Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stopuri cu LED-uri

Vizitator hremus

Postări Recomandate

Vizitator hremus

Mi-am luat niste stopuri cu LED-uri. Problema este ca acel releu de comanda a Led-urile e cam prost (a cedat la mai putin de 3 ore) si cica e boala generala, asa ca degeaba le schimb ca tot acelasi lucru patesc. As dori sa fac un circuit PWM bazat pe 555 cat mai simplu posibil, si care sa-mi comande bancul de Led-uri superflux (3 grupuri in paralel, a cate 4 in serie, total 12Led). Nu prea stiu exact cum sa calculez valorile la piese, de aceea cer ajutorul celor mai experimentati...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ranga

2

• Dr.L

1

La cate led-uri ai... se preteaza mult mai bine surse de curent pe fiecare ramura... Mai ieftin si mai simplu dar mai prost... o rezistenta pe fiecare ramura.

Daca vrei neaparat un PWM da click http://www.falstad.com/circuit/ si vezi ca la circuits ai o groaza de montaje cu 555. Necesita ceva exercitiu pana te obisnuiesti cu appletul dar e extraordinar de bun pentru necesitatile tale. Cu el poti sa iti dai seama de valorile pieselor de care ai nevoie.

La 555 factorul de umplere se poate regla in 2 feluri: Cum este in schema din topicul la care face referire Dr.L sau cu un divizor de tensiune (potentiometru) ce aplica pe pinul 5 o tensiune intre 0 si 2 volti.

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator hremus

Am facut circuitul PWM. Daca leg cele 12 leduri superflux(4 serie X 3 paralel) direct la iesirea lui 555, e ok? Am testat doar cu in led normal inseriat cu o rezistenta. Intreb pt ca nu prea ma pricep si nu vreau sa fac o prostie.

Link spre comentariu

E bine sa folosesti un tranzistor. Foloseste unul dintr-o sursa de calculator sau unul nou. Iti recomand un MOS cu RDSon mica, de putere medie. Daca pui led-urile direct la 555 este posibil ca acesta sa se defecteze.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator hremus

Am reusit pana la urma. Am pus un BC546C. Merge perfect de vreo 2 luni. Singurul lucru pe care nu l-am nimerit este frecventa(nu stiu exact care este frecventa la masinile care au stopuri cu led din fabrica).

Link spre comentariu
Vizitator Pulsar

Am reusit pana la urma. Am pus un BC546C. Merge perfect de vreo 2 luni. Singurul lucru pe care nu l-am nimerit este frecventa(nu stiu exact care este frecventa la masinile care au stopuri cu led din fabrica).

Oameni buni, LED-urile astea din stopuri nu sunt din acelea de mare intensitate alimentate de la tensiune mare cu controler si circuite de control al curentului. Eu am vazut o astfel de schema electronica si mi s-a parut bine gandita pentru ce trbuie sa faca acolo, mai ales gandindu-ne la fiabilitate :prayer:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări