Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

monitor cu cristale

yo3ihg

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo3ihg

12

• feri.visky

6

• zal

3

• danzup

3

Top autori în acest subiect

Ba ajuta si inca ajuta mult. Acolo vedem ca e de fabricatie britanica incluzind fostul imperiu fiindca ei folosesc expresiile H.T. si L.T., americanii folosesc H.V si L.V. Deasemenea vedem ca se foloseste impreuna cu R1082 si R1116.

Daca, inarmati cu aceste informatii, il punem pe gogu sa sape internetul, gasim ca R1082 si R1116 sunt receptoare radio de aviatie folosite de RAF in WWII.

Si nu cred ca vlad_dude a luat chiar asa o mare teapa fiindca uite ce scrie un individ:

"An opportunity to acquire a rare Crystal Monitor Type 2, a useful piece of kit designed for use in aircraft to facilitate the initial adjustment and subsequent monitoring of CW transmitters and receivers. It enabled a rapid and accurate shift of operational frequency to be made and a convenient method of making the necessary adjustments for the correction of frequency drift, which could occur during flight. The monitor operated any one of six spot frequencies in the range from 7.5 m/cs to 1 m/c. 6 quartz crystals for the appropriate frequencies are fitted in the monitor and a seventh or extra position is provided on the panel of the instrument. Any one of the crystals could be utilised by a rotary switch on the front panel. The monitor was powered through the receiver's HT and LT batteries. Used in both the T1083/R1082 and R1155/T1154 radio/wireless operators set-up. These sets were introduced to the RAF in the late 30's and early 1940's and would be used in a wide range of operational aircraft throughout the war. Amongst the photographs is an example of the monitor in situ in a Wellington set-up for illustration purposes. The approximate dimensions of the unit are approximately Width 180mm x H110 mm x Depth 125mm. The cabling and plugs illustrated are included. It weighs less than a Kilogramme. The set appears to be in original condition and I found no evidence of restoration.

?375"

manualul pentru R1082 poate fi descarcat de la BAMA :ftp://bama.sbc.edu/downloads/britmil/r1082/

poze cu un aparat identic: http://www.spitfirespares.com/SpitfireSpares.com/Pages/radio%202l.html

Link spre comentariu

Mea culpa. Ar fi trebuit sa zic ca pe mine nu ma ajuta acele cifre (banuiam doar ca sunt dispozitive anexe).Felicitari d2134 ca te ai dus pana la capat cu cautarile...Pentru Vlad: se descarca de pe internet un mic programel. Lasa ca win. sa caute programul eu asa am procedat.

Link spre comentariu

Inseamna ca e o relicva dintr-un bombardier al licuricilor care ne dadea bombe in cap sa ne simtim bine. Au doborit ai nostri si nemtii destule si probabil ca e dintr-unul de atunci.

Link spre comentariu

m-am uitat in fisier, dar nu este si schema monitorului.in concluzie pot folosii cumva monitorul acesta daca nu am receptoarele R1082 sau R1116? (nici nu stiu daca merge inca)

Link spre comentariu

Teoretic ar trebui sa functioneze, adica sa auzi ceva fasait in casca cu o antena suficient de lunga. Neavand schema este greu de apreciat ce trebuie sa auzi. Daca ai putea vorbi cu un radioamator si sa-l rogi sa emita in diferite moduri, aproape de tine, cu frecventa cuarturilor si sa vezi ce auzi...Cred ca ar trebui sa lucreze in MA? sau FM?... nu stiu

Link spre comentariu

Corect si atunci prietenul radioamator trebuie sa emita CW (continuous wave) adica telegrafie. Si cum am anticipat receptorul trebuie(?) sa fie cu conversie directa. Ceva de genul:[attachment=0]Conversie directa.gif[/attachment]In care ARF= amplificator RFMIX=mixerOL=oscilator localFTJ=filtru trece josAMP=amplificator joasa frecventa (audio)Diferenta de frecventa (din exemplu) este de 300 Hz

Link spre comentariu

m-am uitat in fisier, dar nu este si schema monitorului.in concluzie pot folosii cumva monitorul acesta daca nu am receptoarele R1082 sau R1116? (nici nu stiu daca merge inca)

Alimentarea, in varianta originala, se realiza din tensiunile de alimentare are receptorului.Daca se construieste un alimentator care are aceleasi tensiuni se poate inlocui alimentarea realizata din bateriile receptorului.Asta inseamna LT 2V si ?A ( in functie de consumul tuburilor) si HT de 120V.Din descriere rezulta ca este un receptor cu 6 frecvente fixe si cu posibilitatea de a mai adauga altele prin montarea de cristale de quartz suplimentare in gama de frecvente de la 1-7,5Mhz.Pentru o verificare rapida ar merge inlocuit quartz-ul cu o bobina si un condensator variabil iar pe 1404khz si pe 1610khz se gasesc posturile romanesti de radio pe unde medii.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am avut o discutie interesanta referitoare la aparatul in cauza ar fi bine ca, el, tubeman sa-si expuna teoria. Este de luat in seama si e o torie documentata, cu deductii logice etc.

Sper ca l-am provocat.

P.S. Ne-am intalnit la Expo Arad.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări