Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema simpla pentru determinarea intensitatii curentului

Vizitator mstanescu

Postări Recomandate

Vizitator mstanescu

Salut...As vrea o schema simpla prin care sa am o modalitate sa determin daca intensitatea curentului printr-un fir este mai mare de 200mA. Voltajul este de 5v. E vb de un cablu USB si vreau sa am o indicatie a curentului care trece prin VCC ca sa zic asa. Un soi de ampermetru primitiv. Eventual cu un led.MihaiPS: Ma gandeam sa fac cu o rezistenta pun sa in paralel cu un tranzistor B-E. Cand intensitatea creste peste valoarea aleasa pentru masura ...tensiunea pe ea devine suficienta sa deschida tranzistorul. Pe colectorul tranzistorului o sa am ledul. Ce parere aveti?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• Dr.L

2

• MiniTehnicus

1

Top autori în acest subiect

pai trebuie sa ai o rez de 4ohmi pentru a avea o cadere de aprox 0,8V .deci valoare prea mare a rez. fara a afecta functionarea montajului alimentat de la 5V .trebuie o rez mult mai mica cu un montaj de amplif.

BC547

DA.corect! Dr.Led

VCEsat collector-emitter saturation voltage

IC = 10 mA; IB = 0.5 mA - 90--> 250 mV

IC = 100 mA; IB = 5 mA - 200--> 600 mV

VBEsat base-emitter saturation voltage

IC = 10 mA; IB = 0.5 mA; note 1 - 700 - mV

IC = 100 mA; IB = 5 mA; note 1 - 900 - mV

VBE base-emitter voltage IC = 2 mA; VCE = 5 V; note 2 580 660 700 mV

Link spre comentariu

de pe la 0,65v se deschide tranzistorul(daca nu chiar de la 0,6v)0,8v e cam prea tarziupune o rezistenta de 3 ohmi(sau o faci din grupari serie/parale),sa fie de 0,25w

Link spre comentariu
Vizitator mstanescu

Merci de raspunsuri..Daca stau sa ma gandesc acum mai e o problema. Curentul poate fi mai mare de 200ma ( si 300mA de ex) si schema cu rezistorul poate afecta prea mult voltajul. Cablul respectiv pe care vreau sa am o indicatie a curentului este un incarcator deci la capatul celalalt se afla un pda / telefon. Sper sa nu fie afectat de scaderea voltajului astfel incat sa nu mai incarce

Link spre comentariu

Pui o rezistenta mica in serie cu alimentarea, de exemplu R=0.1 ohmi. De pe ea culegi o cadere de tensiune egala cu U=R*I. Pentru I=300 mA si R=0.1 ohmi vei avea U=30 mV.30 mV e suficient de putin cat sa nu deranjeze incarcarea.Caderea de tensiune de pe rezistenta R o compari cu o valoare etalon, Uref, folosind un comparator. Daca U mai mare decat Uref aprinzi LED-ul.Teoretic se poate face cu un singur tranzistor si cateva rezistente, practic iti recomand sa faci comparatorul cu un amplificator operational.

Link spre comentariu

Cel mai simplu este sa montezi un ampermetru in circuit, fie un aparat digital fie un instrument analogic.Se gasesc aparate digitale de masura si in targ la preturi mici sau cauti un instrument analogic ampermetru cu 500mA-1A cap de scala sau un instrument cu 1mA cap de scala care se modifica pentru domeniul necesar.

Link spre comentariu

Cel mai simplu este sa montezi un ampermetru in circuit, fie un aparat digital fie un instrument analogic.Se gasesc aparate digitale de masura si in targ la preturi mici sau cauti un instrument analogic ampermetru cu 500mA-1A cap de scala sau un instrument cu 1mA cap de scala care se modifica pentru domeniul necesar.

poate doresta sa fie avertizat cand se atinge un curent maxim .daca doreste sa masoare curentul poate cumpara un multimetru digital sau analogic (am cumparat din targ un aparat digital la 10 lei identic cu cele din oras la 21 lei :smt005 si de la magazinele de pret unic o porcarie de aparat analogic la 4,5lei care masoara aprozimativ corec - la acest pret sigur mai bine nu se poate ). :partyman:
Link spre comentariu

hmm,alea chinezesti numai corect nu masoara,cel putin mie asa mi s-a intamplatdaca gasesti vre-un instrument de masura cu al,d-ala mai vechi,atunci ai sanse mari sa mearga bine(daca nu e deteriorat)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări