Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce este si cum se foloseste ?


Stefan

Postări Recomandate

nu sunt sigur dar cred ca este un termostat electronic care masoara temperatura cu ajutorul unei sonde de FierConstantan? se alimenteaza la 220~ si are o multime de borne de conecare . are cateva integrate A741 (mai exact 7 din care unul ars) ,un A723 si un A726 X (care nu stiu ce e),3 relee si un kg :smt005 de rezistente si condensatoare .la alimenatre se aprind led-urile AL si S :smt017deci cine cunoaste acest aparat poate imi spune si mie cum se folosescte. :partyman:

Link spre comentariu

Acest aparat este un regulator de temperatura de tip 1 RT 96 produs de IAEM Timisoara.Are o precizie de 1% (intre timp s-a dereglat cu siguranta!).Am lucrat la construirea acestui aparat cam 5 ani.Pe panou sunt 3 led-uri:P-principal,S-secundar si AL-alarma.Toate trei semnalizeaza starea a cate unui releu.Releul P este la 24 v,5 A si comanda sarcini mai mari,S-secundar si comanda sarcini mici fiind un reed,iar Al-se aprinde cand lipseste termocuplul avertizand utilizatorul ca are circuit deschis pe partea de masurare.Releul S poate inchide sau deschide cu +/-10% din valoarea prescrisa cu comutatorul decadic fata de P.Pe partea din spate ar trebui sa mai aiba o eticheta pe care sunt inscriptionate bornele si conectarea lor(contactele releelor,alimentarea,termocuplul,bobina de compensare a temperaturii exterioare).Cele 2 potentiometre servesc la reglarea benzii de proportionalitate si a reactiei.Reactia anticipeaza inertia termica a rezistentei de incalzire din incinta.Banda de proportionalitate serveste la reglarea cu +/-10% a releului secundar.Indicatorul magnetoelectric de pe panou arata deviatia fata de temperatura prescrisa si ce-a masurata.La acest model traductorul folosit este de tipul FeKo400 care se producea la Pascani.Pe langa releele respective are si o sursa de semnal unificat de 2-10 sau 4-20mA a carei iesire este proportionala cu valoarea temperaturii si care poate fi afisata printr-un instrument magnetoelectric la distanta(de exemplu pe un panou intr-o fabrica).Aparatul este destul de complex si nu pot trece la explicarea functionarii pe blocuri scriptic.Daca ai un termocuplu si te intereseaza sa-l repui in functiune da-mi un pm si te voi ghida.Etalonarea se face mai greu deoarece are 4 rezistente de manganina bobinate si sunt de precizie dar este posibil sa fie si reetalonat daca ai un termocuplu corespunzator si pus in frigider intr-un termos in care se afla apa in amestec cu cuburi de gheata pentru a fi asigurata temperatura de 0 grade C.Atentie la acea piesa de metal insurubata pe bornele de jos din spate care este o rezistenta bobinata si serveste la etalonare-compensare cu temperatura exterioara.Intreruperea ei duce la o etalonare foarte dificila si imprecisa.Pana prin anii 90 cand au fost inlocuite cu aparate de import aceste regulatoare au echipat in proportie foarte mare industria interna.Au fost construite zeci de mii,pentru diferite termocuple,temperaturi,termorezistente,semnale unificate.Unele masurau de la -200 grade pana la +1600 grade C.Proiectantul acestui aparat a fost dl.ing.Alexandru Iezdimir,un om de o cultura tehnica remarcabila.

Link spre comentariu

multumesc mult de raspuns! si nu credeam ca cineva cunoste asa de multe despre aparatul asta . hartia de pe spate lipseste si scrie cu markerul 2-10 (sursa unificata :smt017 ). toate afirmatiile dumneavostra au fost perfect corecte .bobina aceea din spate (care nu stiam eu ce naiba mai e si cu firul asta legat de o bucata de fier-surub :smt005 ) nu este intrerupta. instrumentul are acul la capatul de -10% . am schimbat un A741 (cel in care intra firele de la comutator de reglare a temperaturii). se pare ca atunci cand fac scurt intre bornele 5-6 porneste P si se stinge AL (adica am un fel de termocuplu :smt005 ) .cand conectez termocuplul (de la aparatul de masura M890G care nu cred sa fie FeConstantan) pare ca aparatul functioneaza dar nu prea pot regla temperatura ,adica se stinge P cam la 37grade indiferent de cifrele afisate pe comutator (la o temperatura prea mare se sting toate ledurile). mai trebuie ceva conectat la bornele exterioare ? :smt017 .

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Viorel89

Buna ziua, am urmarit discutia dumneavoastra si as avea mare nevoie de ceva documente tehnice legate de acest tip de termoregulatoare. Am un numar considerabil de astfel de dispozitive(aproximativ 20) din care as vrea sa mai recuperez daca se poate ceva. Orice fel de document sau schema este binevenit! Va multumesc anticipat. O zi buna tuturor!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator Georgeta Nedelcu

Buna seara,

Si eu as fi interesata de o schema de legare a aparatului 1RT96. Ma poate ajuta cineva? Multumiri anticipate.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Buna seara,

Si eu as fi interesata de o schema de legare a aparatului 1RT96. Ma poate ajuta cineva? Multumiri anticipate.

Din pacate vad si eu ca subiectul a continuat dupa ani de zile ca eu nu am mai cautat sa-l dezvolt crezand ca aparatul nu mai prezinta interes din cauza ca este depasit moral si termocuple se gasesc greu.

Daca doamna mai este interesata de legarea acestuia o pot ajuta cu sfaturi legate de acesta.Poate ma contactati pe MP sau mail propriu.Daca mai sunt si altii si ar prezenta interes putem continua si aici dar daca nu aveti termocuple sau aparatul este departe de parametrii etalonati va fi foarte greu sa fie readus la o precizie de 1%.Precizia este totul pentru RT 96 si este asigurata prin constructia deosebita a traductorului care anticipeaza inertia termica.Altfel ar fi ca un cuptor cu lemne.

Link spre comentariu

Daca de aproape 10 ani, careva se indura sa posteze o schema,atasata pe forum,discutiile erau evitate.Altfel,peste inca 10 ani, se va gasi cineva sa intrebe cum se conecteaza relicva asta(devenita intre timp),pt ca n-a gasit documentatie.Ma si mir cum mai gasesc asemenea subiecte ascunse de vreme...

Link spre comentariu

Oricum schema se pierdea de n ori pana acum, cam la 3-4 ani atasamentele s-au dus pe pustiu. Nu sunt sigur dar e posibil sa mai am regulatorul de temperatura 1 RT 96, o sa-l caut si daca cineva este interesat de poze sa strige aici.

Am renuntat sa-i mai caut termocupla J fier-constantan si am folosit un regulator chinezesc REX-C100 impreuna cu o termocupla K

Link spre comentariu

Nu contest ca se pierdea,insa n-a fost nici o tentativa de a posta schema aia, ca sa fie conservata de mai multi amatori si eventual impartasita cand mai era cerere.Si eu am renuntat la modelul ala de termocuplu,pt ca avea prostul obicei ca fierul sa rugineasca si sa intrerupa terminalul cand iti era lumea mai draga.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator Manics

Am dat peste acest articol si lucrind ani de-a rindu si cu " 1RT96 " detin cartea tehnica a aparatului , pot s-o scanez daca va mai intereseaza .

Salut ucinacidor,

Eu am mare nevoie de aceasta documentatie si te rog sa-mi trimiti pe email [email protected].

Am primit la servici de reparat 8 asemenea aparate si m-ar ajuta foarte mult aceasta documentatie.

SOLDAN CONSTANTIN, on 28 Mar 2013 - 4:38 PM, said:snapback.png

Va pot servi cu schema de montaj am un catalog AEM-APARATE ELECTRONICE DE AUTOMATIZARE va rog o adresa de e-mail cu stima SOLDAN.

Daca detineti schema chiar si documentatia acestui aparat 1RT96 va rog sa-mi trimiteti si mie aceasta documentatie la adresa de email [email protected]

 

 

 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator dorucalinciobanu

Mai utilizeaza cineva termoregulatorul 1RT96?

M-ar interesa ceva instructiuni referitoare la acordarea optimala, respectiv ce se intampla cu reglarea temperaturii odata cu modificarea potentiometrelor "Delta %" si "BP".

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări