Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condens intr-o cutie si RH%


laStudiu

Postări Recomandate

Am o placa, un afisor, cititor de bilete si sursa intr-o cutie metalica amplasata afara. Cutia are cateva gauri de aerisire in spate si o fanta in fata. Problema este ca apare condens pe peretii interiori ai cutiei in special iarna. Intrebarea mea este: daca incalzesc cutia la +7 grade C condensul va scadea (pt ca fiind mai cald in cutie va putea fi o mai mare cantitate de apa in stare gazoasa) sau va creste (pentru ca peretele cutiei fiind din tabla si avand legatura cu exteriorul in momentul in care vor fi -12 C afara va apare si mai mult condens pe perete din cauza diferentei de T).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • laStudiu

    4

  • d2134

    3

  • Dr.L

    2

  • Nucleu

    2

Top autori în acest subiect

Umiditatea in cutie urmareste umiditatea atmosferica (din cauza gaurilor in cutie).

Umiditatea relativa se defineste ca

RH[%] = (presiunea partiala a vaporilor de apa/presiunea vaporilor de saturatie) *100

Presiunea vaporilor de saturatie este in jur de 1kPa in jurul temperaturii de +7...+8C, scade neliniar pana la 0kPa la -30C si creste exponential pana pe la 13...15Kpa la +50C.

Presiunea partiala a vaporilor de apa este cum da Al de sus.

 

Punctul de roua este temperatura la care umiditatea din atmosfera incepe sa condenseze, adica RH=100%. Condensul este cu atat mai mare cu cat in interiorul cutiei te epropii mai tare de punctul de roua. Asadar nu poti sa spui ca incalzind sau racind cutia vei avea condens mai mic sau mai mare daca nu masori umiditatea ( si temperatura ambianta) si actionezi in consecinta (chestiune mult prea complicata, motiv pentru care se folosesc alte metode precum izolatia termica a peretelui si lacul izolator pe PCB)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Humidity#Relative_humidity

Link spre comentariu

Umiditatea in cutie urmareste umiditatea atmosferica (din cauza gaurilor in cutie).Umiditatea relativa se defineste ca RH[%] = (presiunea partiala a vaporilor de apa/presiunea vaporilor de saturatie) *100Presiunea vaporilor de saturatie este in jur de 1kPa in jurul temperaturii de +7...+8C, scade neliniar pana la 0kPa la -30C si creste exponential pana pe la 13...15Kpa la +50C.Presiunea partiala a vaporilor de apa este cum da Al de sus.

1. Nu umiditatea ci presiunea partiala a vaporilor de apa din cutie se egalizeaza cu cea din mediul inconjurator.2. Presiunea partiala a vaporilor de apa este, intradevar, variabila dar nu creste peste presiunea de saturatie care, la rindul sau este dependenta de temperatura mediului. Incalzind incinta si toate piesele din ea dispare fenomenul de condensare (desublimare, brumare, la temperaturi negative). Pentru ca incalzirea sa fie eficienta se pune o termoizolatie. Asa se face si dezgetarea/dezaburirea la geamurile auto si mai nou si la oglinzile exterioare. Incalzirea se face cu 10 - 20 grade C peste temperatura mediului fiindca daca o termostatezi la +7 grade poti avea surpriza condensului chiar la aceasta temperatura.
Link spre comentariu

Ca sa scap de condens, eu as face asa:

 

As pune in cutie un senzor pentru dew point (temperatura la care incepe sa apara condensul, temperatura care bineinteles depinde de umezeala din aer, adica de cum e vremea). De exemplu cu un senzor combinat de umiditate si temperatura cum ar fi SHT75 se poate calcula dew point (vezi in aplication notes de la Sensirion, producatorul seriei SHT) si e mai ieftin decat sa-l masori direct.

 

Tot ce ai de facut ca sa nu mai apara condensul este sa mentii in cutia ta o temperatura putin mai mare decat dew point calculat anterior. :smt003

Link spre comentariu

Practic nu se pune nici un senzor. Se folosesc rezistente special concepute in acest scop, cu PTC. Ele se tin permanent sub tensiune si isi autoregleaza puterea functie de temperatura. Se gasesc la diverse firme care vind echipament electrotehnic si alegerea numarului/tipului de rezistente se face, dupa indicatiile producatorului, functie de marimea incintei protejate.

Link spre comentariu

Nu inteleg explicatia... :smt009

 

Pentru mine PTC inseaman Positive Thermistor Coefficient. Adica pot masura cu ajutorul lor temperatua, in cel mai bun caz.

 

Cum pot sa reglez puterea din aceste PTC (nu stiu ce sunt) in functie de temperatura, dar fara senzori? Cum aflu informatii despre umiditate? De unde stiu cat de mult sa cresc temperatura incintei ca sa nu mai apara condensul, dar fara sa fac risipa de energie? Daca nu imi pun problema energiei consumate atunci pur si simplu tin cutia la 100 grade Celsius si uit de problema condensului. :smt003

Link spre comentariu

PTC = positive temperature coeficient

 

Toate rezistentele sunt, pina la urma, PTC adica le creste rezistenta cu cresterea temperaturii. Rezistentele folosite in scopul inlaturarii condensului sunt cu un coeficient mare, rezistenta creste rapid cu cresterea temperaturii. Sunt realizate din materiale semiconductoare ca si thermistorii aia folositi in circuitul de demagnetizare in TV doar ca au puteri mai mari (intre 10W si sute de W). Pur si simplu se leaga la 230Vac si pe la 20 -30 grade Celsius rezistenta creste atit de mult incit puterea disipata este neglijabila.

Exemplu http://www.stego.de/us/products/heating.html

 

Rezistente asemanatoare se folosesc si pentru a preveni scaderea temperaturii uleiului in diverse instalatii (compresoare frigorifice de ex). Ele se monteaza in baia de ulei si se tin permanent sub tensiune.

Link spre comentariu

Interesant si foarte simplu in acelasi timp, teoretic ar fi loc si de mai bine, practic e mai mult decat trebuie (si suficient de ieftin), nu stiam, multumesc :weedman:

Link spre comentariu

eu as folosi sistemul de incalzire care se monteaza in carcasele de la camerele de supraveghere (de exterior), pentru a evita aburirea sticlei. simplu si eficient la 12 sau 24V.doar o idee! toate bune!

Link spre comentariu

Incinte echipate in genul celor descrise de catre d2134 folosim pentru aparatajul montat in exterior, in statiile de benzina (dispozitivele de detectie a scurgerilor din rezervoarele de stocare ecologice). Partea de incalzire sta permanent sub tensiune, echiparea se face in functie de volumul incintei.

Link spre comentariu

Am de gand sa izolez cutia (ma gandesc sa folosesc plastic de 2 mm) si sa fac un mecanism la gaurile de aerisire care sa ingreuneze circulatia aerului, dar care sa permita totusi aerisirea printr-un ventilator (deci va trebui un senzor de temp. TCN75) si mai vreau sa pun si un senzor de umiditate rezistiv SYH-1. Pentru incalzirea cutiei pot folosi sursa din cutie de 12V caz in care va trebui sa-mi fac un radiator din rezistente ceramice prinse pe un radiator de Al sau pe tub dreptunghiular de Al, sau sa vad daca gasesc rezistente cu PTC care suna destul de OK.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Vreau sa folosesc senzorul de umiditate rezistiv SYH-2 cu PIC16F627 si am gasit o schema pe net pt semnalul care trebuie aplicat pe senzor ("Sine wave" sau "pulse wave") dar nu inteleg valorile din schema. Am pus un link catre schema daca ma puteti ajuta. Aici http://blog.empas.com/leab0001/list.html?c=1784054. Vreau doar sa determin aproximativ cand RH >= 60% si sa folosesc comparatorul de la PIC.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări