Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor de semnal CRT la LVDS ( LCD-uri laptop )

Vizitator fricosu007j

Postări Recomandate

Vizitator ceteras
Pot sa il folosesc in masina ? cum pot sa bag semnal in el ?

http://www.horizontechnology.com/display/Kyocera/KCB8060HSTT-X1.htm

E un display DSTN de 800x600, nu e nici macar TFT, si are o rezolutie prea mica. Nu merita sa-ti pierzi vremea cu el.

Dar daca am un Player DVD-DivX-MP3-JPEG cu

Conectori AV Out to TV

15-pin VGA out to computer monitor. Eu vreau sa le folosesc cumva impreuna in masina. In masina nu e bun acest monitor ? nu suporta filme sau clipuri de pe player ?

Scuze ptr intarziere.

Tehnic vbind, poate ar merge ptr imagine TV. Problema e ca DSTN au latenta foarte mare. Si cred ca un controller de lcd DSTN e mai greu de gasit decat unu ptr TFT.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 156
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Traxxx

10

• apollo11

10

• iulicuta2000

6

• Dr.L

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

salut!N-as mai face topic separat... asa ca intreb aici...Invers se poate face??? adica sa iau semnal de la un laptop (eu am iesire DVI nu VGA) si sa-l convertesc cumva in semnal RGB sau semnal video complex??? ideea e ca am o groaza de filme format DVD la rezolutie inalta... (mi le-a donat cineva :da ) si as vrea sa le vad pe televizor ca nah... e cu diagonala mult mai mare decat la laptop (care fie vorba e cu ecran de 17") . Deci vrea sa iau semnal din mufa DVI si sa-l transform in semnal video complex pe care sa-l pot aplica pe intrarea RCA sau EuroScart a TV-ului... :freaza: P.S. Stiu... o sa ziceti sa-mi iau TeVeu cu plasma... insa pana la urmatoarea deturnare de fonduri... trebuie sa ma descurc cu ce am... :rade:

Deci problema sta in felul urmator:Iesirile DVI au atat semnalul digital cat si semnal analogic (VGA) pentru compatibilitate cu display-uri mai vechi. Semnalul acesta analogic nu este compatibil cu formatul tv din 2 motive. Primul este modul de scanare al liniilor, care la monitoare este progresiv iar la Tv este intretesut (interlaced) si al doilea rezolutia. In urma cu 10-15 ani cand placile video si monitoarele aveau performante modeste si inca se mai folosea modul interlaced pentru monitoare existau acele montaje cu 2 tranzistori si 3 rezistente care asigurau conversia semnalului de sincronizare in format TV. Toata smecheria era in alta parte si anume in driverul placii video, care era unul modificat pentru a asigura modul interlaced si rezolutia necesara ( frecventa orizontala 15.625Hz pentru modul PAL ). Semnalul intra sub forma rgb direct din mufa VGA in SCART.Varianta cu circuit integrat folosea acelas driver dar realiza si codarea semnalul dupa standardul PAL sau NTSC asfel incat la iesirea sa obtineai semnal video complex si/sau S-Video (luminanta si crominanta separate) pentru varianta in care tv-ul nu avea intrare scart rgb. La randul lor mufele SCART sunt de 2 tipuri, RGB si S-video.Tu nu vei reusi sa mai folosesti acel montaj pentru ca driver modificat pentru placa ta video nu exista si de fapt nici nu cred ca mai suporta din punct de vedere hardware. Ceea ce oarecum ma uimeste este ca laptop-ul nu are conector S-video. Sau poate are dar nu l-ai remarcat tu...
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

buna ziuaam un lcd tft sharp lq058t5gr02.intrebare: un datasheet ptr el are cineva? cum se poate comanda?vreau sa fac din el un comp de bord cu indicatii despre motor,temperaturi,informatii gps,etc. va multumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator magnetikus

Salut tuturor,

Va mai prezint o solutie pentru cei care mai sunt interesati sa experimenteze cu LCD-uri.

Este o solutie simpla, limitata la panouri TFT lcd cu rezolutia de 640x480.

Macar poate sa va ajute sa intelegeti cateva notiuni de baza despre ce nevoi au panourile.

Cei care vor mai mult, poate vor reusi sa modernizeze schema.

Nu este ideea mea, ci a unui hobbist olandez, din pacate n-am mai gasit site-ul lui, si nici nu-mi aduc aminte cum il cheama.

Schema asta am incropit-o din memorie, si e doar ca principiu; e posibil sa fie nevoie de mici corecturi... experimentati si vedeti.

Se foloseste 74F14 si 74HCTLS121, nu ce e in schema.

Ca idee, 74F14 converteste semnalul video analogic in semnal digital pe un singur bit. Simplu, nu?

Deci avem RGB - 3 biti, 8 culori. Ideal pentru o consola de linux...

Oscilatorul de 25.175 furnizeaza semnalul de ceas pentru LCD, panoul va afisa cate un pixel la fiecare ciclu al acestui ceas.

Frecventa este luata de aici: http://www.epanorama.net/documents/pc/vga_timing.html .

Daca vreti sa lucrati cu alta rezolutie, incercati o alta frecventa, de acolo.

Ca sugestie, daca nu gasiti in magazine oscilatoare cu quartz pe frecventa asta, incercati sa gasiti placi VGA vechi, pe ISA. Am vazut ca unele aveau cate un quartz pentru fiecare rezolutie (vreo 4-5 in total).

O problema mai delicata e semnalul DE (Display Enable), care trebuie sa fie activ pe toata durata activa a fiecarei linii. Adica incepand cu primul pixel si pana la ultimul. Schema cu monostabilele este o improvizatie.

C2= 1n,

C3=10n,

R1= 2K5

R2= 4K7

Ar fi bine sa aveti un osciloscop. Cu el puteti regla monostabilele in asa fel incat semnalul DE sa se incadreze in standard.

Hsync_____   ___________________________________________________________   ________          \_/                                                           \_/_             ___________                                                   ________Q(IC2,pin1)__/     T1    \_________________________________________________/                         _____________________________________DE    __________________/              T2                     \____________________T1 determina centrarea imaginii pe orizontala, iar T2 trebuie sa fie activ pe toata durata liniei (640 pixeli=25uSec,aprox). Aproximez T1 cam 2 - 3.5uSec, si T2 cam 20 - 30uSec, pentru 640x480 60Hz.Daca nu merge, incercat sa folositi iesirea inversata a lui IC3 (pin 6).

Daca nu aveti osciloscop, faceti calculele cu grija la monostabile, si reglati cu okiometrul. :)

Alta posibilitate ar fi sa legati DE al LCD-ului direct la masa sau Vcc. Experimentati!

Solutia eleganta pentru aceasta aplicatie ar fi fost cate un PLL pentru ceas si pentru DE, sincronizate cu HSYNC.

Sper ca pentru voi sa fie un experiment interesant si sa va dea noi idei despre ce se poate face.

Link spre comentariu
Vizitator magnetikus

Precizare: eu sunt cel care posta pe vremuri cu numele de 'ceteras'.Din pacate, am uitat parola, si nu mai am contul de mail cu care am inregistrat acel cont, asa ca n-am putut recupera parola. In plus, stau foarte prost cu timpul, motiv pentru care n-am mai postat de atata vreme.Ca update: - nu am reusit sa cumpar integratele (ADE3800), deci a picat proiectul;- solutia de la pagina 3 e numai pentru rezolutii mici, de 640x480, ca si cea din ultimul post (am uitat sa mentionez acolo)Presupun ca v-ati lamurit cat de cat ca nu e deloc ceva simplu sa refolosesti un LCD. E genul de chestie care o poti face daca ai bani sau daca esti dispus sa faci un efort. Si norocul conteaza aici.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator coccolino_dbro

Acest lcd poate fi folosit la ceva (de exemplu ca afisaj pentru un player audio bazat pe o configuratie pc mai veche)? Este un Toshiba LTM12C283, cu invertor.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator deckard

Salutari am si eu un modul lcd din un dvd player portabil ma poate ajuta si pe mine cineva sa il transform in un monitor auto din cate am citit in datasheetu lui nu e mare inginerieii trebuie v -sync h-sinc alimentare shi semnale video rgb .. sper sa am dreptateproblema e ca nu prea stiu cum sa il pun in functiune

Link spre comentariu
Vizitator magnetikus

Acest lcd poate fi folosit la ceva (de exemplu ca afisaj pentru un player audio bazat pe o configuratie pc mai veche)? Este un Toshiba LTM12C283, cu invertor.

Eu unul deocamdata nu am solutii pentru panouri SVGA (800x600).Am gasit totusi ceva controller care stie rezolutia asta, dar se interfateaza cu microcontrollerele de preferinta, deci e bun ptr proiecte standalone.Oricum, ar fi interesant.E vorba de S1D13505F00A si S1D13506F00A , care pot fi gasite pe http://www.tme.eu la un pret de 60 resp 80 RON.Datasheet S1D13505F00A si S1D13506F00A.
Link spre comentariu
Vizitator magnetikus

Salutari am si eu un modul lcd din un dvd player portabil ma poate ajuta si pe mine cineva sa il transform in un monitor auto din cate am citit in datasheetu lui nu e mare inginerieii trebuie v -sync h-sinc alimentare shi semnale video rgb .. sper sa am dreptateproblema e ca nu prea stiu cum sa il pun in functiune

Salut, din pacate nu e asa simplu. Exista si niste intrari de sincronizare, pe care trebuie sa-i servesti displayului niste semnale precis calculate. Ma refer cel putin la pinii 7, 17, 18, 19. Diagramele de timing din datasheet mi se par putin cam incalcite. Iti trebuie un generator de semnale de CLK, asta tre sa fie conform cu timingul din datasheet si ca implementare ar fi un PLL sincronizat cu semnalul HS de la sursa video.Daca folosesti ca sursa de semnal o iesire video PAL, ai 576 linii active, ar panoul tau are 234 linii.Insa daca folosesti doar primul semicadru, ai doar 288 din cele 576 si daca sari peste primele 27 linii din semicadru, ai putea obtine o imagine centrata corect. (vezi Fig.6-(a), pag.21, semnalul STVL )Pe orizontala, semnalele CPH1,2,3 trebuie sa trimita 480 impulsuri ptr fiecare linie activa. O linie activa in PAL dureaza vreo 52 microsecunde, aia ar veni un semnal cam de 9.2MHz pe cele 3 linii, bineinteles sincronizat prin PLL cu intrarea HS/Probabil un CPLD ar putea rezolva elegant tema asta.Poti incerca sa generezi semnalele astea si fara PLL, cu oscilatoare si monostabile, daca ai chef de simplificat lucrurile, si sa adaptezi in functie de rezultatele vizuale. Bineinteles ca trebuie sa ai grija sa nu depasesti nici o valoare maxima admisibila din datasheet (aka disclaimer: sa nu arzi displayul, ca nu-s eu de vina).Succes!
Link spre comentariu
Vizitator deckard

Probabil un CPLD ar putea rezolva elegant tema asta.Eu ma asteptam sa fie ceva mai simplu :| .. deja prea complicat de unde pot lua un convertor clpd ?Avea un prieten odata un monitor tft horizon de 15 care avea ars in el si invertoarele si un tub de neon cerea pe el vreo 100 -150 lei se merita ma ajuta cu ceva posibil sa aiba intare s-video pe undeva

Link spre comentariu
Vizitator magnetikus

Probabil un CPLD ar putea rezolva elegant tema asta.

CPLD = complex programmable logic device. E un chip in care poti programa o logica mai complexa, cum ar fi un divizor de frecventa programabil, o masina de stari, genul de montaje care altfel le-ai face cu mai multe chipuri din seriile 74, 4000 whatever. Un soi de frate mai mic al ASIC-urilor.

Eu ma asteptam sa fie ceva mai simplu :| .. deja prea complicat de unde pot lua un convertor clpd ?Avea un prieten odata un monitor tft horizon de 15 care avea ars in el si invertoarele si un tub de neon cerea pe el vreo 100 -150 lei se merita ma ajuta cu ceva posibil sa aiba intare s-video pe undeva

E totusi complicat, poate mai bine iti gasesti cumparator ptr ecranul ala.Un monitor de 15 te poate ajuta numai pentru panouri LCD de aceeasi rezolutie (presupun 1024x768).
Link spre comentariu
Vizitator deckard

Salutari din nouDaca modulu lcd din dvd nu a fost bun .. adica prea complicat pt mine mai am un leptop pe acasa care merge cnd vrea el intrebarea este dk pot folosi tft`u la ceva un monitor ar fi bine venit deoarece am un ctr .. serie panou lcd leptop HSD150PX11

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări