Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CD 4021 intr-un circuit de interogare pe doua fire ?


Vizitator proiect_01

Postări Recomandate

Vizitator proiect_01

Salutare tuturorCD 4021 si cateva componente pasive aferente, fara alimentare proprie, fara semnal clock propriu, primeste semnalul de tact dinexterior si genereaza semnalul data pe cele doua fire, un fir reprezinta masa si celalalt este utilizat pentru semnalul clock/data.Deasemenea precizez ca alimentarea se face tot pe cele doua fire cu o tensiune alternativa de aproximativ 12V.Intrebarea este cum se poate realiza cel putin teoretic (schematic) acest circuit.Avertizez pe cei ce se vor incapatana sa spuna ca asa ceva nu se poate, pentru ca un asemenea circuit exista si functioneazaperfect.Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    3

  • Craciun

    1

  • vsurducan

    1

  • em2006

    1

Top autori în acest subiect

CD4021 este un CMOS. Ca orice CMOS are avantajul unui consum extrem de redus, deci se poate alimenta dintr-un clock sau semnal alternativ.

Mai intai, inainte de a povesti, downloadam datasheetul si-l citim integral:

http://www.synthdiy.com/files/2006/CD4021BC.pdf

E vorba de un registru de deplasare cu semnale distincte de intrare clock si data, incarcare seriala sau paralela pe 8 biti selectata din control si iesiri Q6, Q7, Q8

 

Daca doresti o comunicatie pe doua fire care sa incarce registrul cu date, unde clk, data si alimentarea se transmite pe aceleasi doua fire cred ca se poate insa este impotriva principiului logic "data trebuie sa fie stabila inaintea aplicarii clk". Asta inseamna comunicatie unidirectionala cu registrul si nu prea are sens atat timp cat nu incarci registrul paralel si trimiti ceva pe Q8. Daca pe aceleasi doua fire trimiti si raspunsul registrului totul se transforma in varza. Cu conditia ca cele cateva"componente pasive" sa fie intr-adevar pasive. Apropo, dioda nu-i componenta pasiva.

 

Ai auzit de "reverse engineering" ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_engineering

Link spre comentariu

Apropo, dioda nu-i componenta pasiva.

Cred ca sunt off topic, dar fiind la sectiunea incepatorilor, cred ca e cazul sa nu introducem confuzii. Dioda uzuala *este* o componenta pasiva. Definitia pasivitatii face referire la bilantul de puteri intre porturile de iesire si intrare ale unui circuit. In cazul circuitelor cu doua terminale, pasivitatea este legata de monotonia caracteristicii I(U). In cazul in care curba I(U) nu mai este monotona, in zona respectiva apare o rezistenta negativa si dispozitivul genereaza putere, devine sursa, in loc de consumator. Este cazul diodelor tunel. Dar diodele uzuale, adica cele folosite in redresare, comutatie si alte chestii de genul asta sunt dispozitive pasive. Sunt neliniare, sunt semiconductoare, sunt ce mai vreti, dar nu sunt active.Cirip
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator proiect_01

Sunt nou pe acest forum si asa ca nu prea am postat mai nimic, asa ca incerc sa fiu mai activ pentru ca se pare ca cei care au subdoua posturi vor fi eliminati, raman fara cont si nu se vor putea inscrie asa ca am decis sa revin asupra topicului.Multumesc lui vsurducan pentru indrumare si imi cer scuze ca mi-a scapat sa precizez si prezenta unor diode, multumesc si lui cirippentru interventie, dar trebuie sa-l contrazic totusi si sa zic ca dioda este o componenta activa si cel mai simplu dispozitiv semiconductor formata dintr-o jonctiune p-n, construita cu elemnte tetravalente si dopata cu impuritati pentavalente sau trivalentetocmai pentru a obtine caracteristica U-I : 1. caracteristica de polarizare directa (tensiunea de deschidere)2. rezistenta dinamica a diodei in polarizare directaastfel obtinind electroni liberi si goluri (purtatori de sarcina electrica), lucru neintilnit la componentele pasive.Componentele pasive au proprietatea de a se opune curentului - cazul rezistorului, de a acumula sarcini electrice - cazul condensatorului sau de acumula inductie magnetica (caracteristica cantitativa a campului magnetic) - cazul bobinelor.Daca cirip mai da pe aici il rog sa defineasca "monotonia caracteristicii" si sa ridice caracteristica de polarizare directa aunei diode (grafic si schematic)

Link spre comentariu
[...]multumesc si lui cirip [...]dar trebuie sa-l contrazic
Nici o suparare. Ne putem contrazice civilizat.

 

dioda este o componenta activa si cel mai simplu dispozitiv

semiconductor formata dintr-o jonctiune p-n, construita cu elemnte tetravalente si dopata cu impuritati pentavalente sau trivalente

Cred ca legand definitia pasivitatii de un element fizic, in speta dopajul, restrangi domeniul de aplicabilitate. Pasivitatea se defineste energetic. Poti avea o cutie neagra in care habar nu ai ce e si trebuie sa spui daca e pasiva sau activa. In interior poate fi orice. Cum definesti pasivitatea numai prin masuratori la borne? Sau ce faci la lampi, unde nu exista dopaj?

 

Inca ceva. Exista ceva care se cheama parametri S (S parameters, Scattering parameters sau Scattering matrix, daca vrei sa-l intrebi pe Gogu). Se folosesc masiv in microunde. Cauta orice dispozitiv de microunde si ai sa vezi ca firmele serioase dau parametrii S. In cazul filtrelor pasive, in scopul simularii se lucreaza cu acesti parametri S la greu. Daca setul de parametri este scos dintr-o modelare geometrica cu un simulator electromagnetic 3D (de exemplu HFSS), este musai sa testezi parametrii S pentru pasivitate, altfel simularile o dau in bara; mai rau, te poti trezi ca simulatorul zice ca circuitul oscileaza, cand in realitate ar trebui sa mearga. In cazul asta cine stie de dopaje sau alte chestii la nivel fizic? Parametrii S sunt nimic altceva decat un tabel cu numere si totusi notiunea de pasivitate exista si pentru acest tabel ne-(in)dopat. :)

 

2. rezistenta dinamica a diodei in polarizare directa
Rezistenta dinamica a diodei redresoare uzuale este pozitiva. In consecinta, dioda este o componenta pasiva.

 

Componentele pasive au proprietatea de a se opune curentului - cazul rezistorului, de a acumula sarcini electrice - cazul

condensatorului sau de acumula inductie magnetica (caracteristica cantitativa a campului magnetic) - cazul bobinelor.

Este o interpretare extrem de simplista pe baza careia pasivitatea nu poate fi adusa in discutie.

 

Daca cirip mai da pe aici il rog sa defineasca "monotonia caracteristicii" si sa ridice caracteristica de polarizare directa a unei diode (grafic si schematic)
Sigur ca mai da :) O functie monotona este o functie a carei derivata nu isi schimba semnul pe intervalul de interes. Derivata intai a caracteristicii I(U) a diodei este pozitiva in permanenta, deci functia este monotona.

 

Nu am inteles ce doresti prin "si sa ridice caracteristica de polarizare directa a unei diode (grafic si schematic)". Fii te rog mai explicit.

 

Atentie! A nu se confunda pasivitatatea si monotonia cu linearitatea. Asta e cu totul alta gasca in alta traista.

 

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator proiect_01

Nu vreau sa par rau intentionat cirip, dar nu am intilnit nic?ieri in cursurile si manualele de specialitate astfel de explicatiireferitor dioda si faptul ca este o componenta electronica pasiva dupa cum sustii. Pentru ca topicul face referire la un circuitelectronic (CD 4021 intr-un circuit de interogare pe doua fire) si comunicarea acestuia cu master-ul as dorii sa nu mai dau cursdiscutiei despre dioda si daca aceasta este sau nu o componenta activa. Cred ca mai bine ar fi sa cunoastem si parerile altoralansand un topic nou cu intrebarea: dioda este o componenta activa sau pasiva ? A ridica caracteristica de polarizare presupune trasarea unei curbe pe cele doua axe functie de diferenta de potential apliacata la bornele diodei, sigur ca se utilizeaza o diferenta de potential variabila de la 0V pân? la aproximativ 2V având in vedere sidatele de catalog. Acum vreau sa scot schema de pe circuitul imprimat cu CD 4021 si sa o analizez si eu si apoi sa o atasez la o data ulterioara pentru a fi vizualizata si analizata si de alti impatimiti.

Link spre comentariu
Nu vreau sa par rau intentionat cirip,
OK, nici o problema, stai linistit. Te rog, totusi, sa te gandesti in felul urmator:

1)Care este definitia pasivitatii, la modul cel mai general cu putinta. Mi se pare ca pasivitatea se studiaza la teoria multiportilor.

2)Care sunt criteriile dupa care se poate decide daca o componenta sau un modul e activ sau pasiv.

3)Aplica criteriile la diverse componente/module si decide daca sunt pasive sau active.

 

Dupa toate cele de mai sus, intreaba-l si pe profesor si roaga-l sa justifice afirmatia, apoi uita-te si pe wikipedia si vezi ce scrie la "passivity (engineering)".

 

as dorii sa nu mai dau curs discutiei despre dioda
OK, ne oprim :)

 

A ridica caracteristica de polarizare presupune trasarea unei curbe pe cele doua axe functie de diferenta de potential apliacata
Curba asta se gaseste in orice foaie de catalog a unei diode. Nu e necasar sa fie trasata decat daca vrei sa te convingi ca producatorul nu a dat vreo teapa. :) Trasarea curbei se face la laboratorul de DCE cand se preda jonctiunea p-n pentru prima data. Dupa aia e un experiment banal :) De aia nu am inteles cand ai zis sa trasez caracteristica diodei. Mi s-a parut o chestie prea simpla.

 

Referitor la subiectul initial, iti propun sa te uiti in site-ul lui Maxim/Dallas si sa cauti acolo "1-Wire Protocol", poate te inspira. Se foloseste la comunicarea cu termometrul DS18B20. Eu l-am folosit la comunicarea cu 3 termometre 18B20 la un logger de temperatura.

 

Spor!

Cirip

Link spre comentariu

...iti propun sa te uiti in site-ul lui Maxim/Dallas si sa cauti acolo "1-Wire Protocol", poate te inspira...

Protocolul pe un fir la care se refera cirip e folosit si pentru transfer de date de catre cheile inteligente produse de Dallas Semiconductor (Maxim) cunoscute sub denumirea de iButton. Este cea mai simpla cheie, care nu necesita decat 2 contacte, unul de masa si unul de date. Borna prin care se vehiculeaza datele e in acelasi timp si borna de alimentare.Cheile de tipul iButton permit realizarea unor sisteme complexe de control acces, sigure si ieftine. Eu lucrez cu astfel de chei, la servici, la niste statii de incinta pt distribuire combustibil, cu autoservire. Uite o schema care foloseste iButton, poate te inspira:
Link spre comentariu

Buna dimineata,

 

Punand in discutie doar definitiile pasiv/activ dpdv energetic al semnalelor pe porturile de iesire fata de porturile de intrare ( din teoria dispozitivelor multiport ) , dioda clasica redresoare este pasiva ea avand de fapt doar un port de intrare si unul de iesire , modificand doar forma semnalului . necontribuind cu nimic energetic (adica un plus de energie pe I sau U , ba din contra :) ) la portul de iesire. @cirip are dreptate .

 

P.S. Scuze ptr. user @proiect01 , am vazut cam tarziu ca vrea sa renunte la discutia despre dioda :)

Cu stima ,

Daniel , Ploiesti

Link spre comentariu
Vizitator proiect_01

Iata asa dar schema circuitului electronic (CD 4021 intr-un circuit de interogare pe doua fire )Am simulat functionarea acestui circuit conectind separat semnalul de tact si data si alimentareacu 9V separat (adica pe patru fire) si functioneaza. Pe doua fire semnalul de tact se suprapunepe semnalul data si rezulta numai semnalul de tact dupa cum rezulta pe oscilograma, deci nu maifunctioneaza. Acest circuit este utilizat la interfoanele de acces cu cheie digitala.Mai jos sunt desenele si pozele la interfon si cheia digitala. Consider ca este o chestiune simplasi poate ma ajutati sa rezolvam enigma. Vreau sa-i multumesc lui cirip si lui craciun ca au insistat sa-mi corectez greseala si promit ca am sa-mi revizuiesc cunostintele mele despre electronica.Deasemeni multumesc si lui em2006 pentru schema si ii comunic ca ma ajuta foarte mult, am senzatia casunt undeva pe aproape de rezolvare.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...
Vizitator melcul-melc

A-ti mai continuat proiectul pentru cheia digitala interfon ? Sunt interesat pentru o chestiune similara, am un astfel de interfon si vroiam sa-l fac pentru acces in bloc, este defect bineinteles.

Editat de melcul-melc
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări