Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa 0-30v,0-3A . va rog

Vizitator cj04vsv

Postări Recomandate

• Răspunsuri 171
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 an mai târziu...

Nu limiteaza curentul cind este in scurt si suporta tranzistorii tot

Cum adica nu limiteaza curentul?Ba limiteaza curentul, dar in momentul in care ai un scurt intr-adevar intreaga tensiune cade pe tranzistori, curentul e limitat la cat a fost reglat... si puterea disipata e mare. deci situatia trebuie evitata. cu toate astea sursa functioneaza foarte bine. eu de exemplu am ma adaugat ceva la ea: comparator cu histerezis si releu care comuta pe priza mediana a transformatorului functie de tensiunea de iesire. asa scade disipatia.
Link spre comentariu

Nu limiteaza curentul cind este in scurt si suporta tranzistorii tot

Cum adica nu limiteaza curentul?

Ba limiteaza curentul, dar in momentul in care ai un scurt intr-adevar intreaga tensiune cade pe tranzistori, curentul e limitat la cat a fost reglat... si puterea disipata e mare. deci situatia trebuie evitata.

cu toate astea sursa functioneaza foarte bine. eu de exemplu am ma adaugat ceva la ea: comparator cu histerezis si releu care comuta pe priza mediana a transformatorului functie de tensiunea de iesire. asa scade disipatia.

Despre asta am vrut sa zic nu limiteaza automat curentul la 0 in scurt

Si o intrebare :

Se poate face o modificare pentru a nu se incalzi atit de mult tranzistorii in sarcina

Link spre comentariu

pai singura modificare pe care o poti face e sa ai grija ca tensiunea de intrare sa nu fie cu mult mai mare decat cea de iesire, sa mentii disipatia mica.cum ziceam eu, priza mediana, sau mai multe prize de tensiune.sau sursa in comutatie la intrare...eu am testat asa. dar nu m-am obosit sa gasesc o metoda incat sursa in comutatie sa aiba iesirea variabila functie de iesirea celei liniare, sa mentin o tensiune mica pe tranzistori. banuiesc ca la intrebarea ta... un raspuns ar fi fost sa ii pui pe radiator mai mare/adaugi racire activa.

Link spre comentariu
Vizitator Twinsen

Am scos schema de cablaj a sursei din conex, cu photoshop, din schema amplasarii componentelor.Sper ca nu are greseli.Poate cineva sa imi spuna care ar trebui sa fie dimeniunile ei?Sau are cineva schema in format digital? probabil la o calitate mai mare.

Link spre comentariu

Faptul ca prima schema nu limiteaza curentul atunci cand e in scurt (fara intoarcerea caracteristicii) este de fapt un avantaj pentru ca la nevoie poti folosi sursa pe post de generator de curent constant.Cat despre puterea mare disipata de tranzistor la scurt nu prea conteaza pentru ca oricum nu stai cu montajul alimentat daca vezi ca ai scurt!

Link spre comentariu

am eu un PCB facut in orcad. mai difera din cateva puncte de vedere: mi se pare ca nu are stabilizaoturl de 5V, puntea e altfel, a fost adaptata la piesle pe care le aveam, in rest e foarte inspirata dupa varianta de la conex.daca e cineva interesat, pun maine un pdf cu cablajul, nu am tot ce trebuie acum.atasez o poza cu sursa gata.

Link spre comentariu

dupa cum spuneam, schema, cablajul si amplasarea, pentru cine e interesat. cablajul e tiparit prin transparenta, numai bun pentru transfer de toner, rezolutie 600dpi.atentie, pe schema e un releu pus la partea de alimentare in alternativ, avea rol de trecut pe priza mediana. nu apare pe cablaj, alimentarea sa face simplu printr-un conector cu 2 pini.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări