Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler selectie surse / volume atenuator

danzup

Postări Recomandate

Referitor la programatorul ISP, se poate pune un LED in el care sa indice ca acesta lucreaza?Si inca ceva: are nevoie de alimentare externa sau se alimenteaza din portul paralel?

Nu se alimenteaza din portul paralel !!!Pe placa mea de test am pus un led rosu care se aprinde cand il programez ! Te prinzi tu cum sa-l conectezi (pinul 3 de la programator sa mearga catre un led cu o rezistenta pe placa cu atmel) . Alimentarea programatorului de +5V si-o trage din placa cu atmel , cum a zis vszolt .
Link spre comentariu

am facut ceva progrese dar momentan nu mai am piese. danzup cred k maine vin piesele. Sa imi dai pe pm adresa ta ca sa iti trimit alea. si sa imi spui cati bani ma costa atmelu ala k sa iti trimit si banii in colet

Link spre comentariu

Sa nu va fie cu suparare, dar nu are rost sa deschid un alt topic. De unde ati luat pot ALPS motorizat. Caut si eu un 100k. si cam la cat ajunge.

RS comercializeaza potentiometre Alps dar nu am vazut in oferta lor 100k.Firma Aurocon Compec este reprezentanta RS in Romania.Poti incerca si la Farnell.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

:dans:

Am descoperit cum sa rezolv o problema cu care m-am lovit din prima zi legat de varianta de volum cu relee r/2r .

Mai ales la anumiti pasi se auzeau in difuzor pocnete cand comutam rezistentele mai ales la -16dB si la -32dB.

Nu mai stiam ce sa fac si cum au rezolvat altii aceasta problema...

Rezolvarea simpla :

-cand fac volum + sau - setez pe atenuare maxima timp de 5 milisecunde si apoi comut la nivelul cerut de volum ....

am citi aici ca mie nu-mi venea idea : "The circuit tries to avoid clicks/glitches in the audio output signal while making volume steps, due to carefully switching relays 'off' before others 'on'. However, you can clearly hear the mechanical activity of the relays. If you don't like that, relays are not your solution. For a closer look on the attenuator theory look here. http://www.eijndhoven.net/jos/switchr/design.html "

Thank you Mr. Jos van Eijndhoven !

Tot el spune in continuare :" In a high-end audio system, a noticable sound improvement over potentiomeneters is obtained, also compared to 'audio grade' potentiometers. Its IR remote control provides convenience over solutions with stepped attenuator rotary switches. The sealed relays will maintain contact quality over a practically endless lifetime. The design represents a audio 'preamplifier' of top-class sonic quality, in a compact and affordable implementation. However, its passive nature results in a quite high output resistance, which limits general applicability. "

In alta ordine de ideii am facut si varianta cu 24 de relee emuland un comutator rotativ alps (cu valori de rezistente din datasheetul volumului respectiv).

Posted Image

Pot sa va zic ca ambele reglaje cu relee sunt hi-end .

Chiar mi se pare mai bun decat potentiometrul alps blue velvet la auz ....!

Urmeaza cerut de andiy , reglaj de volum cu pga si/sau relee care are in loc de lcd un afisaj cu 2 digiti cu LED .

Pentru cei mai puristi ....!

Link spre comentariu

Ma intereseaza o varianta ladder, pentru a mentine impedanta de intare constanta, cu rotary encoder si display pe doi digiti. http://www.penguinlovers.net/audio/Attenuator.html

Posted Image

In link-ul de mai sus in partea de jos a paginii este un tabel cu alegerea rezistentelor.

Crezi ca ai timp sa implementezi asa ceva ?

Tibi

Mersi Tibi !

Se poate implementa foarte usor , problema este ca aceasta varianta are nevoie de 48 de relee cu cate 2 contacte sau 24 de relee cu 4 randuri de contacte numai pentru partea de volum . S-ar putea ca releele sa coste destul de mult , dar pentru un hi-end nu cred ca este vreo problema ...

Dupa cum ai vazut acolo si la rotativ are nevoie de 4 deckuri ....

(Realizarea mea cu 24 de relee foloseste Serial Type de la adresa data de tine cu avantajele si dezavantajele solutiei ..)

Sigur ca implementez daca vrei , numai sa-mi spui !

Sa stii ca pentru un prototip hi-end as putea pune la bataie , gratuit ,24 de relee speciale Aromat cu 4 contacte ( un singur releu costa peste 15 euro ) si are si infasurari separate pentru set/reset , milspec SUA , care sunt garantate de producator pana la 200MHZ cu zero pierderi si rezistenta de contact sub 0,1miliohmi !!!!! iar footprintul este cat al microcontrolerului atmega8 ( DIL28 ).

Singurul lucru care ar lipsi ar fi rezistente dale/vishay de 1W si precizie cel putin 1% ( poate chiar 0,5 % ).

Iti dai seama ce ar iesi ????

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns !Solutia serie iese din discutie.Solutia shunt am implementat-o de curand cu rezistente Holco si este cu mult peste un ALPS.Poate ne intalnim sa discutam. Exista mai multe solutii de implementare ladder.Tibi

Link spre comentariu

Saptamana trecuta, prin amabilitatea lui danzup, am avut posibilitatea de a audia trei variante ale acestui proiect:- solutia cu PGA- seriala- r2rLa prima auditie nici una nu a fost transparenta.Cea mai colorata a fost cea cu PGA (care prezenta si un mic brum - presupun din cauza alimentarii).Coloratura nu ar fi deranjanta daca acest PGA nu ar amesteca tot spectrul audio. Senzatia mea a fost ca aportul distorsiunilor de IM la acest cip nu este de neglijat.Nu vreau sa fiu inteles gresit, acest PGA este OK, dar nu pentru o aplicatie audiofila unde rezolutia si transparenta sunt duse in extremis.Asa cum am spus, la prima auditie, contrar asteptarilor solutia seriala a sunat cel mai bine.Dupa ce danzup a eliminat niste rezistente in paralel pe iesirea variantei r2r lucrurile s-au schimbat in favoarea acestei solutii.Personal consider ca cea mai buna implementare este varianta r2r.Sunt impresionant de munca si implicarea lui danzup in acest proiect ! :aplauze Multumesc danzup !Tibi

Link spre comentariu

Multumesc Tibi pentru impresii !

Exact asa au fost faptele si auditia ...

PGA2310 pe amplificatorul Quasar Al lui Tibi se pare ca nu " furnizeaza " ceva corect , amestecand totul .

Am pus pe seama lipsei unui buffer la iesirea din PGA sau pe o problema de adaptare de impedanta ,

deoarece pe tuburi suna corect fara a amesteca si deplasa instrumentele , lucru sesizat clar la ureche .

Si eu am fost la fel de surprins de solutia r2r care dupa indepartarea rezistentelor de pe iesire a sunat foarte corect si real .

Sincer, r2r e foarte neutra si pe tuburi dar nu ma asteptam la rezultatele expuse de tibi si "auzite " si de urechea mea .

Inca o dovada ca teoria ca teoria dar practica ne omoara .

Citit ce urmeaza cu atentie :

Plus ca nu va ganditi ca veti sesiza diferente decat cu amplifuri peste 2000 euro , incinte de cel putin 1000 euro , cabluri de cel putin 1000 euro fiecare la care sa adaugam o sursa de semnal ( CD player de cel putin 800 .... 1000 euro ) !!!!!

Acelasi PGA2310 pe un amplif Sony de circa 400 de euro si boxe de 150 euro bucata suna bestial .(bine o sa ziceti ca oricum ce soundstage mai are si sony asta si va dau dreptate : nu prea are nimic audiofil ! )

Concluzia o trageti singuri !

Link spre comentariu

DS1802 a apucat careva sa testeze?Eu am integratul, zilele astea sper sa ajung sa-mi iau si cablajul.Toate potentiometrele pe care le-am verificat pana acum (d-astea modeste, nimic "audiofil") sunt mediocre si nici n-am ajuns la comparatie de sunet, sunt mediocre ca si simetrie, fiabilitate...

Link spre comentariu

DS1802 a apucat careva sa testeze?Eu am integratul, zilele astea sper sa ajung sa-mi iau si cablajul.Toate potentiometrele pe care le-am verificat pana acum (d-astea modeste, nimic "audiofil") sunt mediocre si nici n-am ajuns la comparatie de sunet, sunt mediocre ca si simetrie, fiabilitate...

Cand vine vorba de hi-end , m-am convins ca toate mambo jumbo astea de integrate care emuleaza potentiometre nu prea au cum sa sune nicicum .Dar poate sunt doar dezamagit , poate exista si solutii ok ... nu sunt detinatorul adevarului absolut .Nu am incercat acest integrat DS1802 .
Link spre comentariu

DS1802 a apucat careva sa testeze?...

Il am eu si l-am incercat. Este puternic dependent de sursa de alimentare, deci ai nevoie de o alimentare ff buna.Nu coloreaza ca PGA-ul, dar nici nu este transparent - atenueaza inaltele destul de binisor.Tibi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări