Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

despre acumulatori

Postări Recomandate

Am luctat cu acumulatori "din plumb" si cu cei Ni-Cd. Treburile pareau simple.Treaba s-a mai complicat la acumulatorii noi de tip Nichel Metal-Hidrid si anume la ciclul descarcare/incarcare.Ce stiu eu e ca:- tensiunea nominala este de 1,2 V. - se descarca pina la 0,9 V (dupa alte surse pina la 1V)- se incarca pina tensiunea atinge 1,44VE problema esta ca:- daca incarc pina tensiunea atinge 1,44 V nu se respecta relatia: timp incarcare = C/curent de incarcare(C = capacitatea acumulatorului in A/h). Ex, un acumulator de 1100 mA, incarcat la 200 mA, ajunge la tensiunea de 1,44 V nu in 5,5 ore,ci in cam 2 ore. Daca il las cinci ore, tensiunea la borne ajunge 1,6 - 1,7 V. E normal?? Nu se strica acumulatorul avind in vedere ca 1,6 > 1,2, tensiunea lui nominala???Cam atit deocamdata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

6

• junior

3

• Dr.L

3

• yo6ial

1

Top autori în acest subiect

Vizitator

Parerile sunt destul de diversificate referitor la tehnicile de incarcare.Din ce am citit pana acum am impresia ca cea corecta la Ni-MH este asa:- Nu e nevoie de descarcare inainte incarcarii decat foarte rar, dupa cateva zeci de cicluri. Efectul de memorie este mult mai slab decat la cele Ni-Cd.- Terminarea incarcarii la schemele pretentioase nu se face dupa tensiunea acumulatorului ci dupa delta V/delta T (se numesc tehnici de incarcare delta V)- La Cd-Ni incarcarea se opreste cand dV/dt=0 (tensiunea nu mai creste cu timpul)- La Ni-MH incarcarea se opreste cand dV/dt<0 (tensiunea creste, atinge un maxim si apoi incepe sa scada - cand incepe sa scada se opreste incarcarea)- O alta metoda folosita din ce in ce mai des (indiferent de tipul acumulatorului) este oprirea in functie de dT/dt (temperatura creste pe durata incarcarii iar dupa ce acumulatorul s-a incarcat temperatura creste mult mai repede pentru ca energia pompata nu se mai acumuleaza, se transforma in caldura - atunci trebuie oprita incarcarea)- De obicei se folosesc metode combinate cu urmarirea dV/dt, dT/dt cat si a unui timp maxim permis pentru incarcare ca sa nu bubuie acumulatoarele defecte.

Link spre comentariu

Bun, cu astea ma lamurisem si eu.Dar cum ramine cu tensiunea ce depaseste binisor 1,2 V????Ca sisteme care sa urmareasca variatia temperaturii sau variatia tensiunii costa cam multisor! Si ma rog, cit trebuie sa fie dT ca sa stiu ca e incarcat???

Link spre comentariu

cu tensiunea,pot sa-ti spun ca niste acumulatori mai uzati(adica cam spre sfarsitul vietii) aveau,cand incepeau sa se incalzeasca(adica cand se puteau declarati incarcati) pana la 1,6-1,7v

Link spre comentariu

nu chiar...tensiunea pe bornele acumulatorului poate varia in limite mai largi, cat e pe incarcator, din cauza impendantei interne.Am acumulatori ni-mh de 2.1A care la sfarsitul unu-i ciclu de incarcare in curent constant/timp ajung la 1.6V pe incarcator. (200mA/14h) Abea atunci incep sa se incalzeasca, si numia putin.Cand se incalzesc, scade impendanta interna.Tensiunea pe borne incepe sa creasca din ce in ce mai mult cand se usuca electrolitul, de la numeroase incarcari rapide sau utilizare la temperaturi mari. un acumulator uscat poate sa urce pana la 2v, si nu mai retine nici 10% din capacitate. (atunci e bine sa completezi cu electrolit :smt003 )Decupleaza-l de pe incarcator, lasa-l 10 minute sa se odihneasca si masoara tensiunea ;)Iar, pana acum, (imho) cea mai buna metoda de incarcare pentru NiCd si NiMh e curent/timp.incarca-i cu 10-20% din curentul nominal, intr-un timp in care sa cumuleze o putere de 120%, 12-13ore... pentru 0.1C si 6ore pt 0.2CEdit:P.S. singurele acumulatoare la care se poate lua tensiunea de la borne ca reper al stadiului de incarcare sunt Li-Ion shi LiPo! nici un alt acumulator nu poate fi incarcat pana ajunge la o anume tensiune sau, mai rau, temperatura :smt018

Link spre comentariu

"- La Cd-Ni incarcarea se opreste cand dV/dt=0 (tensiunea nu mai creste cu timpul)

- La Ni-MH incarcarea se opreste cand dV/dt<0 (tensiunea creste, atinge un maxim si apoi incepe sa scada - cand incepe sa scada se opreste incarcarea) "

Corect e viceversa

- La NiMh incarcarea se opreste cand dV/dt=0 (tensiunea nu mai creste cu timpul)

- La Nicd incarcarea se opreste cand dV/dt<0 (tensiunea creste, atinge un maxim si apoi incepe sa scada - cand incepe sa scada se opreste incarcarea). Cam 20mV pe element .

Link spre comentariu

Edit:P.S. singurele acumulatoare la care se poate lua tensiunea de la borne ca reper al stadiului de incarcare sunt Li-Ion shi LiPo! nici un alt acumulator nu poate fi incarcat pana ajunge la o anume tensiune sau, mai rau, temperatura :smt018

de fapt si alea cu plumb se incadreaza in categoria asta,la 14,4v se pot declara incarcate!
Link spre comentariu

yo6ial, mersi pentru precizari! Si eu banuiam ca daca tensiunea, fara sa-l deconectezi de la sursa de incarcare, creste prea mult, e un semnal ca acumulatorul e dus!

Junior, nu vreu sa te contrazic, dar eu am citit ca e exact cum am sus eu. Nu am timp sa caut acum link-urile, dar o sa caut si o sa le pun aici.

E, taman asta e buba, cu acumulatorii astia e un fel de cite bordie, atitea obicee! :rolleyes:

Link spre comentariu

E, taman asta e buba, cu acumulatorii astia e un fel de cite bordie, atitea obicee! :rolleyes:

asta asa e ! eu nici acum nu stiu sigur care acumulator trebuie "formatat" si care nu . ce fel de curent e mai bun (cc sau pulsatoriu) si cum se explica fenomenul tensiune scazuta curent bun !(am o preche de acum. si nu ii mai folosisem de ceva vreme : unul din ei avea tens de 1V si dadea curent de 2.5A pe ampermetru :smt005 si celalalt de 0.98V si curent f. mic)

(multi formateaza si Li-ION dar cel mai plauzibil este formatarea doar la Ni-Cd si Ni-MH ).

Link spre comentariu

practic nu ai cum sa formatezi li-ion,ca majoritatea au circuite care ii deconecteaza cand tensiunea pe celula e prea mare/mica sau curentul e prea mare-circitul poate fi ori in pachet cu celula,ori in aparatul in care e folosit acumulatorul ori jumi-jumadaca supraincarci o celula(care nu are circuitele de protectie) face f urat(o combinatie inrte petarda si racheta)

Link spre comentariu

Esti sigur ?http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel_met ... de_battery

Eu ziceam ca: - La Ni-MH incarcarea se opreste cand dV/dt<0 (tensiunea creste, atinge un maxim si apoi incepe sa scada - cand incepe sa scada se opreste incarcarea) "In articolul citat de tine spune ca:- After the battery is fully charged, and as it begins to overcharge, the voltage polarity of the electrodes inside the battery will begin to reverse, and this will cause the battery voltage to decrease slightly.Deci, ca asa incepe un intelectual ce se respecta o fraza, cine are dreptate?
Link spre comentariu

Linkul de pe Wikipedia este cam vag in explicatii : "decrease slightly" .Nu se precizeaza nimic despre amplitudinea curentului de incarcare sau alti parametri.

Citeste aici explicatii mult mai detaliate despre incarcarea Nicd vs NiMh :

http://www.buchmann.ca/chap4-page1.asp

Sunt sigur ca ai sa te lamuresti cum sta treaba si ai sa scapi de confuzii .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări