Vizitator djmarkro Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 Salutari, am inteles ca daca nu am 5 posturi ... adio ajutor de pe elforum :smt039 si cum ma confrunt cu o problema ... hai sa il fac si al 5-lea post si al 6 lea .... samd. Deci, as vrea sa fac un cuptor sa ajunga undeva la 1000 grade celsius si cum nu am mai facut unul ... probleme sunt destule. Prima problema este materialul de constructie al peretilor. Am cautat pe net am vb cu oameni si am ajuns la concluzia ca pereti se fac din caramida refractara (samota). A doua problema este cea a materialului cu care se face imbinarea caramizilor. Tot cautand si vorbind cu oamenii am aflat ca trebe sa fac rost de praf de samota si silicat de sodiu (apa de sticla) de unde fac rost inca habar nam, dar se va rezolva cumva. Am ajuns si la problemele de automatizare ... incalzire cuptor, masurarea temperaturii ... etc Am fost pe la un magazin de electrice si am vazut ca aveau rezistente cum se foloseau la radiatoarele alea vechi cu cate 2 rezistente intr-o carcasa metalica cu un grilaj in fata, vanzatoarea zicea ca au un consum de 750 W, daca as pune vreo 6 dinalea as avea un consum de 4,5 kW (destul de mult :smt021 ) si nu stiu daca temperatura va ajunge macar la 500 grade (temperatura la care va fi folosit cuptorul cel mai des). Am observat pe net ca cea mai folosita rezistenta la cuptoarele electrice este rezistenta Kanthal A1. Urmatoarea problema este cea a termocuplei sau a termorezistentei (de care ar fi mai bine sa folosesc ?), dar un regulator de temperatura de care, de unde, etc. Cuptorul va fi folosit in jur de 8 ore, fara sa folosesc temporizare sau alte chestii. Cuptorul trebuie sa mearga constant la o anumita temperatura (500 grade majoritatea timpului si la 900 cateodata) atata tot. Teoretic cam asa ar trebui sa arate cuptorul doar ca dimensiunile interioare vor fi de 40 X 40 X 40 http://www.paragonweb.com/SC3-BD.cfm Deci daca stie cineva si ma poate ajuta cu orice ... cum se contrueste, din ce (am citit ca se poate face si din fibra ceramica) unde pot gasi, preturi, orice detaliu la subiect este binevenit. :goodman: sa auzim de bine Link spre comentariu
tehnicus Postat Mai 4, 2008 Partajează Postat Mai 4, 2008 Ar fi mai bine sa cumperi un cuptor mic pentru tratamente termice gata facut poti gasi la intreprinderile care se desfiinteaza. Pentru 1000 grade ai nevoie de un cuptor cu silita (carborund sau bisiliciur? de molibden. Elementele din carborund mai sunt cunoscute sub numele de silit? sau globar.)ca element de incalzire.Silitele se alimenteaza la tensiune mica si curent mare deci ai nevoie si de un transformator adecvat.Pentru masurat temperatura iti trebuie un termocuplu platina-platina rodiu. Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Mai 4, 2008 Partajează Postat Mai 4, 2008 Daca as gasi un cuptor gata facut de dimensiunile dorite si la un pret dupa buzunarul meu nu mi-as bate capul sa fac unul. Cred ca o sa raman la ideea mea cu caramida refractara mai ales ca am gasit o pagina unde explica destul de frumos materialele ce se folosesc la cuptoare http://www.uem.ro/universitatea/Faculta ... /CEE-2.ppt Salutari si la mai multe posturi :smt024 Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Mai 17, 2008 Partajează Postat Mai 17, 2008 Salutari, multumita domnului Andrei (de pe acest forum) am facut rost de la dumnealui de termocuplu PT.RH-PT. si de un termoregulator ... ma gandeam ca intreaga instalatie electrica sa o fac cu cablu de incendiu (cum se foloseste la instalatiile antiincendiu) daca aveti vreo idee mai buna va rog sa postati.Pt instalatia electrica mai am nevoie de un contactor (voi face rost), cablu de incendiu (si de acesta voi face rost) ... si rezistentele care deocamdata nu stiu cum si de unde voi gasi, dar sper sa ma descurc.calculele sunt cam dificile pt ami da seama ce rezistete sa folosesc dar o sa imi mai bat capul.In functie de ce rezistente voi gasi o sa ma apuc de constructia cuptorului propriuzis.Inca nu am gasit material cu care sa fac imbinarea intre caramizile refractare si nici praf de samota, nici apa de sticla nu am gasit. Ata ete cautarile continua ...Sa auzim de bine (pana la urmatorul post) Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Mai 20, 2008 Partajează Postat Mai 20, 2008 Buna ziuaAstazi umbland prin magazine am vazut un tub de silicon, Bison Fire Place Sealant pe el scrie ca rezista pana la 1250 grade si ca lipeste caramida ... a folosit cineva asa ceva ?O sa astept cateva zile sa vad daca primesc raspuns ... daca nu o sa gasesc raspunsul eu :smt117 :smt039 Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 20, 2008 Partajează Postat Mai 20, 2008 Daca e vorba de ce e in acest pdf http://www.getmsds.co.il/bfst.pdf e bun ca e apa de sticla (waterglass). Cauta pe la magazinele de materiale de constructii ceva caramizi pentru captusit camine (fire place). La Resita a fost o fabrica de samota, sectie a combinatului siderurgic, dar s-a inchis de mult. Mai poti incerca pe la firme care au sectoare calde: turnatorii, topitorii, tratamente termice, laminoare etc. Calculul il faci tinind seama ca conductivitatea termica a samotei este de 1,2 W/(mxK). Dupa ce ai calculat necesarul de putere pentru temperatura maxima aplici un coeficient de 1,25 astfel incit rezistentele sa functioneze numai 80% din timp. Instalatia electrica, legaturile la rezistente in interiorul cuptorului, trebuie facuta cu conductori de nichelina, sau alt aliaj care rezista la temperatura data, condusi prin izolatori margele de portelan. Cablu siliconic il folosesti in exterior, unde temperatura nu depaseste 200 - 300 de grade. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 20, 2008 Administratori Partajează Postat Mai 20, 2008 Salutari, am inteles ca daca nu am 5 posturi ... adio ajutor de pe elforum :smt039 sa auzim de bineCine a zis asta ? Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Mai 23, 2008 Partajează Postat Mai 23, 2008 Daca e vorba de ce e in acest pdf http://www.getmsds.co.il/bfst.pdf e bun ca e apa de sticla (waterglass). Da despre acel "mastic" (cum scrie pe tub) este vorba, deja am luat 7 tuburi mai ieftin (direct de la producator) Cauta pe la magazinele de materiale de constructii ceva caramizi pentru captusit camine (fire place). La Resita a fost o fabrica de samota, Am gasit caramida refractara (sau samota ... e acelas lucru nu ?) la magazine de materiale de constructii. Calculul il faci tinind seama ca conductivitatea termica a samotei este de 1,2 W/(mxK). Dupa ce ai calculat necesarul de putere pentru temperatura maxima aplici un coeficient de 1,25 astfel incit rezistentele sa functioneze numai 80% din timp. Poti sa fi un pic mai explicit, nu am experienta in domeniu, ce formule folosesti? Am gasit o pagina unde iti explica unu cum o facut el cuptorul (http://m2crafts.ca/kiln/design.html) ce-a mai simpla formula ce am gasit-o acolo este: "Euclids design theirs to achieve around 12 watts per inch2 with A1 wire" Instalatia electrica, legaturile la rezistente in interiorul cuptorului, trebuie facuta cu conductori de nichelina, sau alt aliaj care rezista la temperatura data, condusi prin izolatori margele de portelan. Cablu siliconic il folosesti in exterior, unde temperatura nu depaseste 200 - 300 de grade. Rezistentele electrice as vrea sa arate cam asa ... [attachment=0]9a3e_1.JPG[/attachment] Cablul siliconic as vrea sa il pun dupa peretele de samota care va fi aproximativ 20 cm (intre samota si tabla) sper sa fie ok. Salutari, am inteles ca daca nu am 5 posturi ... adio ajutor de pe elforum :smt039 sa auzim de bine Cine a zis asta ? Am vazut scris pe forum o vreme, acum vad ca nu mai este ... nu cred ca sunt singurul care a va zut chestia asta. Astept pareri despre constructie. O zi buna Link spre comentariu
Vizitator bitex Postat Iulie 15, 2008 Partajează Postat Iulie 15, 2008 Buna! Vad ca e veche discutia. Posibil ca ai si terminat constructia ca te-ai miscat repede. In caz contrar mai vin si eu cu cateva idei. Sarma de kantal poti cumpara de la o firma din Romania (parca Holsag), pretul nu-i mic dar nici greu de suportat. Doar ca n-ai ce face cu o bobina intreaga. Poti cumpara (poate cu o mica recomandare) de la firmele care fac cuptoare electrice (de exemplu Caloris din Bucuresti) sau cu ajutorul unui amic, ceva de printr-o piata mai serioasa (prin Obor in Bucuresti am vazut cateva role). Poti folosi caramida refractara fara probleme pentru 1000 grade sau mici elemente special construite (un fel de mici placi cu canale pentru introdus rezistenta). Seamana cu placile de la resourile clasice (chiar si ca material) doar ca sunt dreptunghiulare (parca au 135x75 cele mai mici, sau gasesti si mai mari, se produc la Turda). Intre stratul de caramida si carcasa cuptorului poti folosi vata ceramica sau bucati din placi de fibra ceramica (aduc unii de la Promat, cred ca se gaseste distribuitorul). Nu e obligatoriu dar izoleaza foarte bine. Nu e obligatoriu nici sa folosesti caramida refractara, poti lasa placa din fibra ceramica la vedere. Si ca elemente de incalzire poti folosi in caz exceptional rezistentele de la aparatele de incalzit, alea in care rezistenta e introdusa in tub de sticla (ar trebui sa fie cuart). 500 grade scoti si din placile a 3 resouri montate pe peretii cuptorului, dar pentru 1000 trebuie sa ai sarma buna. Este posibil sa reziste si cea din resouri, dar nu stiu exact ce este, pot fi multe variante. Ajungi la 1000 grade dar nu stiu cat timp rezista. Pentru capetele rezistentei foloseste inele ceramice si apoi niste treceri ceramice sau direct capatul rezistentei scos din carcasa la conectorul ceramic de la care pleci cu cablul de alimentare. Temperatura acolo nu este prea mare. N-am urmarit dimensiunile atent si nu le vad acum, dar cred ca poti sa-l scoti la consumul unui fier de calcat sau dublu cand mergi spre 900 grade. Conteaza mult izolatia si timpul in care atingi temperatura dorita. Parca restul materialelor le aveai stranse. Este bine sa mai ai un tub ceramic din cuptor pana in afara carcasei undeva in spatele ei, pentru evacuarea eventualelor gaze. Si tot intr-o teaca ceramica ar fi bine sa stea si termocupla. Are ea protectia ei dar nu cred ca ajunge. Tu stii cel mai bine. Spor la treaba!Sper ca deja cuptorul sa faca treaba si sa nu mai ai nevoie de nimic din ce am scris! Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Iulie 21, 2008 Partajează Postat Iulie 21, 2008 Salutari, inca nu m-am apucat de constructie deci orice sugestie este binevenita. Nu am gasit firma Promat de care ziceai, daca ai un link ar fi super. Cum ii zice la fabrica de la Turda unde ziceai ca gasesc acele placi ?Incerc sa gasesc componentele pt cuptor cat mai aproape de Bistrita, pe la Cluj sau Mures ca sa nu am de facut drumuri prea lungi si daca as gasi tot ce-mi trebe intr-un singur oras ... ar fi si mai bine.Azi mi-a zis un prieten ca gasesc rezistente din Kantal la Sc Roleni Prod Srl din Cj. O sa incerc sa sun sa vad daca au ce-mi trebuie.Am vazut la mjoritatea cuptoarelor ca, caramida refractara era alba, sti ceva de astfel de caramida si unde as putea gasi ?O zi buna Link spre comentariu
TEDDY R Postat Decembrie 8, 2008 Partajează Postat Decembrie 8, 2008 Salut,sunt si eu interesat de constructia unui cuptor de tratament care sa functioneze pina la 1000 grade.De fapt am deja cuptorul si ma intereseaza rezistentele si partea de automatizare.Daca se poate o colaborare ar fi foarte bine. Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Decembrie 15, 2008 Partajează Postat Decembrie 15, 2008 TEDY ti-am trimis un pm cu adresa de mail ... de ceva vreme ... mai esti interesat ? Link spre comentariu
TEDDY R Postat Decembrie 15, 2008 Partajează Postat Decembrie 15, 2008 Salut,l-am vazut dar sunt foarte ocupat,printre picaturi i-am facut niste poze inculpatului. Cuptorul a fost cumparat din Bucuresti de la fosta intreprindere Energomontaj . Tipul cuptorului: ELECKTRO VEB ELEKTRO BAD FRANKENHAUSEN TYP KO2 anul este 1975.A lucrat pina la 1600 grade.Are in partea de jos tabloul de comanda din care nu a mai ramas decit un transformator.Transformatorul este de 6.3Kw.U:380/25-35V. I:180A Mai jos poze. http://www.campusupg.ro/scheme/tedy/ Link spre comentariu
Vizitator djmarkro Postat Decembrie 17, 2008 Partajează Postat Decembrie 17, 2008 Salutari, parerea mea este ca nu ti-ar fi de folos acel traf, mai bine ai pune rezistente la 220 sau 380 ... decat sa il alimentezi la 380 si sa cauti rezistente pt 25-35v. Se mai gasesc cuptoare pe la electromontaj ?Sa auzim de bine Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 17, 2008 Partajează Postat Decembrie 17, 2008 Eu zic ca n-ar fi rau sa folosesti traful, daca tot il ai, marele avantaj este dpv protectia muncii, ai separare galvanica si scapi de problemele de izolatie electrica pe care le ridica prezenta tensiunii retelei in cuptor. Rezistentele le poti confectiona destul de simplu daca ai sarma de fi 3...5mm, cum sunt cele de tip "deget" folosite la TT al conductelor, inelele ceramice pentru ele se faceau la Sinterom Cluj. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum