danzup Postat Iulie 1, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2009 Daca tot facem un group buy, nu e nimeni amator sa comandam si un PCB din asta, cu 6 intrari?Eu as dori doua, pentru varianta balansata, daca exista o versiune finala.Ce anume vrei cu 6 intrari ?Varianta stereo sau varianta balansata ?Dupa cum am spus un controler (de genul celor de la group buy) poate controla si 8 intrari stereo sau 8 balansate dar pentru prima varianta iti trebuie 2 seturi de pcb iar pentru ultima 4 seturi de pcb . Link spre comentariu
invan Postat Iulie 2, 2009 Partajează Postat Iulie 2, 2009 Am gasit o solutie de compromis pentru varianta propusa la group by, dica atenuatorul sa aiba doar 6pasi comandat astfel (000001; 000010;000100,001000;010000;1000000). Suma rezistentelor serie/paralel trebuie sa fie aceeasi in jur de 100k(impedanta de intrare constanta), diferind raportul de atenuare. Pentru ca reglajul sa fie cat mai fin ar trebui adaugata o rezistenta in serie pe intrare tatonata a.i. atenuatorul pe maxim sa insemne puterea maxima de auditie folosita de fiecare.Eu pe 8pasi o sa incerc sa configurez releele in varianta de potentiometru comutator. Deja am facut/testat si softul pt aceasta varianta. Datorita vitezei mari de comutare pe 8 pozitii in soft am pus conditii de deplasare a registrului doar la reapasarea butonului de volum (se putea si cu timp mai mari in deplasarea registrului). Link spre comentariu
invan Postat Iulie 2, 2009 Partajează Postat Iulie 2, 2009 .... dar ca sa te scutesc de cautare iti spun : aplic timp de 5 ms volum zero si apoi trec pe selectia urmatoare pentru urmatorul nivel de volum , deci practic la orice schimbare de volum trec tot timpul prin 0 ( plus o intarzierele de rigoare care trebuieste modificata in functie de tipul de releu de la 1 ...3 ms in functie de timpul de conectare/deconectare din datasheet ) !............................................................................................................... Am si eu o varianta pe 8 biti si una pe 7 biti : dar practic te plictisesti pana ajungi din volum zero pana in maxim si nu se poate mari viteza pentru ca e limitata de parametrii releelor ...........................................................................................................................................In aceste conditii am facut softul. 256pasi se parcurg intr-un minut aproape . 64pasi in 15s. ( am folosit 14ms pe incrementare ) . Deci textele de sus se contrazic, sau s-a strecurat o eroare in prezentare. Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 2, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2009 .... dar ca sa te scutesc de cautare iti spun : aplic timp de 5 ms volum zero si apoi trec pe selectia urmatoare pentru urmatorul nivel de volum , deci practic la orice schimbare de volum trec tot timpul prin 0 ( plus o intarzierele de rigoare care trebuieste modificata in functie de tipul de releu de la 1 ...3 ms in functie de timpul de conectare/deconectare din datasheet ) !............................................................................................................... Am si eu o varianta pe 8 biti si una pe 7 biti : dar practic te plictisesti pana ajungi din volum zero pana in maxim si nu se poate mari viteza pentru ca e limitata de parametrii releelor ...........................................................................................................................................In aceste conditii am facut softul. 256pasi se parcurg intr-un minut aproape . 64pasi in 15s. ( am folosit 14ms pe incrementare ) . Deci textele de sus se contrazic, sau s-a strecurat o eroare in prezentare.Nu am inteles ce spui despre contradictie.Pentru utilizatori 1 minut este enorm . Link spre comentariu
stereomaster Postat Iulie 2, 2009 Partajează Postat Iulie 2, 2009 Daca tot facem un group buy, nu e nimeni amator sa comandam si un PCB din asta, cu 6 intrari?Eu as dori doua, pentru varianta balansata, daca exista o versiune finala.Ce anume vrei cu 6 intrari ?Varianta stereo sau varianta balansata ?Dupa cum am spus un controler (de genul celor de la group buy) poate controla si 8 intrari stereo sau 8 balansate dar pentru prima varianta iti trebuie 2 seturi de pcb iar pentru ultima 4 seturi de pcb .Pai atunci o sa mai comand inca doua placi, cu ocazia asta achit si diferenta de la primele.Sper sa nu mai apara vreo diferenta.. Link spre comentariu
invan Postat Iulie 3, 2009 Partajează Postat Iulie 3, 2009 Pe utilizator nu deranjeaza compromisurile care nu se vad.(de auzit multi nu prea au cum din pacate) :daCine doreste sa se convinga si are si cunostintele necesare ,sa calculeze variatia impedantei in/out in cazurile defavorabile in configuratia shunt ca e mai simplu(100000/100001 sau 01000/010001,etc) Eu am cautat o solutie de compromis pentru minimizarea variatiei impedantei de intrare si am considerat ca 20s ( doar 20% din cursa potentiometrului e folosita uzual) nu e prea mult pt un reglaj. Am ales o scala liniara si de aici a venit si necesitatea mai multor pasi, iar in zona de reglaj impedanta variaza rezonabil . Link spre comentariu
invan Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 Pentru cine mai are timp 5min sa calculeze (operatii simple pt care sunt suficiente clasele 1-4) pe varianta shunt ,va avea o surpriza in ceea ce priveste variatia semnalului de iesire . De ex. pt valorile 000001, 000010,000011,000100, combinatia 000011 genereaza un potential mai mic decat combinatia 000001. Din pacate cam asta e realitatea cea crunta. Ce e mai jalnic e faptul ca din lista celor interesati de acest proiect ,nimeni nu a observat scaparile acestuia. Am gasit o varianta de compromis in care daca se proiecta placa de comanda cu toti cei 8 biti ai portului pt potentiometru, jumatate de proiect era salvat. Pe 5 rezistente se putea simula un potentiometru comutator cu 4+4releee cu 16 pasi, care ar fi fost suficienti pt jumatate de cursa de potentiometru ( rezistenta necomutabila avand valoarea 100k, iar celelalte 4 valori de 0.2,0.5,1,2k). Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 6, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2009 Pentru cine mai are timp 5min sa calculeze (operatii simple pt care sunt suficiente clasele 1-4) pe varianta shunt ,va avea o surpriza in ceea ce priveste variatia semnalului de iesire . De ex. pt valorile 000001, 000010,000011,000100, combinatia 000011 genereaza un potential mai mic decat combinatia 000001. Din pacate cam asta e realitatea cea crunta. Ce e mai jalnic e faptul ca din lista celor interesati de acest proiect ,nimeni nu a observat scaparile acestuia. Am gasit o varianta de compromis in care daca se proiecta placa de comanda cu toti cei 8 biti ai portului pt potentiometru, jumatate de proiect era salvat. Pe 5 rezistente se putea simula un potentiometru comutator cu 4+4releee cu 16 pasi, care ar fi fost suficienti pt jumatate de cursa de potentiometru ( rezistenta necomutabila avand valoarea 100k, iar celelalte 4 valori de 0.2,0.5,1,2k).Salut,In calcul trebuie sa iei si influenta celulelor de atenuare din fata si din spatele lui (mai sus cred ca vroiai sa spui R-2R pentru ca shunt e ce am atasat eu aici !).Cel mai bine masori in functionare pentru fiecare treapta .In auditie te asigur ca nu se aude nici o diferenta !In alta ordine de idei mai bun ca R-2R este shunt prevazut deja in proiect.Schema :(sa calculezi sa vezi ce frumos atenueaza si cum obtii toate valorile intermediare !) Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 Semnalul de intrare e din pacate atenuat cu vreo 40% si la maxim , de ce nu ai pus rezistente mai mari la sunt ? Nu iese o variatie acceptabila ? Zic asta fara sa fi calculat nimic . Link spre comentariu
invan Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 In logica de comanda a releelor 0-contact deschis /1-contact inchis am calculat si rezultatele sunt cele expuse anterior privind variatia variatia semnalului. (o sa calculez si pe varianta de logica inversa ) Variatia impedantei de intrare /iesire e departe de cea a unui potentiometru clasic. Ambele probleme le-am minimizat pe varianta cu 4+4 relee pe 16pasi.(nu stiu sa pun poze ca s-ar intelege mai bine) Link spre comentariu
invan Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 Semnalul de intrare e din pacate atenuat cu vreo 40% si la maxim , de ce nu ai pus rezistente mai mari la sunt ? Nu iese o variatie acceptabila ? Zic asta fara sa fi calculat nimic .daca masuram pe un potentiometru clasic pe un amplificator decent vom constata ca ascultam cam la o atenuare de peste 60% .(pe al meu de ex e cam 80%) .astfel potentiometru face o adaptare de impedanta. in amplificatoarele cu pretentii impedanta de iesire se trage in zona ohmilor cu cu buffer. Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 8, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2009 In logica de comanda a releelor 0-contact deschis /1-contact inchis am calculat si rezultatele sunt cele expuse anterior privind variatia variatia semnalului. (o sa calculez si pe varianta de logica inversa ) Variatia impedantei de intrare /iesire e departe de cea a unui potentiometru clasic. Ambele probleme le-am minimizat pe varianta cu 4+4 relee pe 16pasi.(nu stiu sa pun poze ca s-ar intelege mai bine)Stiu ce vrei sa spui : intotdeauna se pot imbunatati la r-2r ! Dar asta inseamna sa treci la 8 relee din care 4 sa dea variatia fina si 4 variatia mare .(probabil asa ai facut tu )Dar ca si compromis varianta r-2r a ramas cu 6 relee , iar varianta shunt (care dupa unele urechi este perfecta !!! ) e si mai buna . Link spre comentariu
invan Postat Iulie 9, 2009 Partajează Postat Iulie 9, 2009 E bine ca s-a inteles implementarea mea si fara poze. Variatia rezistentei care da variatia semnalului e pe 16pasi si e liniara (0.2k,0.5k,0.7k,1k,1.2k,1.5k,1.7k,2k,2.2k,2.5k,2.7k,3k,3.2k,3.5k,3.7k) si poate fi extinsa pe mai multi biti (pe 64pasi liniari pana la 16k)Varianta sunt e normal sa fie mai buna sonic decat cea r-2r (denaturata), pentru ca impedanta variaza mai putin in zona utila si sunt si mai putine rezistente pe semnal la orice moment dat.Am gasit si de ce i-mi dadea la calcule o variatie aberanta a semnalului in varianta sunt. Eu am calculat cu variatia bitilor incepand de la rezistenta de 1 ohm. Asa ca atentie la conectorul respectiv ca pus pe dos va lucra ,dar aiurea.(0.001Ui,0.047Ui,0.0009Ui,0.01Ui)In varianta corecta sunt variatia rezistentei care da variatia semnalului e pe 64pasi dinter care primii 4 sunt foarte mari ,iar restul sunt din ce in ce mai mici.(16k,10k,6k,4.7k, plus 60pasi fini)Comparati pe acelasi nr de biti ambele variante atat ca distributie a semnalului cat si a impedanteleor. Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 9, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2009 E bine ca s-a inteles implementarea mea si fara poze. Variatia rezistentei care da variatia semnalului e pe 16pasi si e liniara (0.2k,0.5k,0.7k,1k,1.2k,1.5k,1.7k,2k,2.2k,2.5k,2.7k,3k,3.2k,3.5k,3.7k) si poate fi extinsa pe mai multi biti (pe 64pasi liniari pana la 16k)Varianta sunt e normal sa fie mai buna sonic decat cea r-2r (denaturata), pentru ca impedanta variaza mai putin in zona utila si sunt si mai putine rezistente pe semnal la orice moment dat.Am gasit si de ce i-mi dadea la calcule o variatie aberanta a semnalului in varianta sunt. Eu am calculat cu variatia bitilor incepand de la rezistenta de 1 ohm. Asa ca atentie la conectorul respectiv ca pus pe dos va lucra ,dar aiurea.(0.001Ui,0.047Ui,0.0009Ui,0.01Ui)In varianta corecta sunt variatia rezistentei care da variatia semnalului e pe 64pasi dinter care primii 4 sunt foarte mari ,iar restul sunt din ce in ce mai mici.(16k,10k,6k,4.7k, plus 60pasi fini)Comparati pe acelasi nr de biti ambele variante atat ca distributie a semnalului cat si a impedanteleor.Da ! varianta shunt lucreaza cu bitul lsb la rez de 16k si msb la rez de 1 ...10 ohmi , te-ai prins !Si e perfecta pentru ca atunci cand te apropii de volum mare variaza mai repede dar la volum mic reglajul este foarte bun , asa cum ai observat si tu .Nu ! conectorul nu e pe dos! totul fac prin soft numarand invers ca de aia e microcontroler , ca sa fac prin soft ajustarile la hardware existent .Si : felicitari cred ca esti printre putinii de pe elforum care s-a prins de toate smecheriile attenuatoarelor si shunturilor folosite curent in variante asemanatoare in toate amplificatoarele mai rasarite (sa vezi un accuphase cate relee are inauntru pentru volum si cate pentru selectii ..... !)Sa vezi ca de exemplu Krell si Naim folosesc variatia liniara la rezistente de genul 8 relee si toate rezistentele au 10K in serie si 20K toate catre masa !!! (chiar 8 celule R/2R real daca ma intelegi) dar bufferul care urmeaza dupa partea asta cu relee si rezistente nu are masa reala ci flotanta ... Foarte interesant ce au gandit inginerii aia ! Link spre comentariu
invan Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Referitor la implementari, eu ma scarpin cu mana dreapta la urechea dreapta. Pot si cu mana stanga, dar tot pe dreapta prefer sa o folosesc. Referitor la atenuatoare r-2r corecte folosite in scule cu pretentii, e o singura problema de rezolvat si anume impedanta de iesire. Impedanta de intrare e 3r si va impune un r de genul 30k (Zin=90k).Impedanta de iesire e 2r ,deci 60k. Nu am cum sa verific ce au facut de ex naim, dar daca e cum zici se pare ca au preferat impedanta de iesire de 20k si una de intrare de 30k, si asta probabil impus de etajul buffer. Ei si-au propus un produs standard la care sa semnalul de intrare sa fie egal cu cel de iesire prin circuitul de potentiometru. Au facut totusi un mic compromis pentru asta (si banuiesc ca la preturi piperate). Pentru cazuri particulare ,unde un potentiometru de volum logaritmic de 100k are cursorul la 1-2k fata de masa in regimul de auditie normal, o solutie ca cea prezenta la group buy(de ex cea shunt) se apropie de variantele cu pretentiiSolutia mea cu 4+4 relee e mai flexibila ca si plaja de reglaj pentru acelsi nr de biti, plus ca impedanta de iesire variaza liniar. Daca partea de soft am rezolvat-o chiar daca a fost cam gingasa subrutina de volum, partea analogica(proiectare cablaj) o sa ma tina ceva timp in sah, chiar daca vreau sa fac separat doar partea de volum( partea de surse va intra in sursa directa, sau nu va exista deloc pt ca folosesc doar cd player ca sursa). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum