Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Maxtor-are care cloncane .

Nemesis

Postări Recomandate

Am un hdd maxtor Diamont Plus 9 pe ata de 120 gb care din senin nu a mai vrut sa mearga . Adica....l-am scos de la mine si m-am dus la un amic sa iau niste filme . Il pun la el si....nimic . Restart, nimic....schimbare jumperi verificat cabluri....nimic . Obserc ca nici platanele nu se mai aud rotinduse . Dupa altec cateva incercari constat ca se cam incinge un intregrat relativ mic.....cel care comanda motorul platanelor....adica cele 4 fire de la motor duceau la integratul respectiv . M-am calmat :smt003 ...si a doua zi m-am dus la un amic care avea exact acelasi model de hdd numai ca era de 80 gb . I-am zis ca-i dau garantie totala.....eram pregatit pt posibilitatea de a-l buli si pe al lui si i-am facut back-up la tot ce avea pe el . Pun placa lui la hdd-ul meu si dau bice....nu se mai infierbanta nimic...din cate tin minte se roteau si platanele dar a inceput sa cloncane (cum spunea Mifty intr-un topic anterior) . Usor speriat am pus placa amicului inapoi pe hdd-ul lui si evident....a inceput si al lui sa cloncane :smt036 . De fapt concane vreo 15-20 sec pana cauta bios-ul sa vada ce drive-uri are....il detecteaza (doar numele ) si atat. Nu tu capacitate, buffer nimic. Asa ca ...stie cineva ce sa mai incerc.....am incercat cu toate soft-urile de pe Hiren's boot cd si nimic...ba nu detectau deloc hdd-ul ba ziceau ca controllerul e mut (adica nu raspunde la comenzi). Mai mult decat Model:Maxtor Calypso si Firmware : YAR43KJZ n-am putut citi cu ce am gasit pe hiren's boot cd . Cel mai mult mi-as dori sa pot recupera datele(sau o parte) din datele de pe hdd-ul meu ...(totusi nu m-ar supara gandul sa pot repune in functiune macar unul din cele 2 hdd-uri :smt005 ). Ca sa nu se faca vreo confuzie, pana aici am vb de hdd-ul bulit al amicului. Acum revenind la hdd-ul meu are cineva ceva idei cum as putea sa-l invii macar pt o ora acolo (deci ala cu integratul care se incinge) cat sa mai scot ceva de pe el ? Mifty , n-ai mai zis ce ai facut cu cloncanitorul tau...ai mai rezolvat ceva . Acum sunt la o sala de net si ma aprovizionez cu informatii si soft-uri..., vad diseara ce pot rezolva cu ele . Astept sa vad ce idei va vin .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

7

• Dr.L

5

• ionut20

1

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

nu mai ai ce sa faci . . . daca ai parlit si a doua placa inseamna ca e arsa sau in e in scurt una din infasurarile de la actuatorul ce misca capul de citire/scriere .. iar pe ala chiar nu ai sanse sa il schimbi :toimonster: "cloncanitul" il auzi pt ca se da caput de citire de unu din capete ori pt ca nu ii vede pozitia ori pt ca e sticata o bobina de pe brat.

Link spre comentariu

placa merge inlocuita doar cu a aceluiasi model,aceeasi revizie etc,ca altfel nu mai lucreaza corect nici pe hdd-ul de pe care ai scos-o(pierde locatia capetelor,parca)

Link spre comentariu

Cine a zis ca placa a doua e parlita.....nu e parlita....adica nu se incinge nimic.....platanele se rotesc insa cand bios-ul pc-ului da sa-l detecteze cloncane. Dupa ce detecteaza ce se poate...se opreste cloncanitul . Din ce am gasit pe net cica e vorba de firmware corupt (cel putin la hdd-ul de 80 ...ala care mergea) . Am ajuns acum in camin si acu pot sapa mai adanc pe net dupa solutii . Am si gasit firmware pt cel de 80gb insa ....ramane de vazut cum il reinstalez . Cauza cloncanitului nu cred sa fie una mecanica.......se aude un mic beep si apoi un click ca acela pe care il face un releu cand isi schimba starea.......si click-ul acela "suna" normal deoarece inca de cumpare cele doua hdd-ului faceau cate un click din ala cand se oprea calculatorul . Click-ul acela l-am mai auzit si cand isi mai dadea sistemul restart .....se auzea acelasi click....si dupa 0.5-1 sec ....isi lua restart . Deci click-ul ala trebuie sa fie un reset ceva.....din ce am gasit pe net clocncanitul ar fi incercari de a citi firmware-ul de pe platane( cica o parte din firmware e memorat pe platane). Incearca (clonca-ne de vreo 10-15 ori) sa citeasca firmware-ul si cand se satura de incercat afiseaza doar ce a reusit sa afle.....adica brandul si familia (Maxtor Calipso III) . Dr.L, am verificat (abia dupa) compatibilitatea placilor....si cica ar fi la fel....cine stie poate mancau rahat acolo unde m-am uitat eu . In fine, daca mai aveti idei,propuneri....eu o sa mai arunc un ochi aici din cand in cand . Deocamdata ma apuc sa vad ce mai zice google de problema mea .

Link spre comentariu

chiar daca sunt fizic la fel,firmware-ul e diferit,dupa cum ai citit pe alt sitte,acesta a fost corupt de mecanica ailaltaprin urmare pt transplant de placa,ambele hdd trebuie sa fie perfect identice(model,revizie firmware etc)!

Link spre comentariu

Astea sunt cele 2 hdd-uri in discutie .Pozele sunt facute acum doua zile si deci nu-s facute special pt identificarea comoda a placilor.....insa la cat de mare e lasata rezolutia sper sa se inteleaga .

80GB (6Y080L0,YAR41BW0,F4FYA, SN - Y28J3DHE)

http://tinypic.com/view.php?pic=116lwso&s=3

120 gb (6Y120L0 ,YAR41BW0, M6FYA, SN 3PYZD3E)

http://tinypic.com/view.php?pic=2vnp0dd&s=3

Si daca presupunand ca gasesti placi de schimb pt aceste hdd-uri.....cum ramane cu firmware-ul....ma refer la partea care cica e memorata pe platane ? Am postat problema si pe forumul magazinului de unde au fost luate.....sa vedem ce spun si ei .

dj_italo2001, ti-as ramane profund recunoscator daca ai reusi sa-mi gasesti o sursa pt placile alea (sau macar pt una) .

In poza de mai jos sunt ambele hdd-uri in acelasi cadru .

http://tinypic.com/view.php?pic=2mpigl0&s=3

P.S. la hdd-ul de 120gb integratul ala pe care scrie SMOOTH era cel care se infierbanta de in 3-4 secunde nu puteai tine mana pe el .

Link spre comentariu

aia de la magazin oriocum n-o sa spuna ceva peritent

si in legatura cu compatibilitatea placilor vezi:

prin urmare pt transplant de placa,ambele hdd trebuie sa fie perfect identice(model,revizie firmware)!

cele albastre sunt trecute pe hdd
Link spre comentariu

Tipii de aici http://forum.hddguru.com/sticky-importa ... 77-20.html spun ca pt ca ca placile sa fie interschimbabile e necesar sa fie doar CPU-ul acelasi......de asemenea codul pcb-urilor e bine sa fie identic sau compatibil (in cazul meu sa fie F4FYA,M6FYA,L6FYA) .

Conform celor spuse mai sus, placile celor 2 hdd-uri de care vb sunt interschimbabile (procesoarele sunt la fel, firmware-ul e la fel, codurile placilor arata ca acestea sunt compatibile).

Insa am mai cautat si am cautat pe net, si am gasit un forum in care se explica cum sa verifici daca preamplificatorul e bun (sau ma rog...partea aia din camera platanelor) . Pe forumul respectiv erau indicati pinii de alimentare a preamplificatorului si se cerea verificarea rezistentei dintre pinii de +5v, -5v si GND . La mine (la hdd-ul de 120gb) era scurtcircuit total intre gnd si pinul de +5 si intre gnd si pinul de -5v . Prin urmare cred ca asta era motivul pt care se infierbanta circuitul ala integrat (cel pe care scrie Smooth)........de la el pleaca trasee atat la motor cat si la pinii aia de -5v si +5v din conectorul dintre pcb si preamplificator .

Urmatorul pas ar fi fost desfacerea hdd-ului intr-un mediu fara pic de praf si inlocuirea preamplificatorului . Poate ca as fi incercat si asta, dar am gasit la timp garantia la hdd-ul de 120gb si am zis ca decat sa risc sa pierd si date si hdd......mai bine pierd doar datele :d .

Acum am ramas doar cu hdd-ul de 80gb pt care nemaiavand garantie o sa incerc sa-l repar .

Oare e posibil ca daca preamplificatorul celui de 120gb a avut scurtcircuit intre alimentari si masa, atunci cand am pus placa de la asta de 80 gb.....sa se fi belit si asta ? Banuiesc ca tot Smooth-ul ar fi trebit sa se strice......insa nu-s sigur....ca se incalzeste normal, nu frige ca celalalt .

Altceva nu cred sa mai fie belit (am verificat, asta de 80gb nu are scurtcircuit intre pinii aia de GND +5v si -5v.......e si normal....hdd-ul mergea perfect ) .

Nu cunoasteti pe nimeni care sa aibe hdd-uri maxtor diamondmax plus 9 defecte.......sau poate stiti de unde as putea gasi un pcb bun . Pe forumul de la inceputul post-ului, sunt useri care au declarat ca au schimbat pcb-ul conform conditiilor amintite mai sus si ........le-a mers .

Asadar dj_italo2001, ai avut dreptate :yawinkle: .....ai mai cautat pcb-ul ala :smt033 ?

Dr.L, pe http://forum.hddguru.com se spune ca nu e neaparat nevoie sa fie hdd-urie identice pt interschimbabilitatea pcb-urilor, Asadar, cel putin la seria asta (diamondmax plus9) poti inlocui pcb-uri de la modele de 80 gb cu pcb-uri de la modele de 120 gb . Cica sunt si useri care au incercat cu succes acest lucru :yawinkle: .

Link spre comentariu

nu ma crede atunci :smt001 din moment ce are alt firmware,pateste ce ai patit si tu,pierde locata capetelor si cloncane(ala de pe care ai scos placa)si ca sa umbli in hdd n-ai neaparat nevoie de mediu fara pic de praf,la 7200rpm zboara singur praful de pe platane

Link spre comentariu

Stai ca nu inteleg....de unde ai tras concluzia ca are alt firmware . Adica el afiseaza altul dar pe capac scrie YAR41BW0 ca si la cel de 120gb . Si in plus cat am cautat pe net nu tin minte sa fi vazut pcb-uri cu agere ardent c8-c1 cu alt firmware decat YAR41BW0 Nu spun ca esti un mincinos :smt001 , dar am gasit in mai multe link-uri faptul ca pcb-uri cu acelasi procesor sunt interschimbabile . "si ca sa umbli in hdd n-ai neaparat nevoie de mediu fara pic de praf,la 7200rpm zboara singur praful de pe platane".....ai incercat tu ? Intreb ca poate se iveste ocazia sa deschid unul si e bine de stiut cat de exigent trebuie sa fiu in ceea ce priveste praful .

Link spre comentariu
cam asa face un batran Hdd de laptop.(va rog nu radeti de carpa mea rozalie dar izola Hdd-ul de placa de baza)

si ca sa umbli in hdd n-ai neaparat nevoie de mediu fara pic de praf,la 7200rpm zboara singur praful de pe platane

si totusi se poate ca respectivul hard sa nu mai functioneze. asta depinde de noroc . am vazut si eu pe cineva care repara harduri si ele mai functionau dupa ce le desfacea .dar nu e 100% garantat
Link spre comentariu

Stai ca nu inteleg....de unde ai tras concluzia ca are alt firmware . Adica el afiseaza altul dar pe capac scrie YAR41BW0 ca si la cel de 120gb . Si in plus cat am cautat pe net nu tin minte sa fi vazut pcb-uri cu agere ardent c8-c1 cu alt firmware decat YAR41BW0

adica fiecare placa are alt firmwaredaca pui placa cu un firmware pe alt hdd(care nu avea acelasi firmware) se corupe ceva prin el-nu-si mai da seama de pozitia capetelor nici pe hdd original(sau ceva de genul)pe net am vazut si difuzoare facute din farfurii de plastic si monezi+oameni care sustineau ca si ei au reprodus experimentul cu succes(pe yutub)
Link spre comentariu

Am inteles faptul ca 2 pcb-uri cu firmware diferit nu-s compatibile .....dar nu prea cred ca se poate ca un pcb sa aibe alt firmware decat cel inscris pe hdd-ul pe care e montat . Faptul ca asta indica alt firmware o fi cine stie , o indicatie eronata . La urma urmei nici de aerul pe care-l respiri nu poti fi sigur, dar totusi, pe forumul ala se zice ca sunt oameni care lucreaza in domeniu, daca ar manca rahat cred ca s-ar gasi vreo doi trei care sa-i injure.....la fel ca si pe ceilalti de pe celelalte forumuri . Sper sa gasc un pcb compatibil si mai vad atunci (in speranta ca preamplificatorul si capurile n-au nimic ). Bine ca macar de pe asta am salvat datele .

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator AurelM

man.... cred ca in situatia asta e bine daca incerci sa ii bagi un program de formatare al producatoruluigen:maxblaststie de obicei sa recupereze fra probleme hdd-upoate sau mai bne sigur il gasesti pe cd-uri Hiren"s

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări