Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sinteza frecenta---problema zgomot

BodoRF

Postări Recomandate

De curand am construit un transceiver in 2m FM.La baza constructiei a stat sinteza de frecventa construita de YO3HCV(am cumparat-o acum cativa ani).Dupa montarea placilor si cablarea lor a aparut o problema...zgomot la receptie sub forma unor "batai".Frceventa lor variaza in functie de mesajul afisat pe display.Zgomotul provine din modulul digital cu PIC16F628.Mentionez ca am prelungit legaturile dintre afisaj si controller aprox 5-6cm cu ajutorul unor cabluri ecranate utilizate in sisteme de securitate(alarme).Partea analogica este montata sub partea digitala, fiind separate printr-o placa de Al de 4mm.Chiar si fara afisaj zgomotul apare slab, dar exista.Ma gandesc sa ecranez si Bus-ul dintre cele doua placi(SCL,SDA,CE). Am montat celule de fitraj LC pe fiecare ramura de alimentare.Fiecare modul este ecranat avand condensatoare de trecere pt IN/OUT(mai putin pe intrarile de comunicatie).Am incercat diverse metode de conexiune a masei dar fara rezultate optime.Nu inteleg totusi unde intra acel zgomot,in ce etaje a RX-ului.Frontend-ul este construit cu BF981, media frecventa cu MC3361 si AAF cu LM386.Astept niste idei pt ca deja am pierdut vreo 3 nopti... Va multumesc. :drinkers:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BodoRF

3

• ywar2

1

Top autori în acest subiect

Nu zic ca merge, dar incearca sa alimentezi sinteza separat de etajele transceiverului. Intr-un transceiver homemade am folosit un frecventmetru cu afisaje led dupa schema lui OM3CPH si-mi baga zgomot in toata partea de receptie. Cind am alimentat separat zgomotul a scazut. Intr-un final l-am inlocuit cu unul lcd si functioneaza perfect. Incearca si tu... poate merge.

Link spre comentariu

Eu am avut probleme cu o scala digitala montata intr-un receptor sincrodina.Nu am incercat o alimentare separata, nu dispuneam de o infasurare distincta,si un alt transformator era dificil de introdus in carcasa. In schimb am reusitreducerea zgomotului la un nivel insesizabil prin introducerea pe traseul de alimentarea unui filtru in PI cu tranzistor.

Link spre comentariu

Astazi am alimentat doar sinteza ascultand semnalul de iesire intr-un handy.Surpriza...purtatoarea era insotita de acelasi zgomot.Una dintre cauze este filtrajul insuficient al VCO-ului iar a doua cauza este cuplajul capacitiv dintre zona oscilatorului si planul de masa.Prin acest cuplaj apare modulatia de frecventa "parazita".Filtajul insuficient se simte si sub forma unui "fasait" al purtatoarei.Un filtru Pi cu tranzistor(ripple filter) cred ca va rezolva problema.Alimentand separat cele 2 module nu s-au observat imbunatatiri.O sa postez rezultatele in speranta ca experimentele mele vor ajuta si pe altii.73!

Link spre comentariu

Dupa multa munca am reusit sa scap de zgomotul sintezei.Acum emisia si receptia sunt perfect curate.Pentru eliminarea zgomotului am folosit cablu ecranat intre controller si display,filtre pi cu tranzistor pe alimentarea VCO-ului si a PIC-ului,ecranarea fetei cu lipituri a partii analogice cu ajutorul unei bucati de PCB simplu placat,folosirea unor trasee diferite de masa pt potentiometrele si comutatoarele de pe panou.Constructia se apropie de final...vopsirea carcasei,diferite retusuri in bobine si conectarea antenei.Va multumesc pt ajutor.73!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări