Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Miez de pulbere de fier

Vizitator flavian

Postări Recomandate

Vizitator flavian

Caut un miez de fier pentru transformator de semnal 500W frecventa 50000 Hz.Din cate am inteles ferita din care sunt facute majoritatea miez-urilor de transformatoare nu duce asemenea frecvente.Mi-a fost recomandat un miez din pulbere de fier, avand in vedere ca voi avea 3 iesiri si putere mare, nu am idee daca ar merge cu tole.Am intrebat aici de asa ceva si am primit urmatoarele raspunsuri:"Ne pare rau dar nu va putem ajuta. Noi producem doar miezuri din tabla silicioasa laminata la rece cu granule orientate.""Nu, miezurile din tabla silicioasa merg pana in 400 Hz"Alte idei ? Tole rotunde ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

La 50KHz ai nevoie de un miez de ferita. Invertorul Panasonic de la cuptorul cu microunde duce cam 800W-1KWsi are dimensiunea miezului cam de doua - trei ori mai mare ca cea de la transformatoarele linii din monitoare. Problema este daca fereastra acestui miez este suficienta pentru numarul tau de spire si mai ales daca ai sarma (torsadata) pentru infasurarile de putere... Plus daca aduci usor la saturatie miezul sau nu si cat de bun reusesti randamentul comutatiei.

Link spre comentariu
Vizitator flavian

Pe secundar o sa am 40V.

La primar o sa am 3 infasurari, cu voltaj de aprox 14V si 3 frecvente diferite: 48.000, 24.000 si 12.000

Vor fi cam 130 de infasurari pe secundar (tot miezul) si vreo 45 de infasurari pe fiecare primar (cam o treime din miez fiecare).

Puterea nu e o problema, nu cred ca se va trece de 20A, deci cam 300W teoretic, eu am pus 500W ca sa am marja suficienta.

In schimb, am inteles ca ferita nu merge la frecvente inalte in cazul de fata:

"Ferrite is fine for lower frequencies, but for this application, a powdered iron toroid core is essential."

In schema originala se recomanda miezul T650-52 de aici: http://www.micrometals.com/pcparts/torcore7.html

Din pacate, are vreo 5kg si la o comanda din afara tarii inseamna ca transportul va costa dublu decat miezul in sine.

Link spre comentariu

http://www.theorionproject.org/en/docum ... dBoyce.pdf tu asta vrei sa faci??

Mda, de vreo 3 ori mai mici ca diametru, iar la caracteristici AL ar fi 12 vs 405 nH/N2 Alte idei ?

Daca vrei sa faci chestia aia, atunci, respecta toate indicatiile date acolo si masoara toti parametri cu cea mai mare acuratete. Astfel o sa-ti dai seama repede ca treba nu functioneaza si nu o sa mai pierzi timp si alti bani cu alte incercari/modificari.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator

flavian, eu nu stiu cat de documentat esti dar sa stii ca nu e de joaca cu hidrogenul: se strecoara prin orice por si in plus se aprinde foarte usor. tu de ce crezi ca nu exista inca vehicule pe hidrogen? :d

Exista de multi ani vehicule experimentale functionale pe baza de hidrogen, ca rezultat fie al cercetarilor "academice", fie al celor mai "pragmatice".

Problema si mai interesanta aici este alta.

Nu este vorba despre hidrogen pur... ar fi fost mult mai sigur asa, pentru ca s-ar fi aprins/ar fi explodat numai in prezenta oxigenului, deci intr-o situatie ce ar fi putut fi mai usor de evitat/controlat/anticipat.

Acolo, din electroliza se utilizeaza AMESTECUL de hidrogen si oxigen in stare gazoasa rezultat ca atare (gaz numit acolo Hydroxy), adica amestec puternic exploziv, componentele gazoase rezultate din electroliza nu sunt separate!!!

Ideea este -bineinteles- legata de psihoza "free energy", destul de raspandita in ziua de azi si cu mare priza la o parte din publicul obisnuit ce abia asteapta sa toarne apa in rezervorul masinii, in loc de benzina...

Si -tot bineinteles- este vorba de o metoda speciala de electroliza ce utilizeaza "rezonanta";

@vsurducan: aminteste asta de altceva/altcineva, de unul "sabotat" de CIA+KGB si care facea obiectele sa leviteze in continuumul spatiu-timp, si de altul care sustinea pe aici pe forum ca lumea academica e plina de imbecili care nu vor sa-i recunoasca "meritele" si care deci il saboteaza in cardasie cu National Geographic si Discovery? :yawinkle: By the way: am reusit sa urmaresc documentarul cu pricina; concluzia: dezastru si catastrofa intelectuala, cum era si de asteptat; pacat de timpul pierdut!

Revenind la subiect: miezuri din pulbere de fier ("iron powder") din cate stiu produce numai Micrometals, dar le poti gasi la vanzare/distributie la diverse firme.

Problema este ca nu se gasesc usor orice dimensiuni sau tip de miez, cele de dimensiuni mari (> 2", deci peste T200) se gasesc mai greu, miezurile cele mai utilizate fiind cele din material tip 26 (utilizate pe larg pentru bobine de filtraj in sursele in comutatie) sau cele tip 2 si 6 utilizate in filtrele si circuitele de HF.

O posibilitate pe care ai putea-o considera in mod foarte serios este suprapunerea a 2-3 toruri de diametru mai mic (se practica), desi personal nu vad pentru ce interdictia absoluta de a utiliza miezuri din ferita, si asta numai din simplul motiv al frecventei?!, miezuri din care care ai avea de unde alege.

Tine totusi cont de urmatorul aspect: acest gen de proiecte se adreseaza -in general- unor persoane neavizate in domeniul electronicii, astfel incat textele contin descrieri uneori amanuntite + explicatii puerile + interdictia abaterii de la descriere, fara motivatii + alte chestii cu diverse aure de mister si lucruri "speciale", desi uneori proiectele sunt destinate reproducerii in conditii altele decat de laborator...

Link spre comentariu

Si -tot bineinteles- este vorba de o metoda speciala de electroliza ce utilizeaza "rezonanta";

@vsurducan: aminteste asta de altceva/altcineva, de unul "sabotat" de CIA+KGB si care facea obiectele sa leviteze in continuumul spatiu-timp, si de altul care sustinea pe aici pe forum ca lumea academica e plina de imbecili care nu vor sa-i recunoasca "meritele" si care deci il saboteaza in cardasie cu National Geographic si Discovery? :yawinkle: By the way: am reusit sa urmaresc documentarul cu pricina; concluzia: dezastru si catastrofa intelectuala, cum era si de asteptat; pacat de timpul pierdut!

Am citit recent cartea asta: http://books.google.ca/books?id=xzCK6-K ... il#PPP7,M1

Am avut sansa sa pun mana pe versiunea tiparita, deci completa. Gogu ofera doar cateva pagini, din pacate. Cartea e scrisa de un fizician, care face anatomia catorva "idei epocale", care au prins la publicul dornic de un calaret pe cal alb... Sunt abordate fuziunea la rece, ideile lui Joseph Newman si alte utopii... cel putin deocamdata. De asemenea, in paralel este facuta anatomia descoperirii superconductibilitatii. Sare in ochi modul complet diferit de abordare. Primele sunt "intai publicitate masiva si dupa aia vedem", cea din urma este "intai verificare la sange, cu cartile pe masa si dupa aia publicitate". Abordeaza si alte teme cum ar fi homeopatia, Statia Spatiala Internationala ... A fost o placere sa o citesc.

Nu, nu incerc sa conving pe nimeni de nimic. Cei care cred nu trebuie convinsi, iar cei care nu cred nu vor putea fi convinsi. Dar ptr cei care mediteaza putin inainte sa decida ca ... "da, daca zboara, atunci se mananca", cred ca va fi un deliciu.

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări