Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio comanda ! æ

Stefan

Postări Recomandate

am cautat o schema de radio comanda cu 2-4 canale pe 27Mhz ( frecventa nu are mare importanta pentru ca distanta nu trebuie sa fie mai mare de 200m si deci puterea de emisie nu e ilegala chiar daca e pe 88-108 Mhz :smt005 ) dar nu am gasit nimic simplu . de cat scheme cu CI specializate sau microcontrolere (la care nu ma pricep) o idee interesanta e sa emit diferite crecvente audio si sa folosesc un Ci LM567 Circuit integrat Tone/Freq.Decoder dar nu gasesc acest integrat (nu dau comanda pe internet pentru un integrat de 3 lei . doresc o scheme simpla de codor-decodor a uni semnal care se poate transmite prin unde radio . sper sa nu spun prostii dar merge daca emit un semnal de X Khz si in receptor sa folosesc un filtru reglat pe frecventa x KHZ ??? cred ca frecventa de emisie va fi de 27Mhz sau pe UUS FM (88 --> 108)

ce mai simpla schema care am gasit-o de 27Mhz transmitter/receiver :smt005

sunt echivalenye aceste tranzistoare???

2SC1815 --> BC174,BC546,BC107

2SC380 --> BF254 (un BC? nu am gasit ,poate stie cineva)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

5

• Stefan

5

• mecaboy

4

• MiniTehnicus

3

Top autori în acest subiect

Pentru LM567 se face o vizita la un atelier de reparatii Radio-TV.Cu o bere si putin noroc se pleaca cu integratele dorite sau placipentru recuperare ulterioara.

solutia nu e de durata . a doua oara nu te mai poti duce sa ceri tot de la un depanator ! eu ma gandeam la ceva CI de demodulare (cum sunt TBA120 ) si ceva exlicatii despre modulare-demodulare (sper sa nu spun prostii) :smt005
Link spre comentariu

Salut,

As incerca eu sa te ajut. Am oarece experienta in domeniu, dar mi-e teama ca incerci sa simplifici o problema care nu e chiar asa de simpla. Nu intamplator se folosesc circuite specializate sau procesoare, ci ptr ca dpdv al numarului de piese este solutia cea mai simpla si fiabila.

Ce vrei sa faci de fapt? Canalele sunt On/Off sau proportionale? Conteaza dimensiunea/greutatea? Cat de sigure trebuie sa fie comenzile? Daca da rateu, conteaza?

Ca sa ai o idee, emitatoarele de telecomanda comerciale scot undeva intre 250...400mW iar receptoarele au sensibilitati intre 2...5uV. Bataia depaseste in general 3-400m. Nu cred ca poti obtine asa ceva cu TBA120 fara sa mai adaugi ceva tranzistoare in fata lui.

Uite un alt website cu informatii: http://home.nordnet.fr/~fthobois/anglais/engl-index.htm

Cirip

Link spre comentariu

comenzile sunt on/off , si gabaritul nu conteaza asa mult . eu nu vreau sa ma complic cu circuite specializate sau microcontrolere deoarece montajul il folosesc pentru comanda unor jucarii si in diverse chestii din casa (ex. aprinderea lampii fluorescente unde lucrez s.a.m.d) deci nu sunt critice. daca mai am ceva rateuri nu conteaza. eu raman tot la ideea de a emite ceva frecvente (sa zicem audio , am frecv. in domeniu audio) si in partea de receptie un convertor frecv/tensiune + un convertor A/D (pe 4 biti)+ decodare schemele nu tre sa fie ceva foarte simplu dar sa gasesc piesele usor si sa nu trebuiasca sa programez ceva .cirip poate ma ajuti si cu ceva explicatii inlegatura cu CI 565 (raman dator cu o bere virtuala care nu prea tine de sete :partyman: ),stiu ca este un CI de calare pe faza ( PLL ) si am citit cate ceva din rev Tehnium despre calarea pe faza insa ori eu sunt batut rau in cap :smt021 ori astia explica prea complex pentru nivelul meu de cunostinte ca nu am inteles mai nimic .de cat ca are un VCO oscilator comandat in tensiune , nu mai stiu ce amplificator si comparator si cand frecventa VCO-ului este apropiata de cea de intrare apare o tensiune la iesire :smt005gasisem pe net niste scheme relativ simple de TX/RX dar nu inteleg cum se face ca atunci cand ai nevoie de ele parca se pitesc ale :snakeman:

Link spre comentariu

Daca vrei sa dai comenzi On/Off, fara sa te complici cu procesoare si alte cele, probabil ca transmisia unor frecvente este suficienta. Integratul care iti trebuie este LM567 (nu 565), a carui documentatie o gasesti aici: http://www.national.com/opf/LM/LM567.html

Partea de emisie-receptie e alta branza. As incerca cu un receptor f simplu cu superreactie. Cauta la o biblioteca "Construiti modele telecomandate" de Sergiu Florica. Cred ca acolo o sa gasesti ceea ce te intereseaza.

Cirip

Link spre comentariu

In revista Conex era o schema de telecomanda cu 2 sau mai multe canale.Se foloseste pentru tx un circuit specializat +partea de emisie.Prin punerea la masa, la tensiunea de alimentare sau lasarea in aer a unor terminale se selecteaza codul de protectie.La rx dupa partea de radio se gaseste circuitul complementar care este configurat identic.Din pacate nu am toata colectia in format electronic si nu stiu exact care este numarul unde se gaseste schema, insa am realizat montajul cu cativa ani in urma si functioneaza la o usa de garaj.

Link spre comentariu

multam cirip ! stiu si eu de Ci LM567 Circuit integrat Tone/Freq.Decoder (am scris in primul poat ca nu il gasesc pe aici - poate mai caut) .la transmisie receptie cred ca ma descurc partea de codare decodare e ceva mai dificila . maio aveam o idee trasnita : am un procesor de TV SABA, unul de la un video si TC9148, daca gasesc o telecomanda pentru unul din procesoare pot pune iun loc de dioda IR de emisie un emitator si in locul diodei IRde receptie un receptor radio :smt005 in legtura cu CI 565 eram curios ce fac circuitele PLL !MiniTehnicus am gasit ceva prin conexclub cu CI 567 si parca mai vazusem ceva cu un CI MAX ?

Link spre comentariu

pot pune iun loc de dioda IR de emisie un emitator si in locul diodei IRde receptie un receptor

Probabil ca glumesti. Nu cred ca merge asa ceva.

eram curios ce fac circuitele PLL

Destul de multe. Sunt carti intregi scrise numai pe tema asta a PLLurilor. Printre altele cu PLL poti face demodulare MF, recupereare de clock, curatarea de jitter a unui clock, sinteza de frecventa, sincronizare cu o sursa data...Revenind pe pamant, daca ai dificultati in a gasi 567, poti incerca utilizarea de filtre active trece banda, centrate fiecare pe cate o frecventa de comanda. La iesire o dioda redresoare, un condensator de netezire si un comparator si te-ai cam scos.De asemenea, o solutie interesanta ar fi cu un cipan de emisie/receptie DTMF ca de exemplu MT8880, MT8885 si asa mai departe.Cirip
Link spre comentariu

Circuitul LM567 se gaseste aici:

http://www.metrafo.ro/produse.html?keyw ... 67&where=0

dar se poate recupera dintr-un telefon wirelless, din acela cu antena telescopica.

In el se gasesc LM567 si MC3361( sau echivalent) si cu o minima modificare se poate trage in 27mhz.

In partea mobila gasesti si circuitul care transmite frecventele si ai posibilitate de pana la 16 comenzi.

Link spre comentariu
pot pune in loc de dioda IR de emisie un emitator si in locul diodei IR de receptie un receptor
Probabil ca glumesti. Nu cred ca merge asa ceva.

cred ca merge deoarece am pus la un emitator FM (cu un tranz BC) in locul microfonului o fotodioda IR receptoare si un semireglabil in paralel si am plecat cu telecomanda in bucatarie ,la distanta de doua camere era TV-ul lanca el era un walkman (Domotec :smt005 ) si in loc de casti avea o dioda IR emitatoare si dupa cateva ajustari pe la semireglabil si pozitionarea fotodiodelor perpendicular cu emitatorul (telecomanda) si receptorul (TV-ul) a mers perfect sa schimb programele :smt005

Revenind pe pamant, daca ai dificultati in a gasi 567, poti incerca utilizarea de filtre active trece banda, centrate fiecare pe cate o frecventa de comanda. La iesire o dioda redresoare, un condensator de netezire si un comparator si te-ai cam scos.

exact la asta ma gandeam si eu .cautam cu ceva AO ceva in genul asta

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salut.As avea si eu nevoie de niste sfaturi,scheme si indrumari.Deci...vreau sa fac un asa zis robot cu mai multe functii dar asta nu mai conteaza.Pe mine ma intereseaza sa realizez o radio comanda pe mai multe canale.Robotelul va avea o directie exact cum au si tancurile,pelanga controlul sensului si directiei as mai vrea niste canale pentru a activa si dzeactiva diferite functii.As dori niste schema cu circuite specializate,momentan nu am trecut pe microcontrolere dar daca montajele cu microcontrolere sunt mai usor de realizat...incerc sa le fac pe acestea.Va multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări