topic despre TDA8421,si eu detin doua integrate,si am vrut sa fac dar nu am reusit,poate iti sunt de folos
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! As vrea sa pot folosi si eu un potentiometru ALPS motorizat in amplificatorul meu doar ca nu am cum sa-l comand prin IR. Carcasa nu are gauri sau "gemulete" unde sa pun receptorul TSOP. Amplificatorul e mai batran ca mine, un vintage adevarat si nu vreau sa-i modific fata sub nici o forma! Ma gandeam ca poate ar merge un receptor RF adaptat la una din schemele discutate aici. Telecomenzi RF am vazut ca sunt destule modele. Daca vorbim de radio frecventa sunt sanse sa apara zgomote pe semnalul audio?Poate ma ajuta cineva cu o parere.multumescP.S. Super tare topicul, l-am citit tot. Felicitari realizatorului!

Link spre comentariu

Nu zice nimeni nimic? Daca pun montajul ala cu antena in carcasa amplificatorului o sa ajunga semnalul de la telecomanda pana acolo, tinand cont ca e izolat de carcasa metalica. O sa prind radio romania actualitati cu amplificatorul? Nu am cum sa fac cu senzor IR decat daca intra semnalul infrarosu prin gratiile de la carcasa :d

Link spre comentariu

Salut! As vrea sa pot folosi si eu un potentiometru ALPS motorizat in amplificatorul meu doar ca nu am cum sa-l comand prin IR. Carcasa nu are gauri sau "gemulete" unde sa pun receptorul TSOP. Amplificatorul e mai batran ca mine, un vintage adevarat si nu vreau sa-i modific fata sub nici o forma! Ma gandeam ca poate ar merge un receptor RF adaptat la una din schemele discutate aici. Telecomenzi RF am vazut ca sunt destule modele. Daca vorbim de radio frecventa sunt sanse sa apara zgomote pe semnalul audio?Poate ma ajuta cineva cu o parere.multumescP.S. Super tare topicul, l-am citit tot. Felicitari realizatorului!

Se poate face dar eu nu am nici emitatorul nici receptorul radio.As putea incerca ceva cu alte module dar trebuie o carcasa pt telecomanda.
Link spre comentariu

Se poate face dar eu nu am nici emitatorul nici receptorul radio.As putea incerca ceva cu alte module dar trebuie o carcasa pt telecomanda.

Ms de raspuns...am gasit cum se poate face foarte usor, am si o telecomanda RF pe acasa. Ma intereseaza mai mult daca o sa ajunga semnalul radio la receptor prin carcasa metalica a amplificatorului. Interferente pe semnalul audio nu cred ca o sa fie, receptorul functionand la 315MHz.
Link spre comentariu

Ms de raspuns...am gasit cum se poate face foarte usor, am si o telecomanda RF pe acasa. Ma intereseaza mai mult daca o sa ajunga semnalul radio la receptor prin carcasa metalica a amplificatorului. Interferente pe semnalul audio nu cred ca o sa fie, receptorul functionand la 315MHz.
Pai nu e clar pentru ce-i facuta cutia din metal ? Un senzor IR il poti "scoate la vedere" printr-o gaura simpla care nu iese in evidenta.....sau il poti atasa langa amplificator, sau il poti lipi cu banda de lipit dubla.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări