Cristi2005 Postat Mai 2, 2008 Partajează Postat Mai 2, 2008 Vreau sa programez un atmega8515 si trebuie sa umblu si la fusebits. Intrebarea este cand se umbla la fusebits inainte sau dupa ce se programeaza controlerul cu hex-ul respectiv ? Link spre comentariu
sofian Postat Mai 2, 2008 Partajează Postat Mai 2, 2008 normal ca inainte se "umbla" la fuse Link spre comentariu
Cristi2005 Postat Mai 2, 2008 Autor Partajează Postat Mai 2, 2008 am modificat fusebiti iar acum cand vreau sa il programez imi da o eroare "device missing or unknown device (-24) ? ce naiba are ? Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 4, 2008 Partajează Postat Mai 4, 2008 la AVR fusebitii se programeaza ultimii, mai ales daca trebuiesc setati pentru oscilator cu quartz si in programator nu are asa ceva, in acest caz evident va da eroare la programari ulterioare indiferent daca de hex, eeprom sau fuse, pentru ca nu mai functioneaza neavand oscilatorul care a fost setat in fusebiti . Link spre comentariu
Eugenn Postat Mai 4, 2008 Partajează Postat Mai 4, 2008 Mai merge sa citesti fusebits? Daca merge incearca sa dai un erase, probabil l-ai blocat la programare/citire - LOCKED.Daca nu merge sa citesti fusebits sau erase, inseamna ca ai setat clock extern - e dezactivat oscilatorul intern. Singura solutie - trebuie aplicat un semnal TTL cu frecventa peste cateva sute de kHz pe pinul XTAL1 si reprogramat fusebits pentru oscilator intern RC sau extern cu quartz, dupa care isi revine. Cand umbli la fusebits sa urmaresti cu atentie datasheetul si semnificatia bifat/ debifat din PonyProg.Exista si posibilitatea sa fi dezactivat programarea ISP, sau disable la RESET, caz in care nu se mai poate programa cu PonyProg, decat cu un programator in mod paralel. Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 4, 2008 Partajează Postat Mai 4, 2008 ca o remarca, NU mai folositi oameni buni ponyprog pentru programat atmel, nu ca nu ar fi bun, dar fereastra aia cu fusebitii este total neintuitiva si trebe sa sti ce anume bifezi, cu datasheetu in fata, plus sa ti minte logica de bifat=0 sau invers. Absolut TOATE cazurile de controler blocat ce am vazut la altii, cu acest program le-au "reusit" . Link spre comentariu
Cristi2005 Postat Mai 4, 2008 Autor Partajează Postat Mai 4, 2008 deci sa inteleg ca pot sa il arunc.in loc de ponyprog ce por sa folosesc pt programare ? Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 5, 2008 Partajează Postat Mai 5, 2008 eu folosesc BascomAVR ca fac si programele cu el, dar poti doar sa-l folosesti ca sa scri hexurile tale cu el, o sa vezi cum afiseaza el fusebitii, si anume in clar ce reprezinta nu ca in datasheet clocksel0..3 etc.Mai folosesc si alt program PROGISP cu care merge programatorul usbasp http://www.fischl.de/usbasp/ . Link spre comentariu
Eugenn Postat Mai 5, 2008 Partajează Postat Mai 5, 2008 PonyProg e foarte bun, dar programarea fusebits trebuie facuta astfel (la un uC functional): - citirea fusebits - READ, pentru a vedea configuratia de fabrica; - modificarea bifare/debifare DOAR a fusebits care trebuie modificati, conform datasheet - pentru osc cu quartz trebuie umblat DOAR la CKSEL; - scrierea cu WRITE. Scrierea fusebits se face doar cand e nevoie de vreo modificare, nu la fiecare programare. In acest fel se asigura ca nu s-a modificat decat ce trebuie. Eu am "pierdut" un AVR o singura data - ATmega8, punand din greseala clock extern, dar l-am recuperat! Nu stiu daca merge la toate, dar am dat READ la fusebits si am atins mai "tremurat" cu penseta pinul XTAL1. A mers citirea, am modificat ce trebuia pt oscilator cu quartz, am dat WRITE si am atins din nou XTAL1, dupa care am folosit uC fara probleme. Probabil ca un simplu astabil cu 555 cu frecventa mai mare pus pe XTAL1 merge sigur. Dupa ce se pun corect fusebits nu mai trebuie pus semnal la XTAL1. Acuma bineinteles, daca s-a dat WRITE cu cine stie ce configuratie fusebits, e posibil sa fie pierdut definitiv. Odata scris gresit, nu se poate rezolva decat cu un clock extern sau/si programator in mod paralel, nu cu un alt prog ISP. Programatoarele integrate in IDE-uri ca Bascom, CodeVision... sunt mult mai prietenoase, dar costa si necesita o schema de programator mai complicata, eventual STK500. Avrdude e mai potrivit pentru cine lucreaza in Linux, setarile se dau in linie de comanda sau in Makefile, cred ca PonyProg e mai intuitiv. Link spre comentariu
Eugenn Postat Mai 13, 2008 Partajează Postat Mai 13, 2008 Pozele cu fusebits sunt ptr: - ATmega8 cu quartz 12MHz, proiectul Powerswitch USB de pe www.obdev.at - se vede ca e detectat pe USB, deci merge pe quartz; - ATmega16 cu quartz 16MHz. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum