Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea inductantei unei bobine fara miez


sckump

Postări Recomandate

Salut. M-am gandit la o metoda de masura a inductantei unei bobine fara miez magnetic(ca dielectric = aerul) (si acum sa imi spuneti daca e buna metoda sau daca as putea distruge ceva la amplificatorul pe care ma gandesc sa il folosesc) , utilizand ca aparat de masura un ampermetru si un voltmetru, astfel:

 

Metoda ar fi urmatoarea: la iesirea unei statii de amplificare, in loc de difuzor se va conecta bobina dorita a fi masurata, in serie cu o rezistenta electrica de minim 8 ohmi (pentru protectia finalilor statiei ma gandesc eu). Initial se va masura rezistenta in c.c. a bobinei, utilizandu-se un ohm-metru, adica practic se va masura rezistenta bobinei asa cum e ea fara a fi pusa in vreun circuit electric. Dupa asta, montandu-se bobina in serie cu rezistenta si conectata la o iesire a statiei asa cum am precizat mai sus, si utilizand un program de calculator care genereaza cu precizie orice frecventa dorim de noi (generator de frecventa parca se cheama programul), vom obtine la iesirea statiei o tensiune de o anumita frecventa, a carei amplitudine o putem mari sau micsora din volumul statiei de amplicare. Odata alimentat circuitul prin intermediul statiei de amplificare, se va masura tensiunea la bornele circuitului serie L-R, adica implicit tensiunea la bornele iesirii statiei de amplificare aflate sub sarcina, si de asemenea tensiunea de pe bobina pe care dorim sa o masuram. Cu un ampermetru se va masura intensitatea curentului care circula prin circuitul serie L-R. Stiind tensiunea de la bornele bobinei, notata: UL si curentul care circula prin bobina, conform legii lui Ohm pentru o portiune de circuit in curent alternativ, va rezulta IMPEDANTA BOBINEI, notata: ZL, ca fiind: ZL= UL/IL= UL/I, IL= curentul care circula prin bobina si care este egal cu cel din intreg circuitul, notat cu: I. Aceasta impedanta deci va avea o anumita valoare in Ohmi, aflata dupa cunoasterea tensiunii pe bobina si a curentului din circuit. Stiind acum si formula pentru impedanta in cazul unui circuit R-L-C serie: Z=sqrt[R^2 + (XL - XC)^2], in care: sqrt= radical de ordin 2, R=rezistenta electrica, XL= reactanta inductiva, XC=reactanta capacitiva, si aplicand aceasta formula pentru o portiune de circuit, respectiv pentru bobina care ne intereseaza, ar rezulta: ZL= sqrt(RL^2 + XL^2), considerand ca bobina nu are reactanta capacitiva (este bine construita), in care: RL= rezistenta in c.c. (curent continuu) a bobinei masurata initial, XL= reactanta inductiva a bobinei, a carei formula de calcul este: XL=2*pi*f*L, cu: f=frecventa, L=inductanta bobinei.

Cunoscand astfel valoarea in ohmi a impedantei bobinei (pentru o anumita frecventa): ZL, calculata dupa formula mentionata mai sus: ZL= UL/IL= UL/I si din ultimele 2 formule rezulta: L=inductanta bobinei pe care dorim sa o aflam ar fi: L = [sqrt(ZL^2 - RL^2)] / 2*pi*f ;

 

Ce parere aveti de aceasta metoda? Ar putea sa afecteze cu ceva amplificatorul, adica sa se arda finalii sau ceva?(tinand cont ca la iesirea amplificatorului va fi montata doar bobina a carei inductanta dorim sa o masuram in serie cu o rezistenta de minim 8 ohmi) Ar fi o metoda buna? Daca nu e buna metoda va rog sa specificati pentru a nu iesi cine stie ce bazaconie care ar putea duce la stricarea amplificatorului sau la calcule eronate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sckump

    5

  • cirip

    3

  • Marele Savant

    2

  • Depanatoru

    1

Top autori în acest subiect

Mie nu mi se pare mai simpla. Faci o gramada de masuratori (si tensiune si curent) si e nepractic. Daca rezistenta aia serie este de valoare cunoscuta, este suficient sa faci doua masuratori de tensiune ca sa determini inductanta bobinei. Dar poate mai sunt si alte opinii...

Link spre comentariu

Uite aici un thread care abordeaza problema ta. Poate te inspira.

viewtopic.php?f=19&t=12974

AS vrea sa intreb.... eu am recalculat metoda prin care ai dedus formula pe acel threat si mi-a iesit cam acelasi rezultat, cu o mica diferenta, si anume la faptul ca in primul produs de sub radical, unde era UL^2*(R+RL), dupa calculele facute de mine mi-a rezultat ca acest produs ar fi: UL^2*(R^2 + RL^2), deci R si RL fiecare fiind la patrat, in rest formula ramanand cam aceeasi.

Formula descrisa de tine era:

L=radical((UL^2*(R+RL)-(U*RL)^2)/(U^2-UL^2))/(2*pi*f)

 

Unde am notat:

UL-tensiunea la bornele bobinei

U-tensiunea la bornele ansamblului serie RL

R-rezistenta serie cu bobina

RL-rezistenta sirmei bobinei

f-frecventa la care se face masuratioarea, 50Hz in cazul nostru

 

As vrea sa intreb este asa cum am zis eu, s-au am gresit eu la calcule, desi sincer cred ca am fost destul de atent?

Link spre comentariu

As vrea sa mai zic ca metoda descrisa de mine la inceput NU este buna , ma refer la aceea prin care, masurand tensiunea la bornele bobinei si apoi curentul din circuit, in cazul utilizarii a unui ansamblu serie L-R, sa se determine inductanta bobinei (si asta verificat practic), motivul fiind acela ca in cazul in care variem tensiunea aplicata pe circuit (de exemplu se calculeaza inductanta, pastrand aceeasi frecventa, si utilizand mai multe valori ale tensiunii aplicate), curentul nu creste proportional cu aceasta, astfel pentru diferite tensiuni, la aceeasi frecventa de calcul, pot rezulta diferite valori ale inductantei (tocmai datorita aceste variatii a curentului prin circuit neproportionala cu variatia tensiunii) .

Link spre comentariu

eu am recalculat metoda prin care ai dedus formula pe acel threat si mi-a iesit cam acelasi rezultat, cu o mica diferenta, si anume la faptul ca in primul produs de sub radical, unde era UL^2*(R+RL), dupa calculele facute de mine mi-a rezultat ca acest produs ar fi: UL^2*(R^2 + RL^2), deci R si RL fiecare fiind la patrat

Salut,

Cred ca e posibil sa ai dreptate. Nu am refacut calculele mele, dar la mine, prima paranteza de sub radical este neconsistenta dpdv al unitatilor de masura. O sa verific si o sa corectez si in postul celalalt. Multumesc pentru observatie.

 

Cirip

 

EDIT: Am verificat in excelul pe care l-am facut ptr calculul asta si expresia este (R+RL)^2, nu (R^2+RL^2), deci in postul celalalt probabil ca mi-a scapat degetul pe clapornita. Am corectat si acolo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări