Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ledul la retea

radu3g

Postări Recomandate

Toate schemele de pe net cu leduri la 220V, pe linga dioda serie sau antiparalel, au rezistorul serie si optional un condensator.Cele care au doar rezistoare cer o putere cam mare pt rezistor (am incercat combinatii paralel si se incing destul de serios). Varianta cu condensator+rez pare cea mai fiabila. Dar...ca sa merg mai departe: daca inseriez doar un cond - cam 150nF ar fi ok pt 10 mA, mai e nevoie de de rezistor?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu3g

2

• MiniTehnicus

1

• zal

1

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Se foloseste un condensator de 0,1uF/250v (romanesc tip caramea)in serie cu o rezistenta de 1-2k si cu led-ul care are o dioda 1n4007 antiparalel.Condensatorul la frecventa de 50hz se comporta ca o rezistenta si scade tensiunea de alimentare,rezistenta este folosita pentru limitarea curentului prin led iar dioda pentru a nu se depasi tensiunea inversa de strapungere a led-ului.Montajul este realizat si este testat de 10ani in functionare continua prin montare intr-un intrerupator, unde are 2 functii:lumineaza cand becul este stins (noaptea lumina de veghe)cand este stins semnalizeaza arderea beculuiPentru becurile economice se adauga in paralel cu montajul un condensator de 0,47 sau 0,68uF.

Link spre comentariu

dar de ce nu folositi in loc de acel condensator o rezistenta de 100k ? eu am pus o punte redresoare SMD ,o rez. 100k un condensator10V/470 si un led rosu,i gradul de luminozitate nu era slab !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări