Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idei eliminare cuplaj prin masa


Postări Recomandate

Are un amic un mp3-player auto pe care l-a conectat la un kit de amplificator cu TA8210 (de fapt parca e echivalentul ala KIA 6 mii nu stiu cat) . MP3-Player-ul e alimentat de la acumulatorul de 12 V la fel ca si kit-ul cu TA8210 (fiecare cu firele lui...deci nu alimentate prin aceleasi cabluri ). MP3-Player-ul are mufe rca de iesire....din care am luat frumos semnal si am "excitat" amplificatorul . M-am scremut in fel si chip insa tot n-am reusit sa scap de scartaiturile si caraiturile care apar cand variaza consumul mp3-player-ului (cand porneste cd-ul, cand schimba melodia etc.) . Cum pe radio nu apare nici un zgomot parazit eu cred ca sigur e vb de cuplaje prin masa .

Adica de ex cand volumul e dat la 0 (sau la minim), consumul amplificatorului e constant (si mic). La fel si cu player-ul....cand e dat pe radio...consumul sau e constant (si mic). In acest caz, caderile de tensiune pe traseele de masa sunt mici....si deci diferenta dintre potentialele de masa dintre iesirile player-ului si intrarea amplificatorului sunt minime . In aceste conditii semnalele parazite nu-s o problema (nici chiar daca ridic volumul ) .

 

Insa cand comut pe cd....curentul care strabate firul de masa de alimentare al player-ului este si mult mai mare , si variabil . Acest curent va provoca deci o cadere de tensiune pe traseul de masa de alimentare, corespunzatoare consumului cerut la un moment dat de circuitele player-ului . Caderea respectiva de tensiune se sumeaza cu semnalul util.....si deci eu aud in difuzoare fel de fel de scartzaituri .

Initial cablul de semnal era conectat la ambele capete....apoi l-am lasat conectat doar la unul...nu s-a schimbat nimic . Am incercat sa folosesc fire mai scurte...conectate direct la baterie (am zis ca poate o fi instalatia electrica de vina) ...tot nimic .

Am mai avut o problema exact ca asta si am rezolvat-o mai ciobaneste construind pt player o sursa de alimentare in comutatie pt ca cele doua blocuri sa aibe surse de alimentare diferite . Cum era de asteptat, a mers perfect....insa n-as mai vrea sa fac la fel si de data asta....poate exista o solutie mai simpla... .

Exista si varianta cu transformator de separare....la fel de eficaceca si cea cu surse de alimentare separate....insa mai greu cu formulele de calcul + ca nu stiu ce impedanta are pe iesirea rca-urilor si nici ce nivel maxim de iesire are .

N-am incercat dar cred ca daca TA8210 ar fi avut o sensibilitate la intrare mai mica (sau reglabila) semnalele astea parazite nu mai erau o problema asa de mare.... . Cum sensibilitatea e f mare a trebuit sa reduc semnalul de intrare cu niste semireglabili, insa cum semnalele parazite in cauza nu-s afectate de potentiometru......prin atenuarea semnalului de intrare n-am facut decat sa inrautatesc raportul semnal util/zgomot cuplaje prin masa .

Am mai cautat azi pe net si am gasit ceva interesant:

"Intreruperea buclei de mas? cu ?oc longitudinal" http://telecom.etc.tuiasi.ro/telecom/st ... CEM4-5.pdf la pagina 6 .

 

A incercat cineva solutia asta cu soc longitudinal ? Sau cum ati rezolva voi problema asta ? Din moment ce player-ul are mufe RCA de iesire...cred e gandit sa poate fi conectat si la alte aparate, chiar daca respectivele aparate au sursa de alimentare comuna cu cea a player-ului .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Nemesis

    4

  • Mihai85

    3

  • zal

    1

  • Ciprian Alexandrescu

    1

Top autori în acest subiect

pune potentiometru pe intrare,si firul de masa al amplif cat mai gros si legat in acealasi loc de unde este legat si la casetofon cat mai aproape de el.de preferat ar fi sa le legi de surubul ala din spate pe amandoua.

Link spre comentariu

Am scris deja ca am folosit semireglabili ....dar nu stiu daca ai apucat sa vezi....pt ca pt faza cu semireglabilii am dat edit acu vreo 10 min. . Si oricum....potentiometrul nici teoretic si nici practic (observat personal) nu influeteaza in vreun fel semnalele parazite provenite din cuplajele prin masa . Trasel de masa nu trece prin potentiometru si deci nu are cum sa fie afecat de potentiometru . Am incercat sa explic in primul mesaj...cand apare un consum mai mare la player apare si un curent mai mare prin firul de "minus" si deci intre masa rca-ului de iesire din player si borna de - a bateriei apare o cadere de tensiune astfel incat potentialul masei rca-ului de iesire n-o sa fie 0, ci + cateva zeci de mV (mai mult sau mai putin) . Cum semnalul de iesire din player are ca referinta masa player-ului rezulta ca amplificatorul o sa vada semnalul util insumat cu aia cativa mV sau zeci de mV . Nu stiu cat de bine m-am exprimat...cine vrea dar nu s-o lamurit sa deschida link-ul din postul precedent...acolo explica mai bine . mihaitza1985, in link-ul de mai sus spune clar ca ordinea de alimentarea e :alimentator-->consumator mare-->consumator mic.....sau si mai bine alimentarea tip stea....adica fiecare vine la sursa cu propriul cablu de masa....adica asa cum am facut eu. Daca leg masa amplificatorului de carcasa player-ului caderea de tensiune de pe cablul de masa dintre player si amplificator(evident, cand acesta "canta" ) o "sa-mi mute" de data asta potentialul masei amplificatorului fata de masa player-ului si deci tot aia e :rolleyes: .Si-ar iesi o grohaiala de care pana si porcii ar fi invidiosi :smt036 .

Link spre comentariu

daca legi un fir gros de masa nu nu vei mai avea caderi pe coaxial.nu conteaza caderile pe alimentare ci pe cablul de semnal.semnalul pe care il scoate playerul pe line out e mult prea mare pt a ataca direct TA-ul.asta e marea problema.trebuie pus un divizor rezistiv sau potentiometru la intrare.crede-ma ca am facut multe de-astea cand era vremea lor.puneam in loc de tda 2005 ca nu prea se gaseau altele mai puternice.cand l-am facut prima data imi venea sa-l arunc.fa mai bine un amplif cu TDA7377 si nu vei mai avea problemele astea.vezi datasheet sa vezi ce simplu e.

Link spre comentariu

Interesanta propunere....o s-o incerc.....parca aveam pe acasa 2 conzi de 10.000 uF....dar abia cand ajung acasa....pana atunci imi fac o lista cu posibile solutii . Dar parca am mai incercat odata faza asta cu conzii si n-a iesit mare branza.....dar o sa mai incerc .De Intreruperea buclei de mas? cu ?oc longitudinal nu spune nimeni nimic.....n-o incercat nimeni ?

Link spre comentariu

nu este nevoie de nici un soc longitudinal.treaba e ca s-ar putea ca sectiunea de masa a cablului de semnal sa fie mai groasa decat a celui de alimentare.sa stii ca papa ceva curent dracia aia de integrat.dar eu totusi cred k e atacat cu semnal prea mare avand in vedere cat e de sensibil la intrare.daca pui urechea in dif sau niste casti o sa auzi zgotele alea cand pleaca cd-ul si pe finalul original al cas-ului.banuiesc ca daca dai vol la min se aude un mare zgomot de fond

Link spre comentariu

1. Sectiunea cablului de alimentare nu este mai mica decat cea a ecranului cablului de alimentare...nu-s chiar asa de bou . De altfel la un moment dat masa cablului de semnal era legata doar la un singur capat (la un capat ambele mase la masa , la celalalt capat ambele mase in aer) si tot asa facea . Oricum , iti inchipui ca rezistenta unui biet cablu ecranat + rezistenta de contact a mufelor rca aferente poate fi mai mica decat cea a unui cablu de alimentare de 1-1,5mm patrati cu capetele stranse cu suruburi de borne ?2. Nu se aude nimic cand alimentezi boxele din finalul integratului....se aude exact cum trebuie...curat ...fara nici un zgomot parazit.....si fara nici o fasaiala nici la volum min...nici la volum mare (deci pe partea de cd) . Inteleg ca poate te grabesti dar ....chiar n-am inteles ce-ai vrut sa zici cu asta: "dar eu totusi cred k e atacat cu semnal prea mare avand in vedere cat e de sensibil la intrare." . Am zis deja ca semnalul de intrare e atenuat cu semireglabili la cat trebuie.....ce legatura pot avea semnalele alea parazite cu faptul ca semnalul ce iese din player e cu mult mai mare decat e nevoie ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

O alta sol ar fi sa folosesti un etaj AO alimentat cu + - ( simetric ).O sa obtii astfel rejectie mare a semnalelor parazite de pe alimentari si o sa scapi de bobine .Chiar si un LM358 pus sa amplifice x2-x5 si cu un divizor rezistiv pe intrare pentru a nu intra in distorsiuni si rezolvi treaba . Am incercat un LM358 alimentat (de la o sursa in comutatie PC ) simetric si nu avea nici un zgomot , insa cand am incercat o alimentare simpla ( fara V-) avea o gramda de paraziti la iesire .

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Nu stiu daca mai are vreun rost dar imi dau si eu o parere acum. Aceste zgomote pe care le auzi sunt datorate DAC-urilor (diginat to analog converter). Acestea pot fi mai mult sau mai putin profesionale, in functie de signal to noise rate. Acele zgomote nu ai cum sa le indepartezi decat daca schimbi CD-playerul, respectiv MP3 playerul cu unul mai profesional. Zgomotele sunt considerate normale pentru un test facut la chinezi pe difuzoarele si osciloscoapele lor (daca au).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări