Vizitator igrec Postat Mai 2, 2008 Partajează Postat Mai 2, 2008 salut tuturor!am si eu de rezolvat o problema din domeniul undelor radio. este vorba de doua GPS-uri care comunica intre ele prin unde radio la 430Mhz, dar puterea semnalului este mica (0.5W) si as vrea ceva de putere mai mare care sa aiba o raza de emitere mai mare(30 km). astept sugestii cu privire la amplificator si in special la legislatia in vigoare (am voie sa emit? imi trebuie o licenta?)multumesc Link spre comentariu
yo3ihg Postat Mai 2, 2008 Partajează Postat Mai 2, 2008 nu este legal sa emiti fara o autorizatie din partea ANRCTI, 430 - 440 este banda de radioamatori. de ce nu incerci sa conectezi o antena exterioara la GPS cu castig mai bun, e mult mai indicat decat un amplificator, daca nu ai autorizatie. vezi legislatie http://www.anrcti.ro Link spre comentariu
Yo4You Postat Mai 2, 2008 Partajează Postat Mai 2, 2008 Atentie in europa in unele tari se poate emite cu putere mica 0,5wati in 433Mhz sunt alocate nustiu cate canale cum este la noi PMR in 446Mhz.Eu am un mouse wiriles pe 433Mhz si nu afecteaza cu nimic cat timp puterea este mica. Link spre comentariu
Vizitator igrec Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 vlad_dude si cum pot sa obtin autorizatia? si ce fel de antena pot sa ii pun cu castig mare? da-mi mai multe detalii te rog. am cunostinte de electronica dar partea de radio nu m-a pasionat pana acumYo4You deja ele au un emitator de 0.5W dar nu este suficient. are o acoperire cam de 3km in linie dreapta, dupa un deal deja se pierde semnalul. mie imi trebuie ceva sa aiba acoperire cam pe 30km Link spre comentariu
yo3ihg Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 se da un examen din legislatie, reguli de protectie a muncii, reguli de trafic, radiotehnica (gasesti tot pe regulamentul ANRCTI), obtii un indicativ de radioamator, totusi la puteri mici nu te intreaba nimeni de sanatate mai ales in trafic mobil, totul e sa ai o antena buna (banuiesc ca iti trebuie pt masina). sfatul meu e sa dai examenul sa fie treaba legala, si atunci iti vei putea face si amplificator. da-i search pe gogu "UHF antenna" sau "430mhz antenna" si gasesti site-uri care te invata sa construiesti una. daca vrei sa cumperi si esti din bucuresti uitete pe http://www.lccom.ro sau http://www.mondoplast.ro cu 0.5W si o antena cu castig de vreo 6db in camp deschis, cred ca acoperi o raza de 20km Link spre comentariu
Vizitator igrec Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 nu imi trebuie pentru masina.. gps-urile de care ziceam sunt gps-uri de precizie pentru masuratori topografice. antena nu cred ca m-ar ajuta foarte mult. pentru ca imi trebuie sa am semnal si prin oras, iar sistemul radio pe care il am acum bate prin oras doar cateva sute de metrii, iar unul de putere pentru aparatele astea costa mai multe mii de euro asa ca ma gandeam la o varianta mai ieftina.si un link spre regulamentul ANRCTI daca se pote sa imi dati ca eu nu am gasit ceva prea concretmultumesc Link spre comentariu
yo3ihg Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 http://www.anrcti.ro/DesktopDefault.aspx?tabid=2899 daca lucrezi dintr-un punct fix mai bine iti iei autorizatie ca esti mai usor de detectat si de gasit decat in mobil antena buna oricum iti trebuie, cele fixe au un castig mai mare decat cele mobile. Link spre comentariu
Eugenn Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 Mai exact ce se transmite, date sau voce?Daca se transmit date si zona are acoperire GSM, se poate folosi un modem GSM si exista si garantia lucrului confortabil - cam asa se face pentru supravegherea unei flote auto. Regulamentul de radioamatori nu permite folosirea in scopuri "aducatoare de profit" si nu poti folosi orice tip de modulatie, trebuie sa se transmita indicativul, fiecare operator trebuie sa aiba indicativ personal... Nu exista garantia ca nu vei fi bruiat de cineva. Daca incepi sa emiti date cu vreo modulatie mai exotica, sigur observa cineva. Apoi la frecventa de 430MHz, propagarea e mai ales in linie dreapta si cu unele reflexii, pentru a obtine distante mari e nevoie ca antena sa fie pe o inaltime dominanta. Daca te afli la baza unui deal si vrei sa vorbesti cu cineva aflat la baza dealului pe partea opusa, e posibil sa nu mearga nici cu 10W. Banda maxim ocupata e cea a unui canal FM de banda ingusta.Pentru voce mai potrivita ar fi banda CB(27MHz), banda libera, cu putere maxima 4W. La aceste frecvente propagarea e mai favorabila pt distante mari, statiile sunt ieftine. Dezavantaj - antena mare. Daca luam de buna ca e banda libera, fara indicativ, se poate face un modem in aceasta banda - regulamentul permite folosirea pentru telecomenzi/semnalizare dar la puteri foarte mici. Link spre comentariu
Vizitator igrec Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 se transmit date. zona nu are totdeauna acoperire gsm.. avem si modemuri gsm la care vine o factura impresionanta desi se foloseste transmisia prin gsm destul de rational. asta e motivul pentru care vreau o transmisie radio.si nu se poate sa inchiriez o banda radio.?multumesc pentru link. inca nu l-am citit.. o sa il citesc si sper sa aflu mai multe raspunsuri acolo Link spre comentariu
yo3ihg Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 am inteles pt ce iti trebuie chestia asta, nu mai tine de radioamatorism, cred ca poti inchiria o banda de frecventa pt transmisie date, vezi tot pe ANRCTI Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum