Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AV800 cu probleme

Vizitator andrei_vaslui

Postări Recomandate

• Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

aproape am terminat AV800, doar ca au inceput sa apara probleme.am plantat toate componentele, mai putin finalii irfp240/9240 si superdioda irf630.am lipit rezistoru de 10 ohmi cum zice in pdf, intre iesire si un capat al rezistentei 38, de 330ohmi, si-am alimentat. dupa vreo 3 secunde a inceput sa iasa fum din R4, de 100ohmi, dupa care am scos repede alimentarea. m-am apucat sa verific daca se mai incalzeste ceva si-am observat ca R38, ii calda, si prefinalu IRF630 ii caldut, da perechea IRF9630 ii rece ca gheata.io presupun ca asta din urma (9630) ar putea fi defect, adica in scurt.daca dezlipesc R3 de pe placa, ii totu rece, nu iasa fum din R4, dar pe iesire am ramura negativa de alimentare.alimentare +/- 70V dupa redresare, dintr-un traf de aprox 150W

Link spre comentariu

am gasit o problema. se pare ca dispunerea pinilor la Q1 si Q2 era gresita pe cablaj. era exact ca la BC-uri, doar ca dupa ce-am cautat datasheetu de la 2SC2240 am observat ca pinii au alta ordine, si-am remediat problema. nu mai fumega nimic, doar ca n-am tensiunile din pdf-u cu AV800. cateva is mult mai mici, si restu lipsesc cu desavarsire (0V). pe iesire inca am tensiunea de alimentare :|aveti vreo idee?

Link spre comentariu

pe R1, R2 trebuie sa ai tensiunea de pe dioda ZD2 - 0.6/ 20 mA .Verifica transistorii din etajul diferentia si din oglinda sa fie bine montati.Sau ce urmeaza dupa ei vezi sa fie calumea.Ia si tu piesa de piesa, verifica valoarea, felul in care e montata. etc.Cablajul l-ai facut calumea? Respecta schema?Se mai intampla ca iesirea sa urce inspre o alimentare in lipsa sarcinii (cand pui doar voltmetru pe iesire), dar cand cuplezi rezistenta, fie si 10k, revine la normal. Oricum nu e cazul la tine, tensiunile pe R1 si R2 trebuie sa fie egale.

Link spre comentariu

am dezlipit tranzistoarele de pe placa si m-am pus sa le masor, cu aparatu de masura pus pe diode. am obtinut asa:

Q3 si Q4 - 2SA1306 ,PNP, masurat B-E, B-C si E-C. cu plusu pe baza nu conduc nicicum. cu minusu pe baza conduc B-E si B-C. E-C nu conduc. => sunt buni

Q1 si Q2 - 2SC2240, NPN, masurat B-E, B-C si E-C. cu plusu pe baza conduc B-E si B-C. E-C nu conduc. cu minusu pe baza nu conduc nicicum. => sunt buni.

Q6 si Q7 - BC 546B, NPN, masurat B-E, B-C si E-C. cu plusu pe baza conduc B-E si B-C. E-C nu conduc. cu minusu pe baza nu conduc nicicum. => sunt buni.

EDIT:

Q24 si Q25 - 2SC3298, NPN, masurat B-E, B-C si E-C. cu plusu pe baza conduc B-E si B-C. E-C nu conduc. cu minusu pe baza nu conduc nicicum. => sunt buni.

Q23 - MJE340, NPN masurat B-E, B-C si E-C. cu plusu pe baza conduce B-E si B-C. E-C nu conduce. cu minusu pe baza nu conduce nicicum. => este bun

si inca o intrebare: cand masor tensiunile alea, tre sa am intrarile legate la masa?

Link spre comentariu

valorile masurate pe dioda, cand conduceau, erau intre 550-850. nush exact ce-s aia :P am masurat si diode efectiv, si redresoare, si zennere de tensiuni mai mari, gen 15, 27V, si tot valoare intre 600-700 obtineam.mentionez ca intre 550-850 erau valorile masurate pt toata gramada de tranzistoare. la fiecare tranzistor in parte, valorile cand coduceau B-E si B-C erau foarte apropiate. max 10 unitati diferenta. o sa masor izolatia C-E maine, pe scala de 200Mohmi, si revin.mersi, si noapte buna :)

Link spre comentariu

550 e o rez directa a jonctiunii (diodei) unui trz de putere, se poate si mai bine, sub 500 Ohmi, iar pe la 600 Ohmi ai ceva asemanator cu trz prefinali, de medie putere, gen BDxxx, peste 700 Ohmi ai trz mici gen BCxxx. Daca la un trz final ai valoarea mare, e clar ca e facatura ordinara, cu o aschie de siliciu inauntru ca de trz mai mic, asta e cea mai des intilnita situatie. Cind masori rez de izolatie c-e pe scala cea mai mare e bine sa indice rez infinita, oricum peste 200 Mohmi, daca ai de ordinul zecilor sau citorva Mohmi, la incalzire scade si se apropie periculos de pragul de strapungere. Mai prezinta simptome de genul asta si trz folositi mult timp in clasa A, care au mers fierbinti.

Link spre comentariu

am inteles. cam asa iasa si din masuratori BC-urile - 700, 2SC2240 - 670, MJE340, 2SC3298 si 2SA1306 - 590, iar masurat intre C si E, pe scala de 200Mohmi, la toate arata rezistenta infinita.EDIT: am uitat, intrarile trebuie legate la masa cat timp fac masuratorile? si s-ar putea testa cumva circuitu pe bucati mai mici? sau macar fara tranzistoarele prefinale MOS-FET?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări