Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contor geiger-muller.


icar

Postări Recomandate

:smt005 :smt005 Frumos raspuns!

Busola ta are in vopsea Ra-226, pentru excitarea luminoforulul. Intr-o vreme erau ceasuri si chiar ...margele cu asa ceva! Pina nu demult, toata aparatura de bord de la avioane, vapoare sau submarine era cu asa ceva. Stai linistit, nu prezinta mare pericol, asta daca nu-ti trece prin cap sa inghiti vopseaua! :smt021 . Dupa cum vezi, intensitatea radiatiei (deci si doza)scade cu patratul distantei. O doza de 0,15 mR/h (sau 1,5 uSv/h) este putin mai mare decit fondul standard de radiatii. Iti dai seama ca la 1m ai practic fondul natural de radiatii.

Cantitati infime de Radon
Sa fii tu sanatos cit radon ai in casa si ...nu de la busola!

e un sentiment reconfortant, cand dai drumul la contor, si "tace" indiferent pe unde l-ai plimba prin casa.

sentiment putin experimentat de mine, inregistrand o constanta de 0.11-0.12mR/h acasa

:smt005 Esti sigur ca ai masurat bine???? Ai faianta, gresie prin casa? Pai ia vezi!
Radiatia de la monitoare cu tub o simte? Daca da, ce valori? Aproape toata ziua am unul sau mai multe ecrane pornite in jurul meu...
Radiatia emisa de ecranele monitoarelor (nu LCD!) se situeaza undeva in domeniul energiilor joase 5 - 27 Kev. Aproape intreaga energie a electronilor este preluata de luminifor, foarte putin scapa "pe linga" pentru a genera X. Pentru a masura acest tip de radiatie ai nevoie de aparatura speciala, capabila se masoare egenrgii asa mici. Deci cu aparatul lui nu o sa simta nimic.

Acum, in privinta dozei de radiatii X emisa de tuburile cinescop, masurata la nivelul ecranului ea este foarte mica, undeva la maxim 20% mai mare decit findul natural de radiatii. La o jumatate de metru de ecran, pozitia normala de lucru, nu se mai simte nimic.

Poti face niste calcule. Doza echivalenta pentru a te imbolnavi de, sa zicem cataracta, este de 2.000.000 uSv. Daca doza la nivelul ecranului ar fi, sa exageram putin, 0,4 uSv/h cam cit timp ar trebui sa stai cu ochii lipiti de ecran ca sa faci cataracta? Crede-ma, fumatul este de 1000 de ori mai periculos!

Problema la acest tip de monitoare nu este radiatia ionizanta ci radiatia electromagnetica si pilpiirea ecranului (insesizabila aparent, dar perceputa stresant de creier!) datoarita baleierii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    6

  • yo6ial

    4

  • minimals

    2

  • Dr.L

    1

Top autori în acest subiect

@RoGeorgepoti sa nu iti faci griji, cu privire la emisia X, din monitoarele de calculator.Cu detectorul, la minimum de distanta posibila, de cinescop, abea inregistrez cu un 2-3 impulsuri pe minut in plus fata de radiatia de fundat. (estimativ)si aia, din cauza descarcarilor electrostatice ce pot influenta detectorul :DLa cinescopul alb-negru, e posibil, in cazul une-i tensiuni anodice prea mari, combinata cu un curent mare de catod, poate si o grila 3 scapata de sub control, sa duca la aparitia une-i cantitati de raze X, dar din cauza ca anodul la cinescop e sub forma de strat de pudra, suptire, de luminofor, si metal depus in vid, e prea mica energia care ar putea scapa, printre particulele de luminofor... poate, undeva mai spre colturile cinescopului, dar radiind spre interior sau spre laterale, nici decum in fata, sa se poata masura ceva radiatii X. dar cam atat.E adevarat ca , un tub cinescop seamana cu un "bec" Roetghen, dar, numai seamana, si nu rasare ;)@icaracuma... putin cu putin se aduna gramajoara, si ...te trezesti cu o carutza ...apropos, de bilutele luminoase:Am cateva prin casa, si aproape de panica, le caut si le pun la "numarat particule"...nimic.Le pun la lumina, le tzin un pic, si inapoi la contor.... nimic. nici macar o descarcare in plus fata de fundal. iar biluta lumina verde, frumos... Cele radioactive, vor lumina, poate mai slab sau mai tare, indiferent daca sunt sau nu expuse la lumina, ne fiind necesara excitarea externa.Dar, nici bilutele sau alte d'astea, care "lumineaza in noapte" nu au sanse mari sa radieze altceva decat un pic de lumina verde sau galbuie. Marea majoritate, din ziua de azi, folosec tritiu (sursa de beta, destul de serioasa, parca), pentru excitarea luminoforului, iar toata radiataia e convertita in lumina. daca scapa ceva, e absorbit de carcasa, de plastic sau sticla...

Link spre comentariu

Marea majoritate, din ziua de azi, folosec tritiu (sursa de beta, destul de serioasa, parca), pentru excitarea luminoforului, iar toata radiataia e convertita in lumina. daca scapa ceva, e absorbit de carcasa, de plastic sau sticla...

Cotect, acum se foloseste tritiul (ce intelegi prin sursa de beta, destul de serioasa????) care este emitator beta pur, radiatiile beta avind energia maxima de 18,5 keV iar energia medie de 5,6 keV. Aceste radiatii sunt ecranate dstul de usor de chiar materialul in care e inglobata sursa.

abea inregistrez cu un 2-3 impulsuri pe minut in plus fata de radiatia de fundal

. 2 - 3 pulsuri??? Pai ce zice statistica despre faptul ca doua valori sa difere semnificativ????? :yawinkle:

Si da, aveti dreptate, ar fi bine ca discutia sa fie mutata la Diverse, asta in idea ca doriti sa mai vorbim pe aceasta tema!

Link spre comentariu

"serios" ar insemna o posibila "doza mare" in cazul expunerii directe.Evident ca e putin probabil, dar nu imposibil. :DStiu ca sunt inca mult mistere, cu privire la efectele expunerii, si mecanismul prin care influenteaza organismele vii... de la cancerul caruia ii sunt atribuite o gramada de factori, de la azbest , NOx, la radiatii de toate lungimile de unda...Am vazut, in multe documentare, efectele, expunerii la doze foarte mari (Horoshima, Nagasaky de ex.) si multe dsicutii si teze pe tema expunerii la doze mai mici, pe termen indelungat (minele noastre de uraniu, de ex.)Dar mecanismul, in sine de deteriorare a celulelor sau a nucleilor celulari, inca nu il inteleg indeajuns.La expunerea la radiatii electromagnetice in banda de 2450Mhz,inteleg ce se intampla cu celulele vii, apa continuta, rezoneaza (pe fundamentala???) creste temperatura si se deterioreaza prin... fierbere...dar la energii mari, lungimi de unda foarte mici, ce se intampla? De ce e deteriorat acidul dezoxiribonucleic, in celule, si cum ajung de la modificari chimice in adn, la adevarate eruptii cutanate, asemanatoare unor arsuri, pana la un fel de lichefiere a tesuturilor... Poate e un pic grotesc, vorbin deja de cantitatii enorme de radiatii...Dar, revenind la doze mici, pe termen lung.Chiar am numarat inpulsurile pe minut (n'am avut rabdare sa numar o ora :d )l-eam numarat de cateva ori, si am facut o medie aritmetica. rezultand o diferenta mica (prea mica) cu detectorul pe tubul cinescop.Auma, o descarcare electrica, cum sunt cele electrostatice, la un tub cinescop, creeaza un puls electromagnetic, care este inregistrabil, pe tot spectrul electromagnetic, nu? Poate ca o cantitate infima, ajunge si in spectrul nanometric si picometric, fiid inregistrata ca radiatie ionizanta si in tubul gm...Mai am o curiozitate, cu privire la emisia secundara.Parca, regula era ca, o particula de energie inalta, care loveste un obstacol, ca putea genera emisia une-i particule sau a mai multora cu enegrie mai mica.Dar in cazul gamma, emisia secundara, intr-un invelis de plumb, de exemplu, e tot in spectrul gamma...E posibil ca un element, sa degajeze o cantitate mai mare de emisii secundare, decat a intrat in el? De chistia asta mi-am adus aminte, dupa un documetar despre misiunea Apolo 13, si problemele legate de ecranarea echipajului, fata de radiatia cosmica, iar un invelis de plumb, daca era posibil sa il lanseze, ar fi facut mai mult rau decat bine, din cauza radiatiei secundare.incerc sa nu ma refer la elemente instabile, ca lantanidele sau acnitidele, sau cine stie ce izotopi. ci la elemente stabile. Pot genera emisii secundare, cantitativ sau energetic, mai mult decat la care au fost expuse?

Link spre comentariu
"serios" ar insemna o posibila "doza mare" in cazul expunerii directe.
Confuzie de termeni. Ce insemna expunere directa? Radiatia beta data de tritiu se ecraneaza total in citva cm de aer! Sa lamurim nitel treburile:

- doza de radiatii externa. Subiectul este expus la o doza de radiatii datorate unei surse externe corpului sau. In acest caz, doza incasata depinde de distanta fata de sursa, de energia radiatiei si de activitatea sursei. De exemplu, o sursa de Co-60, de 1 Ci, aflata la un metru de subiect, da aceeasi doza ca si o sursa de 2 Ci de Cs-137 aflata la aceeasi distanta. De doza externa (ambientala sau directionala) vorbim numai in cazul surselor gama, X si neutroni. Radiatiile beta intra in discuie numai daca au energie foarte mare [ (Sr-Y)-90] sau ca radiatie de frinare.

- doza angajata. Se refera la doza datorata contaminari interne, adica un fel de ai inghitit sursa!. Aci problema sa pune nitel altfel. Radiatiile alfa (pa care nu le detectezi cu un GM) datorita atenuarii puternice in tesut, dau doze angajate foarte mari (factor de calitate pina la 10). Radiatiile beta pun de asemenea probleme serioase. Deci sursa serioasa si doza mare sunt termeni improprii. Tritiul, din punct de vedere al expunerii externe nu pune probleme, iar in ceea ce priveste doza angajata, el intra in categoria radioizotopilor putin "toxici". Timpul de injumatatire biologic este destul de mic, el eliminindu-se detul de rapid din corp. Si, sa nu uitam, este greu sa "inghitim" citva Ci de tritiu! Ca doar nu iti racordezi plaminii la cosul unei centrale nucleare!!!!!!

Stiu ca sunt inca mult mistere, cu privire la efectele expunerii
Citusi de putin! Misterios este doar organismul uman! Nu e vorba de nici un mister! E vorba doar de ...chimie! La doze mici (pina la 300 - 500 mSv. Doza maxima pentru expusii profesional este de 20 mSv/an, adica cam 17 uSv/h) vorbim de efecte stohastice. Abia la doze mari (peste 100 mGy) vorbim de efecte deterministe! De exeplu, cataracta apare la doze peste 2000 mGy, iar 50% din subiecti mor la o expunere unica de peste 4000 mGy. Aici nu mai vorbim numai de radiatie, ci si de organism. Ca amuzament: a fuma o tigara este acelasi lucru (din punct de vedere al riscului) cu a "incasa" o doza de 100 uSv iar efectele produse in organism de o pastila de algocalmin, sunt similare cu o doza incasata de 100 mSv!
expunerii la doze mai mici, pe termen indelungat (minele noastre de uraniu, de ex.)
Stii ca apa de la Baile Felix este radioactiva? Si toate lumea se ingramadeste acolo!!!!!
De ce e deteriorat acidul dezoxiribonucleic, in celule, si cum ajung de la modificari chimice in adn, la adevarate eruptii cutanate, asemanatoare unor arsuri, pana la un fel de lichefiere a tesuturilor...
Ufff complicat, adica mult de spus pe aceasta tema. Normal, radiatia transpora energie, pe care o transfera tesutului iradiat. Aceasta energie produce tot felul de reactii chimice in organism, cu urmarile de rigoare. Celula, in cele mai multe cazuri se reface, dar daca energia cedata este mare, distrugerile sunt prea mari pentru a mai putea fi "reparate". In acest caz celula moare. Normal, informatiile din ADN pot fi deteriorate, cu urmarile de rigoare, dar pina la lichefierea tesutului e cale lunga..

Stii care este sindrimul bolii actinice? Ei bine, este leit-poleit sindromul SIDA!

Unul din simptomele expuenerii la doze mari (peste 1500 - 2000 mGy) este starea de voma. Un lucru perfect normal. Mecanismul este, in mare, urmatorul: mucoasa stomacului, foarte sensibila, se distruge, bacteriile si toxinele patrund in singe. Acest lucru este sesizat de creier care da "comanda" sa se goleasca stomacul, sursa acestei infectii!

Poate ca o cantitate infima, ajunge si in spectrul nanometric si picometric, fiid inregistrata ca radiatie ionizanta si in tubul gm...
Nu mecanismul e altul si are legatura numai cu sarcinile electrostatice, electronii, aparuti la suprafata ecranului.

Efectul radiatiilor ionizante este total diferit de efectul radiatiilor neionizante (luminoase, calorice sau radio) deci nu le putem baga in aceeasi oala!

Parca, regula era ca, o particula de energie inalta, care loveste un obstacol, ca putea genera emisia une-i particule sau a mai multora cu enegrie mai mica.

Dar in cazul gamma, emisia secundara, intr-un invelis de plumb, de exemplu, e tot in spectrul gamma...

Imi pare rau, din nou confuzie de termeni! Nu stiu cum sa lamuresc treaba cit mai "didactic". Sa vedem. In cazul ciocnirii particulelor (ioni grei, alfa, beta, neutroni) de energii inalte vorbin de reactii nucleare, ceea ce e cu totul altceva!

La gama nu vorbin de emisie secundara. Acolo e vorba de altceva. Radiatia gama interactioneaza cu materia prin patru efecte: efect fotoelectric, efect Compton, generare de perechi si reactii nucleare. In primul efect radiatia gama "dispare" din facicul, intreaga energie (mai putin energie de legatura) fiind preluata de fotoelectronul rezultat. In cel de al doilea caz, radiatia gama scoate un electron de pe orbita, ii cedeaza acestuia o parte din energie, radiatia Compton rezultata avind energia mai mica decit radiatia initiala. In cazul generarii de perechi, radiatia gama dispare din fasciul, energia fiindu-i preluata de perechea electron-antielectron generata. Antielectronul (poziton) se va anihila, rezultind radiatia gama de anihilare. Acestea nu sunt radiatii secundare, ba mai mult aceste efecte duc la ecranarea radiatiei gamma!

E posibil ca un element, sa degajeze o cantitate mai mare de emisii secundare, decat a intrat in el?
Da, si se creaza perpetuum mobile. Serios acum, raspunsul este nu, legea conservarii energiei vegeaza si in lumea atomului!
iar un invelis de plumb, daca era posibil sa il lanseze, ar fi facut mai mult rau decat bine, din cauza radiatiei secundare.
Eheeeeee, aici e alta poveste! In acest caz nu vorbim de radiatia gama ci de reactii nuclerae cu particulele de mere energie ce hionaresc prin cosmos! Aici e vorba de cu totul si cu totul altceva!!! Adica ionii grei lovesc atomii de plumb (sa zicem) si ii pot rupe rezultind "jerbe" de radiatii secundare, dar aici vorbim de alte particule, chiar daca aceasta radiatie este insotita si de gamma! E cu totul altceva!
Pot genera emisii secundare, cantitativ sau energetic, mai mult decat la care au fost expuse?
Ambigua intrebarea! Nu inteleg la ce referi! Nu pot decit sa-ti raspund ca legea conservarii masei si energiei trebuie respectata! Deci, cu alte cuvinte, "suma" masei si energie particulelor intrate trebuie sa fie musai egala cu "suma" energiei si masei periculelor rezultate.

Si repet, aici vorbim de ioni grei (deci paticule incarcate, cu masa de repaos) de energii foarte mari, de ordinul GeV sau TeV!

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator PrinceIGOR

Am si eu o intrebare pentru cine ma poate ajuta cu un pic de fizica. Lucrez in mediul cu radiatii X - radiologie cu un aparat care emite intre 40-125 kv. si am gasit un ceas cu un detector de raze gamma. intrebarea mea este daca acest ceas poate fi folosit in mediu cu radiatii X mai sus mentionat, adica daca este functional in aceste conditii.

aici puteti vedea ceasul:

http://www.polimaster.com/products/elec ... l/pm1208m/

va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am si eu o intrebare pentru cine ma poate ajuta cu un pic de fizica. Lucrez in mediul cu radiatii X - radiologie cu un aparat care emite intre 40-125 kv. si am gasit un ceas cu un detector de raze gamma. intrebarea mea este daca acest ceas poate fi folosit in mediu cu radiatii X mai sus mentionat, adica daca este functional in aceste conditii.

aici puteti vedea ceasul:

http://www.polimaster.com/products/elec ... l/pm1208m/

va multumesc anticipat.

Fumoasa jucaria, s-o folosesti sanatos[/].

La 125keV o sa trancane, cu siguranta. Dar nu te increde in el, pentru ca nu stii cum o sa penetreze radiatia X senzorul ceasului, care a fost facut pt gamma.

Nu renunta, inca, la sortul de plumb.

Sal'tare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca ma uit la performantele date, as zice ca-i un parat pe cinste. Dar....

- o plaja asa de mare pentru debitul echivalentul de doza ambiental mi se pare de-adreptul suspecta pentru un detector GM asa de mic, cu o electronica superminiaturizata si o sursa de IT pe masura. Suspiciuni am la dozele mici, deci tocmai unde te intereseaza. Nu cred ca aparatul a fost calibrat pentru radiatii X.(yo6ial, detectorul poate "trancani" si la fondul cosmic, fara sa-mi spuna nimic!!!, cu alte cuvinte aparatul trebuie sa-mi dea o informatie utila. Nu te poti duce la un strungar si sa-i spui sa-ti faca un filet "cam atit de mare" :somn: )

- desi domeniul de energie dat este la fel, destul de larg, adica poate se detecteze radiatii gama incepind de la 60 keV si aici am suspiciuni. Din pacate tocmai ce e mai interesant nu este dat, adica raspunsul in energie relativ la 600 kev, adica energia cu cel mai mare "impact" asupra organismului, daca pot spune asa. Detectorii GM au o curba de eficacitate cu un pic major in jurul energiei de 50 - 60 kev, dupa care eficacitatea scade brusc, urcind din nou cu energia. Ca sa elimini acest pic se pun filtre in fata detectorului. Din pacate aceste filtre urca energia minima detectata unde in jurul a 100 keV, ca atare mai greu de detectat radiatii X. Daca detectorul nu are acest filtru, in zona de energie mica iti va indica o doza chiar si de 10 ori mai mare decit cea reala!!!!

Dupa domeniul de tensiuni de accelerare spus de tine, 40 - 125 kV (yo6ial, PrinceIGOR a scris coret, deci fara "e". La generatorii de radiatii X nu este specificata energia radiatiilor generate, ci tensiunea de accelerare a fasciculului de electroni, deci nu keV, ci kV!!) banuiesc ca acel ceas nu-ti va prea uitil. Ai nevoie de un aparat special pentru determinat doze in domeniul X.

In mod normal nu ar trebui sa fii in camera unde se face radiografia, ci intr-o camera alaturata, dupa un ecran. Problema e mai nasoala daca faci angiografie, ca atare un sfat: nu sta in fata sau spatele tubului si, fiind vorba de un fascicul dirijat, atentie la retroimprastiere si efectul de cer.

Si, din experienta, ma vad obligat sa fac o precizare: dupa ce generatorul este oprit, zona nu mai prezinta nici un pericol din punctul de vedere al iradierii.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări