Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema rossini 6002

baza

Postări Recomandate

Un bobinator obisnuit n-ar fi in stare sa le refaca! N-ar avea scule sa dezlipeasca oalele de ferita fara sa le sparga, si nici lita de radiofrecventa ca sa le rebobineze!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• baza

9

• Electro

4

• Nostalgic

3

• Singureu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Lita de RF se gaseste pe toate gardurile (chinezesti) la cativa $ pt. 10-20m.

@baza ai niste poze cu filtrele desfacute sa vedem si noi feritele? sunt facute pe oale? De obicei erau pe suport de plastic si cu miez reglabil in cilindrul de plastic.

Link spre comentariu

Ar cam trebui LRF 9 x 0.05mm. Eu m-am uitat pe gardurile chinezesti, n-am gasit acest tip de lita. Am gasit la un coleg forumist niste tastaturi vechi de la alte aparate de radio, din care am sa incerc sa recuperez sarma (de pe bobinele de acolo). Si sarma asta e destul de veche, emailul se duce in timp. Dar asta e...in lipsa de altceva...ce poti sa faci?

O fotografie cu filtrul desfacut. Oalele sunt lipite cu un adeziv extraordinar de rezistent, chiar si dupa 60 de ani. Ma gandesc sa las oala in pace si sa incerc sa scot bobina, incalzind-o usor la baza.

Partea grea e ca si sarmele de legatura de  la bobine sunt impregnata cu lac. Daca ai scos bobina, sarma se rupe sigur, si nu vei sti care sunt capetele infasurarilor.

Filtre_FI_6002.jpg

Link spre comentariu

La magazinele de bricolaj se gaseste nitrodiluant. Daca deslipesti condensatoarele cu grija si intr-un recipient de plastic pensulezi din abundenta (macar 15-20min) cu nitrodiluant, in aer liber/pe balcon/spatiu bine ventilat etc s-ar putea sa pacalesti adezivul oalelor. Incalzirea de obicei este distructiva si nu cred ca te ajuta in cazul de fata, plus ca iti poate strica si caracteristica feritelor.

Aici au niste combinatii de 0,07mm cate 4 sau 7 etc. la pret decent. 0,05mm x Ybuc am vazut doar pe ebay la preturi triple sau chiar de 10x mai mari.

Eu sunt curios de unde ai dedus ca au un Q prost ? Daca le-a sarit emailul si au spire in scurt... se vede pe Lmetru o inductanta foarte mica fata de cat ar avea una similara. Poate ai o informatie despre Q de la alt posesor de Rosinni pentru ca in manualele de service nu prea am vazut sa se specifice Q-ul bobinelor.

Spor la reparat/restaurat!

Editat de Mitica M.
Link spre comentariu

Defectul este unul extrem de interesant, eu personal nu m-am mai intalnit cu asa ceva pana acum: se acorda receptorul pe un post oarecare in AM si se lasa sa functioneze. Poate functiona o zi, doua, trei....o saptamana. La un moment dat nivelul semnalului audio incepe sa scada pana cand postul se aude foarte incet. Si asa ramane...Remediul provizoriu consta in urmatoarea operatiune: se atinge usor cu surubelnita anodul primului tub amplificator FI (Ro4) - terminalul 8 al filtrului Bf601- se  va auzi un pacanit un difuzor. Auditia va reveni la normal pentru o perioada...Am facut un bypass pentru primul amplificator FI si cele 2 filtre - nu am observat o scadere a semnalului receptionat pe perioada testelor, deci defectul este in aceasta sectiune.

Link spre comentariu

E comportament tipic de contact imperfect/lipitură rece. Desigur undeva în acea secțiune.  Poate fi orice și oriunde în acel filtru - de ex lipitura unuia din capetele unei bobine, condensator paralel care se întrerupe aleator "în interior" (conexiunea terminalului cu armătura), etc etc.

E de cercetat. Și greu de identificat, dar nu imposibil.

Link spre comentariu

Bobinele filtrelor au urmatoarele date la frecventa de 478 Khz:

BF601: Qa=7.55, Qr=0.53, Qs=7.54; La=104uH; Lr=32uH; Ls=103uH; Da=0.132; Dr=1.897; Ds=0.132

BF602: Qin=7.48, Qr=0.53, Qout=9.22; Lin=103uH; Lr=32uH; Lout=125uH; Din=0.133; Dr=1.898; Dout=0.108

In concluzie factorul de calitate pentru fiecare bobina e in jur de 8 la 0.5MHz.

Se pare ca defectul provine de la capacitorul de 1nF montat in paralel cu bobina filtrului conectat la anodul tubului EBF89. Desi cu un instrument obisnuit capacitatea indicata e 1002pF (masuratoare efectuata de mai multe ori cu un capacimetru chinezesc) , acesta prezinta pierderi la frecenta de lucru de 478Khz. Am reusit sa masor un Q variabil intre 0.3 si 7.3 pentru acest condensator, iar tangenta unghiului de pierderi se afla in intervalul 0.1 - 0.3... Sa vedem in timp daca el e vinovatul...infasurarea de reactie (Lr-3-7) din Bf601 e cuplata cu La (5-6) pe acelasi tambur, si e posibil sa apara sporadic descarcari intre spire datorita tensiunii anodice ridicate a tubului EBF89 (aprox. 200V). Deocamdata nu am desfacut bobina filtrului, am schimbat doar condensatorul de 1nF pe care-l banuiesc vinovat de aceasta comportare ciudata si il mai tin in probe....

Link spre comentariu

Pentru un ceramic sau stiroflex, cam ce ar trebui sa fia acolo, tangenta e cam mare. Asta iti poate strica si factorul de calitate. Sa vedem comportarea, dupa ce l-ai schimbat.

Link spre comentariu

Revin aici cu un update: aparatul a functionat impecabil toata saptamana - condensatorul schimbat in anodul primului tub AFI RF a fost cauza defectarii: 1nF/125V. Multumesc tuturor colegilor pentru suport si  mai ales pentru incurajari!

Link spre comentariu

Condensatorul este marcat pe schema C69 si se afla in interiorul filtrului Bf601. Se poate observa si poza pe care am pus-o cu filtrul BF601 desfacut - e condensatorul stiroflex care apare fotografiat intreg (complet) in poza.

Editat de baza
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări