Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subwoofer cu sbx2030

Ema_power

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian_BBS

3

• Th3_uN1Qu3

3

• chorchy

3

• CBI

2

Top autori în acest subiect

• 1 an mai târziu...

salutare......vreau sa fac si eu un subwoofer cu acest difuzor (SAL SBX 2030)......nu ma astept la prea multe de la el dar fiind primul subwoofer pe care-l fac as vrea sa fie facut corect si nu la plesneala.....am descarcat winisd am bagat parametri dar m-am incurcat rau de tot....am reusit sa fac ceva imposibil; am transformat ceva simplu in ceva foarte foarte complicat :sparge: .....de acea rog pe cineva daca poate sa-mi faca si mie un proiect de incinta sau un volum dupa care sa fac incinta, un acordaj (diametru + lungime port) si ce o mai trebui.....X Max este de 4.5mm (am gasit pe internet un catalog cu difuri pentru vtp in care era specificat x max-ul difului sal sbx 2030)

Link spre comentariu

Ia d'aici. Dezarhiveaza'l in folderul tau cu WinISD (ex: C:\Program Files\Linearteam\WinISD), da Open Project, si ai cele 2 variante. Dupa cum vezi ii trebuie incinta destul de mare, pe la 35l ar fi optim. Varianta a doua (cutia mai mica) o sa bubuie mai tare, dar o sa coboare mai putin in frecventa. Fiecare cu gusturile lui.Sa'i pui neaparat filtru la 30Hz altfel diful se va distruge mecanic. Carcotasii s'ar putea sa spuna ca portul l'am ales de diametru prea mic, dar daca setezi in optiuni Air Speed pe RMS ai sa vezi ca iti iese cum trebuie. Nu o sa fosneasca portul.

Link spre comentariu

mersi pentru simulare.....acel volum de 35L este cel net?....la asta se adauga volum tubului, difului si ramforsarilor?.....inca ceva....in legatura cu tubul....trebuie sa aiba acea lungime din fata cutiei sau din interior (vezi poza :rade: ).....

Link spre comentariu

se ia lungimea din fata cutiei(cu alte cuvintele si peretele incintei face parte din port)ce muzica asculti la el?incearca totusi o incinta mai mica ,25 de litri,cu acordaj la 38 de Hz,cu GD care creste liniar;daca mai ai si filtraj activ pe la 36 de Hz o sa ai ceva bas,iar cursa membranei nu va fi prea mare la putere mare.nu uita totusi ca are doar 20cm si nu va putea misca mult aer,deci sa nu te astepti la cine stie ce din partea lui.

Link spre comentariu

de obicei ascult cam toate genurile de muzica (predomina house-ul si martanelele )....nu am preferinte.....si ca sa-ti raspund la celalalta intrebare; adevarul este ca nu ma astept la prea multe de la el dar fiind primul subwoofer pe care-l fac, prefer sa fac experimente la scara mica...daca intelegi....o sa fac o cutie mai mare pe care sa o pot modifica ....practic o sa incerc si pe la 35L, 30L so 25L....o sa vad care ma multumeste.....inca ceva....acordajul se realizeaza cu acel tub nu, sau ma insel?

Link spre comentariu

da,se realizeaza cu acel tub.nu sunt acasa acum ca sa iti pot da lungimea,si mi-e lene sa calculez.e o formula:frecventa=(c/2*pi)*sqrt(S/L*V) c=viteza sunetului(340m/s)S=suprafata portului.L=lungimea portului,V=volumul incintei.toate variabilele in m,m^2,m^3.

Link spre comentariu

Banuiam ca o sa intrebi de tubul ala - daca nu incape drept, il indoi. La maxim 90 de grade ca sa nu se piarda din eficienta. :da Teava din PVC merge perfect pt treaba asta, o umpli cu nisip, o inchizi temporar la capete, o tii deasupra aragazului si sa vezi ce frumos se indoaie.

Daca folosesti teava de PVC sa nu uiti sa treci diametrul in WinISD (sa nu fie mai mic de 8cm altfel o sa fosneasca la volum mare), si pui la End Correction - Two free ends. Intr'o incinta de 25l cum a zis chorchy o sa sune bubuit rau diful ala, o sa sune cel mai tare pe la 100Hz, care e treaba de medie nu de subwoofer, iar punctul de -3dB este la 42Hz. Ceea ce inseamna ca bas jos nu prea o sa fie deloc, nu o sa difere cu nimic de sub'ul dintr'un sistem de PC cumparat de la supermarket.

Cand nu e vorba de boxe pt sonorizari, intotdeauna prefer bas mai jos in loc de volum mai mare. Eu folosesc subwooferul si la jocuri, si e bestiala senzatia intr'un shooter cand nu se aude nimic dar imi tremura mouse'ul sub mana. :da

Acum sigur o sa intre cineva care sa'mi spuna ca graficele nu sunt totul chiar daca ai parametrii corecti, insa pentru primul proiect e bine sa te iei dupa ele. In plus, nu'i bine sa ajungi genul de "audiofil" care cica aude diferente intre 2 tipuri de cabluri, cand de fapt umblase el la equalizer inainte si uitase...

Nici eu nu am facut multe incinte bazandu'ma pe grafice (momentan sunt in numar de 3), insa de exemplu pe boxele home made pe care le'am cumparat acum 2 ani de la cineva am observat o diferenta enorma dupa ce am masurat parametrii difuzoarelor de bas si am ajustat lungimea tubului si curba de egalizare. Chiar ma gandeam sa'mi cumpar niste difuzoare noi ca se auzeau naspa astea, dar acum se pare ca le mai tin si anul asta.

Link spre comentariu

eu am lucrat cu acest dif acum cativa ani si este destul de ok pt pretul lui,de fapt este unul dintre cele mai bune de la SAL pt bas reflex,si pt incinte acustice :)aceste dif poate cobori sub 40hz ,dar are nevoie de o cutie de minim 35L,si un port de minim 60mm(110 lungime),sau si mai bine ,66(lung de 140) de preferat,,pt un acord la ~40hzSpl-ul este ceva mai mic ca cel declarat,dar pt o camera isi face treaba destul de bine.Probelema cu ele este ca sunt lucrate fara verificare mai atenta a calitatii(manopera,parametrii) si se pot prinde si exemplare mai slabe(care deviaza f mult de la datele de catalog).Asta e un risc nedorit,dar cam asa se intampla peste tot,dupa noroc :cry:Este recomandat filtru activ pt el,daca folosesti pc-ul ca sursa de semnal,poti folosi filtrele software sau iesirea de subwfr ,daca are

Link spre comentariu

35L nu este deloc mult pt acest si nici nu face vuum,(la 35hz nici nu are cum asa ceva),vuum vuum face in cutia lor din brosura,care este de ~27L acrodata la 60hz :nebunrau: Cerintele prevedeau utilizarea lui ca subwfr,eu prin subwoofer inteleg ceva cu o extensie cat mai buna in joase,si un f3 spre 35hz este destul de aproape.Desi aceasta firma are un renume mai prost in randul lumii,are si cateva reusite,la pretul lor bineinteles si poate concura cu alte difuri entry lejer de la alte firme,de ex Visaton,avand printre altele si niste parametrii pt utilizarea adecvataCa o paranteza,acest dif impreuna cu o medie(de ex sbx1620 ca cel de 5" are spl prea mic) si cu un tw(de preferat nu de la ei ca nu mai au nimic decent in fabricatie) poate concura cu o incinta de fabrica din gama a cateva sute de euro sau chiar mai mult.Totul tine de cine realizeaza proiectulDar,aici fiind vorba doar despre un subwoofer,ne limitam strict la subwf,si eu am oferit o solutie practica,verificata si care a functionat bineFelul cum trebuie procesat activ cred ca deja se cunoaste

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări