Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

best distro

cipricoder

Postări Recomandate

• Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radue

7

• black79b

5

• MifTy

3

• cipricoder

3

Top autori în acest subiect

Vizitator

Deocamdata am incercat Ubuntu 7.10 AMD64 ca am gasit drivere pentru VIA RAID 0. Imi place, comunitate deosebit de activa, versiuni cu long time support, pakete muuulte. E de fapt un debian. Din pacate sunt prea multe posturi prin forumuri si atunci cand dai de belele pierzi o gramada de timp citind aiureli pana gasesti niste link-uri cu informatie adevarata, de obicei nu pe forumuri.

Am mai incercat Sabayon care e un Gentoo. Cand l-am instalat mi-a stricat MBR-ul de la GRUB si nu mai boot-at nimic! Zicea GRUB Hard Disk Error :smt010 . Dupa o zi in care am citit tot internetul :smt003 (dar nu-mi pare rau ca am invatat o gramada de lucruri care oricum trebuia stiute) l-am refacut cu SGD (Super GRUB Disk). Astazi instalez iar Sabayon, ca parea tare destept. Mi-a placut ca pe Live DVD ai pana si jocuri 3D si media center cu care am vazut filme si chiar m-am jucat putin un fel de Quake fara sa instalez nimic!

Un amic ma tot bate la cap sa pun Fedora, zice ca e bine sa iei un distro free dar care are si o versiune comerciala in spate. Am de gand sa il incerc dupa Sabayon.

Peste niste luni vreau sa ajung sa imi compilez singur un Gentoo. Ma bate gandul si la un FreeBSD daca gasesc timp.

Singurul lucru care inca ma tine sa nu scot XP-ul de pe hard este faptul ca desteptii de la banca au un serviciu de banking online cu certificate de autentificare care merg numai cu Internet Explorer :smt013 Stiu ca se poate instala IE pe Linux dar tot ai nevoie de licenta win.

Link spre comentariu

Gentoo ( din cate m-am jucat cu el ) in categoria linuxFreebsd - in cateogira BSD ( am maiincercat doar desktopbsd, asa ca nu-mi sariti in cap :d )si in general...depinde :smt006

Link spre comentariu

offtopic Pentru cei care nu stiu sa ./configure; make; make install de acord. ontopic slackware, sau slax :d

cand o sa te iei cu manile de cap din pricina limitarilor .tgz-ului, o sa pricepi de ce-mi place debilian!!! :Pbtw, eu pe slackware am invatat ce e aia linux, debian a venit la cuada de tot!!cat despre sf. treime... asteapta sa ajungi in compilari forced, si o sa-ti para tare "frumoasa" viata!!! :snakeman:
Link spre comentariu

Mie imi place Debian pt ca le are pe toate! daca nu iti merge "./configure, make, make install" apelezi la "apt-get install" :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator

M-am jucat toata ziua cu Sabayon (un distro Gentoo). Frumos, nimic de zis, dar faptul ca toate instalarile se fac din surse si nu din binare (surse gata compilate) il face destul de greu de suportat pentru incepatorii care il freaca toata ziua cu instalari si dezinstalari. Dureaza prea mult in comparatie cu instalarile din binare.

In plus isi ia pachetele de pe extern, nu stiu oglinzi in RO, iar providerul meu imi da doar 100KB la extern in comparatie cu cativa MB pe intern.

Asa ca pentru mine, cel putin deocamdata, ramane Ubuntu (un distro bazat pe Debian). Instalarile se fac din binare si are oglinzi in RO asa ca merge foarte repede cand vreau sa adaug ceva.

Ramane sa-mi bag nasul prin RedHat (Fedora) si altele care or mai fi.

O intrebare:

Ce flavour-uri de Linux exista? Pana acum eu am aflat de Debian, Gentoo si RedHat. Mai sunt si altele? Nu vorbesc de derivatele lor cum ar fi Debian -> Ubuntu sau Gentoo -> Sabayon, RedHat -> Fedora, etc.

Link spre comentariu

Ce flavour-uri de Linux exista? Pana acum eu am aflat de Debian, Gentoo si RedHat. Mai sunt si altele? Nu vorbesc de derivatele lor cum ar fi Debian -> Ubuntu sau Gentoo -> Sabayon, RedHat -> Fedora, etc.

Incearca SuSE. Sau Slackware, o distributie extrem de stabila, daca nu cea mai.

Oricum, cea mai buna distributie nu exista, toate fac cam acelasi lucru. Distributiile enumerate mai sus se deosebesc prin sintaxa, alta structura de directoare, alte nume ale fisierelor de configurare (foarte putine), pentru fiecare distributie un tip de fisier "binar" propriu (debian -> *.deb, etc), viteza de incarcare dar aici intram deja in derivatii, etc. Mai degraba iti compilezi tu un kernel si librariile necesare pentru aplicatiile ce le folosesti si iti duci linux -ul in ce directie doresti. E cel mai stabil si mai curat asa chiar daca iti iau o luna compilarile. Asta din ce am observat eu pana acum.

Daca ma contrazice cineva, asta e parerea mea oricum :weedman:

Link spre comentariu

@sorin Daca tu crezi ca-ti iau o luna cimpilarile te inseli. Chestia este ca trebui sa sti de la inceput exact ceea ce vrei sa-ti bagi. De aceea este bine sa testezi un distro cu totul precompilat si apoi te bagi la unul mai "deep". Intr-o zi, evident, daca sti exact ce sa instalezi si nu tragi de timp pe un calc mediu iti faci un sistem cu gentoo care zboara ca un avion comparativ cu un ubuntu cu exact aceleasi aplicatii. Totul depinde de tine, cat de lenes esti si cat de timp ai la dispozitie. ( alt ex, iti faci un script care sa-ti instaleze el sistemul, numai ca sa ai grija sa nu gresesti nimic, si in timp ce minunea technologica lucreaza tu poti sa-ti vezi de treaba .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări