Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comparatie intre PCT300 si DTF12 modificat

[i_unit]

Postări Recomandate

Dupa cum spune si titlul, am modificat un tweeter Sal DTF12 si l-am comparat cu mult prea-laudatul PAudio PCT300. Mentionez ca sistemul actual de masurare nu tine cont de marimea absoluta a SPL-ului (adica linia de 90db sa corespunda cu 90db in realitate). Din acest punct de vedere, nu putem compara cele 2 difuzoare (decat daca as fi detinut si un PCT300). Graficul acestuia este preluat din fisa tehnica, iar graficul obtinut de mine este far field/infinite baffle/microfon Behringer.Analizati va rog cele 2 grafice si spuneti-mi parerea voastraLE Nu va uitati numai la gradatii pe grafice, observati diferentele intre peaks/dips exprimate in decibeli

PA800K + PCT 300 = 1 mH + 10 micro (woofer) si 0,56 mH + 4,7 micro (tweeter) L-pad-ul tweeterului 2,2 + 18 ohmi se poate omite pentru cine prefera mediile si inalta putin "in fata"!.

Pentru cine a construit pana acum acest filtru, nu este cea mai buna solutie de a taia si egaliza acest tweeter
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• [i_unit]

3

• radue

1

• felixx

1

• ratza

1

Top autori în acest subiect

PCT300, utilizand un waveguide, este normal sa aibe un raspuns in frecventa crescator spre medii. Asta ar duce, impreuna cu o filtrare adecvata (nicidecum ordin 2 electric), la distorsiuni mai mici pe gama de medie, in apropierea frecventei de separare. PCT300 are amplificata gama de frecvente spre medii datorita hornului (ma rog, waveguide), in acelasi timp peste 8-10khz putand suferi chiar o micsorare a randamentului, fata de cum ar fi fara wg. Cu un filtru bine ales, egalizand PCT300 la nivelul prezentat la 10khz sa zicem, obtinem un tweeter de 92-94db (daca masuratorile sunt corecte). Tot atat insa putem obtine si de la un dom fara wg, depinzand de valoarea intrefierului La DTF12 inainte de modificari, datorita pozitionarii domului intr-un fel de tub relativ adanc, prezentei ferofluidului in cantitati mici si neuniform distribuite, lipsa unui material de amortizare in spatele domului, rezultatele masuratoriii indicau aproape 10-12 db intre varfuri si vai (si aici nu ma refer la alura curbei, ci diferentele intre varfuri apropiate). Dupa cum observati, DTF12 modificat nu arata deloc rau. Atasez raspunsul in frecventa al tw Sal DTF12 inainte de modificare:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Un waveguide facut corect va face linearizarea buna si nu va favoriza raspunsul mediilor.

PCT300, utilizand un waveguide, este normal sa aibe un raspuns in frecventa crescator spre medii.

PCT300 are amplificata gama de frecvente spre medii datorita hornului (ma rog, waveguide), in acelasi timp peste 8-10khz putand suferi chiar o micsorare a randamentului, fata de cum ar fi fara wg.

Nu e normal ci este greu de realizat un waveguide performant.Din grafic rezulta ca va suna tzipator si intepat si necesita un tweak corespunzator in filtru.Capatul de banda la partea superioara va fi limitat doar de posibilitatile tweterului.Este interesant experimentul tau,insa cat spl ai pierdut?
Link spre comentariu

Nu am pierdut din spl ci l-am liniarizat oarecum. Niciodata un wg nu va amplifica in aceeasi masura 2 frecvente diferite (sa zicem 2khz si 12khz)Nu inteleg la care difuzor te referi cand spui ca va suna tipator si intepat

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări