Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa 0-30v,0-3A . va rog

Vizitator cj04vsv

Postări Recomandate

• Răspunsuri 171
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu mi-am facut o sursa care imi da tensiune 0-35v/0-4A cu un cablaj cumparat gata de la cei de langa APACA. Schema e cu un lm723 si un358 si merge foarte bine. Daca cumperi de la ei cablajul le ceri si schema. Piesele nu costa tare mult pt. ca sunt de valori uzuale

Vreau si eu schema asta daca o mai ai
Link spre comentariu

O astfel de schema cu 723, si 2 buc.741 iar finalii 2N3055, am realizat si eu, inaintea celei aparute in cnx dupa o schema care a circulat foarte mult pe "piata" Sunt asemanatoare cu diferenta ca unul are 2 ci 741 iar cel din conex este cu LM358. Daca despre ea este vorba, chiar astazi am dat de peste documentatie, cind trimiteam unui forumist schema din conex. Daca nu o gasesti da-mi de stire.

Link spre comentariu

nikos,

multumesc pentru schema.

pentru ceilalti am pus-o aici:

http://www.geocities.com/bogdanfirst/electronics/PCB.jpg

http://www.geocities.com/bogdanfirst/electronics/Pag1.gif

http://www.geocities.com/bogdanfirst/electronics/Pag2.gif

http://www.geocities.com/bogdanfirst/electronics/Schdiagram.gif

eu vreau sa modific putin sursa...

sa scot 5A de la ea. deci probabil ca o sa mai pun inca unu sau 2 tranzistoare de putere.

ma gandeam ca pentru a micsora pierdereile, sa poata fi alimentata si de la o priza mediana? eventual cu un releu care sa schimbe? atunci cand tensiunea de iesire sa fie mai mare de o anumita valoare sa treaca pe toata infasurarea, cand nu, foloseste doar jumatate. credeti ca e o ideea buna?

as mai fi curios daca a masurat cineva riplul tensiunii de iesire...cam cat ar fi?

[/url]

Link spre comentariu
Vizitator pamihai

schema asta am facut-o si eu. cum v-am mai spus am cumparat cablajul gata facut de la aia de la apaca. il au expus printre toate cablajele alea puse pe perete. costa vreo 50000. eu am lasat-o doar cu bd-urile alea doua si am incercat sursa cu un bec halogen, care mi-a tras din ea 4A si tensiunea a scazut cu pana intr-o suta de milivolti.

Link spre comentariu

ma apuc si eu de constructia sursei. dar o sa fol celebrul 2N3055. credeti ca o sa fie diferenta de performanta?ma gandeam sa ii mai fac o mica imbunatatire.transformatorul pe care eu il am are priza mediana...si sa folosesc priza mediana atunci cand tensiunea de iesire necesara este destul de mica. dar cum s-ar comporta sursa daca tensiunea de alimentare ar creste brusc sau ar scadea brusc? ar putea sa imi spuna cineva?

Link spre comentariu

probabil ca te gandesti sa mai salvezi din cat de mare trebuie sa fie radiatorul....interesanta idee.....cand o sa cuplezi toata infasurarea secundara(26Vac,sau 24, cat ai...)atunci o sa ai toata plaja de valori, dar cand o sa cuplezi numai jumate o sa ai jumate de valori(probabil pana la 14V)teoretic (daca am vazut bine, ca numai 5 min m-am uitat pe schema)nu conteaza daca ai la intrare 24V sau 16V atata timp cat ai setat ca la iesire sa fie de ex 8V, ca tot 8V scoate, nu conteaza daca intrarea variaza...si variaza in linii grosolane, pr ca referinta si retsul montajului se alimenteaza de la sursa separata de 2*12V....deci daca m-am uitat eu bine pe schema aia o sa ai tensiune fixa la iesire , nu conteaza daca la intrare e toata infasurarea sau numa jumate din ea...deci nu s-ar intampla nimic daca ai scadea sau urca tensiunea(asta daca tensiunea de iesire sa fie mai mica decat tensiunea maxima de iesire and e alimentat de la jumatate de infasurare), si daca tensiunea de iesire e mai mare si tu pui tensiunea de intrare mai mica, ea se va stabiliza dupa un timp la o valoare maxima are o poate scoate cu intrarea respectiva, iar daca ai reconecta tensiunea initiala de alimentare, ea ar creste inapoi la valoarea initiala...sper ca ai inteles ce am vrut sa zic...(nu stiu cat de bine/corect m-am exprimat, da...)

Link spre comentariu

da, ai inteles perfect ceea ce vreau eu...asa am gandit si eu...m-am gandit ca problema nu ar fi cand trec de la infasurarea de 24V la cea de 12V pentru ca tensiunea nu o sa scada total brusc, ca dureaza ceva pana se descarca condensatorul de filtrare. problema ar fi fost atunci cand trec de la infasurarea de 12V la cea de 24V pentru ca tensiunea o sa creasca foarte repede, si nu stiu daca poate compensa sursa deajuns de repede incat sa nu imi apara o crestere la iesire...trecerea vreau sa o fac automat, adica o sa pun un comparator cu histerezis(destul de mic) care sa imi treca pe 12V atunci cand tensiunea de iesire este sub o anumita valoare, sa zicem 12V(in ideea ca 12V la iesire pot fi obtinuti fara probl din infasurarea de 12Vac).in ceea ce priveste radiatorul, am unu care are cam 400cm2 cu tot cu aripioare, pe care se pot pune 2 tranzistoare 2N3055, si ii mai pun si un ventilator de 8cm comandat in functie de temperatura!sper sa iasa totul cum trebuie

Link spre comentariu

:shock: oho...... :shock: :shock: o sa ai ceva de lucru... :shock: in principui nu o sa fie nici o problema, cred ca poate compensa destul de rapid...dar cat de rapid asta ramane de vazut, poate totusi o sa ai un spike de o valoare mai mare(probabil de maxim +1V), in prima fractiune de secunda, dar acela se va amortiza pe condensatorul de pe iesire, ca acela se incarca lent....(prin rezistenta aia) si nu de aceea acel spike va fi nult micsorat la iesire(mai ales daca ai pune o valoare mai mare la condensatorul ala)si tensiunea de schimbare nu o pune de fix 12V, pune-o mai sus.. dupa 13V...pt ca unele montaje ,care rezista la max 12V, daca primesc un spike, ,cat de mic, peste 12, atunci se ard, dar cele care rezista la 13V rezista si le 13.2-13.4 pt o mica fractiune de timp....radiatorul e mai mult decat suficient, mai ales si cu ventilatorul, si mai ales ca vin puse 2 tranz in paralel.....(la 2 puterea disipata de amandoua e mai mica decat puterea disipata de numai un tranzistor...)

Link spre comentariu

mai demult mi-am facut si eu un stabilizator tot de acelasi voltaj/tensiuni, dar luat parca dintr-un tehnium, vechi..parcasi cand dadeam pe la 8-12V si 3 A se incalzea putin radiatorul....cand dadeam pe la 16-18V si 3 A, se incalzea radiatorul de aproape nu mai puteai tine mana pe el....iar cand dadeam la 28-32V 3A se incalzea de deabea puteam tine mana pe el(desii acum se invartea si un ventilator)... :shock: :shock: :shock: :shock: e normal....?????????eu parca stiam ca e invers.... ... cu cat trece mai multi A prin tranzistor cu atat se incalsezte mai tare....si daca tensiunea de intrare e constanta-> ca sa iasa o tensiune mai mica la iesire -> o cadere de tensiune pe tranzistor,si cum curentul e acelasi si in tranz si la iesire-> ca tranz trebuie sa disipe mai multa caldura...:shock: :shock: :shock: dar la mine era invers...:shock: :shock: :shock: cu ce am gresit la explicatii..sau dece se intampla asa...

Link spre comentariu

pei chiar ca o sa am de lucru....am patit si eu asa cum zici tu, dar cu o sursa cu un LM317...pana la urma nu stiu ce i-am facut de a mers cum trebuie...tensiunea aia de schimb a infasuratilor o sa fac in asa fel incat sa fie reglabila in anumite limite. hai ca ma apuc de treaba....mai am de verificat schema, si trec la pcb...

Link spre comentariu
Vizitator danielzane

Servus,eu deja am terminat de montat toate piesele, lucrez de 4 zile la montaj ( cate 4 ore seara ). Trebuie sa demontez sursa veche sa scot trafu, dar las pe maine.Aveti idee daca trebuie sa izolez tranzistorii de radiator ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări