Vizitator Postat Mai 2, 2008 Partajează Postat Mai 2, 2008 Corect, R trebuie sa fie mic pentru a asigura in orice moment functionarea in regim de saturatie (vDS > vDS,sat). Pe de alta parte R trebuie sa fie cat mai mare pentru ca semnalul de la iesire sa fie maxim.Evident ca se aplica conditia legata de saturatie.La frecvente suficient de aproape de purtatoare, impedanta circuitului LC este aproximativ egala cu R.Faptul ca apar si componente nedorite la iesire nu e foarte grav. Intr-un montaj real, dupa modulator urmeaza filtrecare realizeaza "curatarea" semnalului AM si aduc radiatiile parazite la nivele acceptabile. Link spre comentariu
BLK Postat Mai 2, 2008 Autor Partajează Postat Mai 2, 2008 Pai asa, si atunci daca in absenta curentului alternativ si a circuitului LC in paralel cu Rd nu pot avea o rezistenta mai mare de 1k pentru ca as duce in liniar tranzistorul, atunci cum in prezenta circuitului LC si a semnalului sinusoidal pot creste rezistenta si pana la 20k (mai mult nu am incercat) fara a avea distorsiuni?In c.c. trebuie sa fac ca la variatii ale Id de la 0 (pentru Vgs = Vt) pana la Id = Idss (cand Vgs = 0) sa am excursie maxima in tensiune, adica de la Vdd la Vdssat. Cum gandesc problema in c.a.? Ce ecuatii se modifica in prezenta semnalului sinusoidal si a circuitului LC.Are legatura si cu faptul ca am stabilit Vgs in c.c. la jumatatea excursiei maxime si deci Id este 1/4 Idss la PSF? Are legatura cu faptul ca L este scurt in c.c. si practic imi duce drena in Vdd indiferent de curentul Id din PSF? Link spre comentariu
Eugenn Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 Zic eu ca se calculeaza vDS cu formula din rezolvarea problemei, in cazul cel mai defavorabil, cu cos(wm*t)=1, cos(wp*t)=1.Pentru Vm=Vp=0.5V; VDD=12V; VGG=1.5V; IDSS=10mA, punand conditia vds=3V, a rezultat Rmax=4k. Nu garantez ca e corect, dar pare o valoare acceptabila.Se poate verifica pe simulare. In PSF nu se pune problema, L fiind scurt.Cu R=4k, L=330uH, rezulta Q=4.8, cam mic - daca Q e mic, filtrul atenueaza insuficient armonicele si semnalul arata mai rau, ar trebui Q>10. Se poate alege L mai mic si C mai mare sau se face transformare de impedanta. Cu L=120uH, rezulta Q=13. Link spre comentariu
BLK Postat Mai 3, 2008 Autor Partajează Postat Mai 3, 2008 Ciudat ca am incercat simulari cu L la jumatate si C dublu si imi pare ca se strica atenuarea armonicelor pe simulari. Trebuie sa ma informez despre filtre ca nu prea le-am folosit. Treaba complicata electronica, dar si frumoasa cand incepi sa intelegi dedesubturile.In fine, formula aia am incercat sa o reprodus in miez de noapte si n-am inteles exact de unde au scos-o. Ma pun acum pe calcule sa vad ce reusesc.Dar ar fi fost buna o explicatie inginereasca a functionarii in regim sinusoidal, pe langa certitudinea matematica. Imi vin tot felul de posibile explicatii dar nu sunt sigur. Link spre comentariu
Eugenn Postat Mai 3, 2008 Partajează Postat Mai 3, 2008 Revin cu date noi, dupa ce m-am chinuit cu formula ptr vDS :rolleyes: . Formula din culegere are o greseala, paranteza mare se inchide dupa cos(wm*t); cos(wp*t) ramane in afara parantezei astfel se inmulteste cu toata paranteza. Era clar ca e gresit, ar fi insemnat ca daca Vm=0, vDS=ct, dar practic nu e constant, apare purtatoarea nemodulata.Gresala nu influenteaza calculul Rmax, cos(...)=1. Pentru gasirea formulei se calculeaza iD, tinand cont de spectrul termenilor din dezvoltare. Daca spectrul rezultat difera mult de 400kHz, termenii se neglijeaza, sunt atenuati de filtru, impedanta filtrului -> 0 la frecvente foarte departate de 400kHz.Se elimina:- termenii constanti - spectru c.c., in c.c XL=0;- termenii in vm, vm^2 - la vm, fm=1kHz<<400kHz; vm^2 are spectrul pe 2kHz<<400kHz;- termenii in vp^2 - spectru pe 800kHz, eliminat de filtru.Raman doar termenii in vp, vp*vm (benzile laterale), care se grupeaza pt a obtine formula MA. Treaba cu filtrele in general e complicata, aici e doar un simplu RLC. Aici trebuie doar tinut cont ca daca Q e destul de mare, impedanta echivalenta e R la frecv de rezonanta si foarte mica la frecvente departate de frecv de rez. Link spre comentariu
BLK Postat Mai 3, 2008 Autor Partajează Postat Mai 3, 2008 Exact acum intram si eu sa zic ca am reusit sa calculez si ca e gresita formula in carte Cum e data acolo e BLD-PS (purtatoare suprimata) ceea ce clar nu e.Ai dreptate, am stat ceva pana m-am scremut sa imi dau seama de ce a eliminant componentele continue (ca imi dadea asemanator cu ce e in culegere dar imi ramaneau niste (|Vt| - Vgg)^2 si (Vp^2 + Vm^2)/2), acum mi-a picat fisa, deci probabil explicatia (ce ceream eu) era exact prezenta acelei bobine care imi muta Vo in sus.Totusi, ar fi nemaipomenita, cireasa de pe tort, o descriere plastica a functionarii grupului LC in curent alternativ (mai sap pe net pana una alta, ca pana acum m-am chinuit cu formula asta). Se ofera cineva? :partyman: :drinkers:Am gasit ceva ceva despre factorul de calitate. Cum banda e frecv. purtatoarei / Q si cum eu am semnal audio, si am BLD am nevoie de banda de 2x20kHz adica 40kHz si deci Q de care am nevoie e 400/40 = 10. Zic bine? Cum R il aflu usor dupa ce m-am chinuit cu formula de sus, aflu atunci raportul C/L ca fiind (Q/R)^2. Acum ramane problema alegerii C si L. Se cere la proiectare sa fac si lista de componente deci trebuie sa zic, alegem C de tip a (ceramic, sau nu stiu) de valoare x cu toleranta y. La bobina la fel. Cum fac, ca n-am mai folosit pana acum frecvente "mari" (desi pentru RF nu sunt chiar mari), ce componente trebuie sa aleg? Unde gasesc info? Ce fac cu toleranta? Condensator variabil? Sau fac banda un pic mai mare (adica micsorez Q)? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum