vio2007 Postat Aprilie 22, 2008 Partajează Postat Aprilie 22, 2008 Era pe aici pe forum un link sau un fisier cu un capacimetru f simplu, ceva rudimentar cu 2-3 piese, incarcat condensatorul cu curent alternativ de 3,xxx volti...nu-l mai gasesc, il stie careva? prin revistele Radio era schema (revistele aparute dupa 1990 -editura Teora)http://yo7kaj.oltenia.ro/TechnicalPages ... toare.html Link spre comentariu
mosfet Postat Aprilie 22, 2008 Partajează Postat Aprilie 22, 2008 Era pe aici pe forum un link sau un fisier cu un capacimetru f simplu, ceva rudimentar cu 2-3 piese, incarcat condensatorul cu curent alternativ de 3,xxx volti...nu-l mai gasesc, il stie careva? prin revistele Radio era schema (revistele aparute dupa 1990 -editura Teora)http://yo7kaj.oltenia.ro/TechnicalPages ... toare.html Asta era :DMultumescAre careva idee cam cat de precis e? Link spre comentariu
twitterfire Postat Martie 17, 2009 Partajează Postat Martie 17, 2009 Nu pare foarte util. M?soar? doar în uF. De multe ori ai de m?surat condensatori mai mici . Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 mai vrea ?i o tensiune de fix 3,185 vol?i la 50 hz... Link spre comentariu
mosfet Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 Cu toat? simplitatea ei, metoda propus? poate oferi rezultate destul de exacte. Cei ce doresc, pot corecta m?suratoarea eliminând erorile. Principalul factor de eroare este valoarea tensiunii aplicate, în cazul nostru 3,185 V. Dac? tensiunea avut? la dispozitie este putin diferit?, se poate calcula diferenta în procente fat? de 3,185 V si aceleasi procente, cu acelasi semn, se adaug? sau se scad din valoarea capacit?tii m?surate.Merge si cu 3V inteleg, doar sa recalculezi dupa formula aia. Eu intre timp mi-am luat un capacimetru de care sunt multumit, masoara de la la 0 la 20mF. La vremea respectiva vroiam sa masor strict electrolitici recuperati, de la cativa zeci de uF in sus. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 18, 2009 Partajează Postat Martie 18, 2009 problema e c? în forma propus? montajul depinde de cei 50 de hz de la priz?.cum nu mai e 50 hz, cum o ia precizia pe tarla...o idee mai bun? ar fi un generator sinusoidal de 50 hz, cu amplitudinea reglabil?... îns? mi-e team? c? un oscilator stabil în stare s? ofere asemenea amplitudine ar fi LC...?i numai la gândul bobin?rii m? înfior!!! la frecven?a asta ar fi o "chestie" impozant?, ?i cu mult spire... Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 6, 2009 Partajează Postat Aprilie 6, 2009 problema e c? în forma propus? montajul depinde de cei 50 de hz de la priz?.cum nu mai e 50 hz, cum o ia precizia pe tarla...o idee mai bun? ar fi un generator sinusoidal de 50 hz, cu amplitudinea reglabil?... îns? mi-e team? c? un oscilator stabil în stare s? ofere asemenea amplitudine ar fi LC...?i numai la gândul bobin?rii m? înfior!!! la frecven?a asta ar fi o "chestie" impozant?, ?i cu mult spire...Merge un oscilator in punte Wien...sau RC - "T podit" sau "dublu T".urmat de un amplificator nepretentios cu reglaj de amplitudine si un circuit de masura "chior"...la 50 HZ e usor de facut!....avantajul celui in punte Wien e ca se poate stabiliza amplitudinea,cu ceva tatonari chiar mai bine de 1% ! Asta daca se doreste "farmacie"...in ultimii ani cei 50 Hz ai retelei sint f.stabili...o luau razna pina in '89. datorita supraincarcarii grupurilor care generau curentul....ceasurile cu motor sincron si magnetofoanele cu motoare alimentate la 220V c.a. "marturiseau" acest lucru...amintiri...cer scuze daca am devenit off-topic! (In alta ordine de idei...cu bani sub 100 RON se poate cumpara un capacimetru digital dedicat ...200 pF-20 mF,absolut remarcabil) Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Si eu vreau sa-mi construiesc atat un capacimetru pt valori mari (peste cei 20 micro pe care-i poate multimetrul meu), un ESR-metru (informatie FOARTE utila echivalenta cu Q pentru inductante), precum si un L-metru.Punctul meu de vedere: nu e necesara precizie super (electroliticii erau marcati pe vremuri -20/+100%) destinatia electroliticilor nu cere super-precizie si oricum ei sunt oarecum "fluctuanti" (documentati-va privitor la tehnologia de realizare; cei "uscati" - tantal - m-au dezamagit: cel putin cei romanesti aveau tendinta de a se strapunge, mai ales in mod reversibil)(gresesc cei care incearca sa-i foloseasca in aplicatii gen temporizari de oarecare precizie!)Adesea, mai ales pentru filtraje e important ESR-ul. Aceste 2 masurari imi vor permite sa arunc intre 50 si 95% dintre condensatoarele care imi aglomereaza unele sertare, cu inima impacata ca nu am pierdut ceva utilizabil.Un alt aparat ar fi un L-metru (era publicat intr-un Tehnium, preluat probabil din Haut-parleur un oscilator cu domeniu larg, la care se calcula inductanta prin metoda variatiei de frcventa - 2 masurari, numai cu etalonul de inductanta si cu cele 2 inductante combinate (serie sau paralel?); problema era ca era nevoie de un frecvent-metru, aparat pe care nu-l am, nu am acces si nu intentionez - acuma - sa-l construiesc) Pentru constructii, eu nu mai folosesc de o buna bucata de timp cablaje imprimate corodate. Fie utilizez gravura mecanica cu fixare prin gauri (variatii la solutia propusa de regretatul G.D.Oprescu prin anii '70 in acelasi Tehnium), fie cu fixare gen SMD (gauri doar pentru componente voluminoase, gen electrolitici), fie cablaje "de proba", cu gauri si insule pe retea de 1/10 inch, cu cablare pe spate cu bucatele de sarma. (Cablajele corodate se preteaza la productie de serie si au prea putina flexibilitate la dimensiunea componentelor). Asa ca...Aceste aparate mi-ar fi utile la sortat componentele recuperate, la diagnoza pieselor "suspecte" in situatia unei depanari (electroliticii raman componentele cu cea mai redusa fiabilitate, si care nu au putut fi inlocuiti in anumite locuri cu "altceva"), dar si la realizarea inductantelor, care si ele, in unele situatii nu pot fi evitate sau inlocuite.Spor la constructii! Link spre comentariu
palcu ion Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 gasiti gata facute,la preturi modice,nu stiu la ce poate folosi un capacimetru in afara faptului ca gasim un C nemarcat,daca e marcat stim ce capacitate are (+/-) dar ceea ce avem nevoie este un aparat care masoara curentii de fuga ai unui C,fara a-l scoate din montaj,asta este sigur necesar!daca este vorba despre L-metru,atunci as fi de acord,dar totusi cate bobine avem de masurat atat de precis? Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 ?ichenela la L-metre e c? aproape toate schemele includ cel pu?in o bobin? etalon!!!pe asta de unde o mai scoatem... ba?ca, de ea depinde ?i precizia "obiectului!!! Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 27, 2009 Partajează Postat Mai 27, 2009 Ideea care s-a cristalizat e un "multitester", care sa presteze cateva determinari. In regim de amator ar fi deplasat sa pretind precizie (aceasta e asigurabila de un aparat de fabricatie industriala, atasabil la nevoie)Pentru etalonarea L-metrului e suficient un frecventmetru mai bun de 4 cifre (in prima faza voi folosi un versatester, si poate reusesc sa gasesc un acces la un frecventmetru "adevarat" pentru verificare-etalonare; in a doua faza, ar fi util un frecventmetru propriu multitesterului)La condensatori... chiar asa de naivi suntem? Stim sa citim majoritatea ce scrie pe ei; chestia e ca electroliticii sufera degradari, scaderea capacitatii (cunocuta ca "uscare"), e doar una din ele. Mai exista cresterea ESR-ului, importanta pentru filtraje (e ca si cum cu condensatorul se inseriaza o rezistenta; degeaba are el capacitatea, curentul alternativ (pulsatoriu=set de armonici) "vede" o impedanta semnificativ mai mare decat a condensatorului "ideal", filtrajul fiind prost)Existenta unui curent rezidual e cea mai usor de depistat, cu mili (micro)ampermetrul si o sursa reglabila, adusa cat mai aproape de limita marcata (daca exista!)Cu totii avem si componente recuperate (nu e vorba numai de cheltuiala de a cumpara nou, multe piese sunt foarte ieftine; mai e si timpul si deranjul deplasarii pe la magazinele de profil, dar si faptul ca unele componente mai "vintage" pur si simplu nu se mai gasesc!)Toate cele bune! Link spre comentariu
blue Postat Mai 27, 2009 Partajează Postat Mai 27, 2009 ?ichenela la L-metre e c? aproape toate schemele includ cel pu?in o bobin? etalon!!!pe asta de unde o mai scoatem... ba?ca, de ea depinde ?i precizia "obiectului!!!Un condensator de 1% precizie se mai gaseste si prin metoda rezonantei cu un oscilator stabil si precis poti face urgent o inductanta de 1-2% ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum