Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

formule de calcul transformatoare toroidale

Mircea Bartic

Postări Recomandate

• Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

8

• Mircea Bartic

5

• RealAlex

2

• kai

2

Top autori în acest subiect

pai din cate stiu eu ca;lculele sunt cam la fel ca la trafurile normale, cu tole.....eu nu m-as apuca nici mort ca sa fac primarul la un traf dinasta....secundarul e alta poveste...daca ai cumva un traf cu secundarul care nu scoate voltajul care il vrei tu,sau care nu mai are secundar deloc, ai putea foarte usor ca sa vezi ce putere are si cate spire are pe volt, si sa pui alt secundar....

Link spre comentariu

am mai multe miez-uri pt toroidale si nu e o problema bobinatul primarului (am eu metodele mele).am nevoie doar de formulele de calcul pt puterea trafului si numarul de spire/volt.

Link spre comentariu

puterea cam este sectiunea la patrat, dar nu intotdeauna, asta e valabil pt tole, depinde ce tole sunt, daca sunt mai bune atunci e put mai mare, daca nu put e mai mica...depinde....si depinde si ce tip de transformator e..daca e toroudal sau tole E+I sau tole I+I in coloana(sau U+U)...sectiunea[cm^2] = 1.05...1.24* radiacal(putere) asta la e+i la U+U sau i+i coloana este de 2 ori atat...pt ca se fac 2 bobine..la toroidal este tot de 2 ori..in general, la tole de buna calitate,(permeabilitate mare) dar U+U sau I+I coloanasi la tr toroidale sectiunea[cm^2] = 1.08* radiacal(putere) /2 iar nr de spire /V se calculeaza tot in functie de permeabilitate la tole(miez), si in fct de frecventa... dar nu e o formula "spire/V = frecventa/sectiune", desii asta functioneaza f bine la frecventa de 50 Hz ....de obicei, la permeabilitate ff proasta, se ia 50/sectiune, dar la perm mai ridicata se ia mai putin...pana la 40/sectiunedeci o formula de calcul empirica, dar care functioneaza: spire/V = 46...41/sectiunea [cm^2]parerea mea e sa mergi pe la 43-45/sectiune, pt ca asa va fii neriscant, daca pui 40/.sect, scade nr de spire, dar e posibil sa se incalzeasca, mai ales daca subdimensionezi si sarma, si daca mergi la 50/sect atunci faci risipa de sarma(si risti sa nu mai incapa secundarul....)daca stii permeabilitatea miezului, atunci o sa caut niste formule mult mai complicate si o sa le postez, daca nu, atunci acestea functioneaza ff binedensitatea de curent la sarma cu care bobinezi, poti sa o iei intre 2.4-3.2 A/mm^2 , dar eu luam cam o medie, cam de 2.8A/mm^2 (asta la tole bune si la toroidale),pt ca asa esti sigur ca va merge bine, si nu se va prea incalzii(in limite acceptabile), (daca iei la 3.2 e posibil sa se incalseasca peste limita admisa,daca traful da puterea max timp indelungat......)sectiunea la sarma rotunda e = pi*raza^2=3.14*diametru*diametru/4diametrul e luat fara izolatie, si cel mai bine ca sa scapi de izolatie e sa o arzi cu foc, pana firul se inroseste....cu bricheat merge la sarma subtire, iar focul de la aragaz e necesar pt sarma groasaex: sarma de 0.800mm(0.872mm,asta cu izolatie) aro sectiunea de 0.50270..., deci aprox 0.5mm^2, si daca calculezi la o intensitate max de 2.4A/mm^2 iese o intensitate max de 1.2A ,daca calc la 3.2A/mm^2 iese 1.6A, iar daca iei la 2.8 iese 1.4A intensitatea maxputerea din secundar trebuie sa fie cam cu aproape 10-12% mai mica decat puterea la primar(pierderile,desi mult mai mci decat la cele cu tole, exista si aici..)nu are rost sa supradimensionezi sarma din primar, pt ca oricum nu scoate mai multa putere decat poate miezul, dar nici sa il subdimensionezi, pt ca daca traful e pus sa scoata multa putere, el se incalseste...un lucru care trebuie sa face, mai ales la primar, e sa izolezi straturile, adica sa pui sarma, si la fiecare un strat, sau poate chiar la 2 straturi(daca te zgarcesti, sau daca nu-ti incape sarma) sa pui ceva isolator peste straturile inferioare.....(teoretic, daca e posibil ca sa fie 2 spire una langa alta sa aiba un potential mai mare de 35-74V intre ele ,asta se alege in fctie de ce tip de izolatie are sarma, atunci trebuie neaparat o izolatie intre cele 2, pt a nu exista riscul de strapungere, si de a se face scurt intre cele 2 fire, risc care creste cu temperatura)si mai trebuie sa vezi inainte de a te apuca, sa iti faci calculele, sa vazi daca iti incape toata sarma pe care o vrei, sau cat o sa ocupe sarma, pt ca nu cumva pe la mijlocul bobinarii, mai ales a primarului, sa nu mai ai loc sa treaca acul prin ea( sau cum se numeste,nu stiu exact, ala ce trece prin interiorul trafului, pe care sta infasurata sarma care vine bobinata)sper ca te-am cam lamurit,.....

Link spre comentariu

multumesc pt sfaturi.Majoritatea le stiam si eu, pt ca am experienta destul de multa in bobinari de transformatoare, cu vreo 30 de bucati la activ, dar chestia este ca am lucrat doar pe tole E+I pana acum, si nu stiam daca formulele se aplica si la toroidale.Chestia este ca am primit niste miez-uri de toroidal, si ma gandeam sa le bobinez eu.

Link spre comentariu

din cate stiu eu se aplica si pt alea, numai tre sa tii cont ca astea toroidale sunt mai bune ca cele pe tole, si deci pui ceva mai putine spire/volt ca alea pe tole.... si puterea e ceva mai mare decat la unu pe tole cu sectiune identica.... in rest...cam la fel...si eu am bobinat multe trafuri pe tole(cred ca peste 150, dintre care vreo 10-20 erau de sudura, sau > 2kW...) si cele pe toroidal mie personal nu imi plac, ca nu prea le pot bobina, ma chinui fff mult....

Link spre comentariu

daca nu gresesc parca aveau intre 70-78%....oricum eu cand calculam puterea din secundar care o dadea, scadeam cam 12% din primar si gata... asta da rezultate bune...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

cred ca au mai mult de 85% randament fatza de cele E+I eu stiam ca cele e+i au randament 80% oricum trafurile cu miez toroidal rulez pt ca:1 aproape intrefieru nici nu exista2 randament mare3 temperatura de lucru mica4 nivel de radiatzi electromagnetice mult mai redus decat cele e+ida si referitor la formulele de calcul ele sunt aproape la fel

Link spre comentariu

eu stiam ca peste 95% pentru unul facut bine...randamentul depinde de ce curent trece prin secundar si cat de groasa e sarma, cu cat mai groasa cu atat mai bine....

Link spre comentariu

unde 95% :?: :?: :?: ca sursele in comutatie au >90% :!: :!: :!: vezi ca confunzi....nu cat scaote..cat consuma in fct de cat scoate...!!!!masori puterea in secundar, si in acelais timp o pasori pe cea din primar...si faci diferenta....si ai sa fii surprins!!! :wink: arata-mi mie un traf cu randament de 95%...... 8) de fapt arata-mi unu cu randament de 90%...ca nici dinala nu e!!!!! 8)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări