Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine a inventat radioul ???

yo9hnf

Postări Recomandate

Cine a inventat domnilor radioul ?

!?! :smt017

In ciuda faptului ca unii incearca discreditarea mea, incerc totusi sa mai folosesc acest forum...

Daca postul vi se pare aberant, se poate muta la Sectiunea Incepatorilor sau in alta parte.

Deci :

Cine a inventat radioul?

Chiar daca raspunsul ar fi evident...Marconi, totusi ar mai fi si alti "candidati".

Despre Marconi nu are sens sa vorbesc deoarece se stie ca el a fost cel care a brevetat radioul.

Aici este un articol in care scrie ca totusi nu Marconi ar fi fost cel care a inventat radioul.

In "MANUALUL RADIOAMATORULUI" - I.L. Spijevski - Ed. Energetica de Stat - 1955 scrie asa :

" Inventarea radiouluii apartine Rusiei.

<>

Opinia publica stiintifica sovietica este profund jugnita de lipsa de tact a organizatorilor congresului italian. Noi vedem in cuvintele domnului Merlin o denaturare constienta a unor fapte cunoscute si verificate de multa vreme.

Una dintre cele mai glorioase pagini din istoria stiintei si a tehnicii ruse este infrumusetata de numele minunatului savant si inventator ALEKSANDR STEPANOVICI POPOV. In ianuarie 1895 , el a facut demontratii publice cu primul aparat de radio din lume. In luna martie 1896, el a realizat pentru prima oara in lume transmiterea prin radio a unui text inteligibil : cuvintele @ Heinrich Hertz @ ; in luna ianuarie 1896 el a publicat schema radioreceptorului. Prin aceasta, ideile intemeietorilor electrodinamicii, Faraday, Maxwell si Hertz , au capatat, in sfarsit, o aplicatie si eu fost puse in slujba omenirii"

Eu nu spun acum ca "infloritorul si extraordinarul si etc " popor rus nu a scos numai abureli in genul ca rusul ar fi inventat orice, dar totusi...destul de interesant nu ?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

6

• yo9hnf

4

• zal

3

• bogdan69

2

Top autori în acest subiect

9hnf de 6ial:

nu stiu ce e cu discreditatul, dar:

asa cum, am vazut de curand un documentar si replica lui, cu privire la aselenizarea americanilor pe luna, si mi-am adus aminte de un banc vechi si prafuit care spunea:

"Rusii a ajuns primii pe luna! Si au vopsit luna in rosu!

Mai apoi au venit americanii si au scris pe ea: "Coca-Cola"..."

Ca e Italia, sau Amerika sau Rusia, tot de guverne tantose vorbim, iar chestii pe care le credem ca sunt triviale se mai dovedesc, cateodata ca nu's chiar asa cum le-a notat istoria.

Nu inclin spre nici una din opinii, ma amuza "lupta" dar atat.

Tot in tonul asta se poate (re)deschide subiectul Traian Vuia vs Wilbur&Orville Wright :d

Pentru ca intre 1903 si 1906 sunt doar 3 ani... :smt017

Rusii au fost, multa vreme, "funchea", inclusiv cu nuka de 57Mt, din '64, parca...

La o oarecare adica, de ce nu?

Sa :partyman: , in sanatatea ???? ??????!

Link spre comentariu

Eu stiam din surse mai vestice decat noi ca, intradevar un rus a inventat radioul. Insa Marconi l-a patentat. Punct. Noi ii uram pe rusi pentru ca in epoca veche tot ce era bun ni se spunea ca vine din URSS. Insa sunt foarte capabili si au avut si au si acum savanti adevarati. Ce nu prea au avut au fost banii. In orice caz mi-ati adus aminte de poanta cu eroul comunit Ceapaev. La muzeul comunismuluiera prezentat eroul Ceapaev.Invatatorul spune elevilor in vizita la muzeu: "Aici o fotografie cu Ceapaev ducand steagul revolutiei.... aici Ceapaev la primul congres al partidului.....". La un moment dat un elev vede intr-o vitrina un schelet de copil si-l intreaba pe invatator ce schelet este acela. Invatatorul spune foarte emotionat: " Acesta e scheletul lui Ceapaev cand era copil!"

Link spre comentariu

Da domnilor...Traiasca ??????! :prayer: :smt005 Nu continui cu Hai Jive... ca poate s=o supara careva.Ideea este ca invingatorii scriu istoria. Asta s-a intamplat mereu. Istoria nu a fost scrisa niciodata de cei ce au pierdut.Nu le iau apararea rusilor...dar, vazand un documentar pe Discovery despre ceva rachetute, am vazut cum ca NASA a cumparat 99 de motoare de nus ce tip de racheta de la rusi....asta ducandu-ma la gandul ca totusi rusi nu-s cei mai prosti.Tari ambele bancuri :partyman:

Link spre comentariu

<>Opinia publica stiintifica sovietica este profund jugnita de lipsa de tact a organizatorilor congresului italian. Noi vedem in cuvintele domnului Merlin o denaturare constienta a unor fapte cunoscute si verificate de multa vreme.Una dintre cele mai glorioase pagini din istoria stiintei si a tehnicii ruse este infrumusetata de numele minunatului savant si inventator ALEKSANDR STEPANOVICI POPOV. In ianuarie 1895 , el a facut demontratii publice cu primul aparat de radio din lume. In luna martie 1896, el a realizat pentru prima oara in lume transmiterea prin radio a unui text inteligibil : cuvintele @ Heinrich Hertz @ ; in luna ianuarie 1896 el a publicat schema radioreceptorului. Prin aceasta, ideile intemeietorilor electrodinamicii, Faraday, Maxwell si Hertz , au capatat, in sfarsit, o aplicatie si eu fost puse in slujba omenirii"

Pe vremea cind a fost scrisa traba asta daca spuneai ca piticul american e mai mare decit piticul sovietic ajungeai in lagar in Siberia.
Link spre comentariu

Eu auzisem ca pe la americani a fost un proces in care Tesla a fost recunoscut ca descoperitor al undelor radio in defavoarea lui Marconi. Mai era unul, Oliver Lodge care s-a jucat cu transmisii radio prin 1894 conform Wikipedia.Tesla se zice ca ar fi facut si el experimente prin 1893.Depinde mult si de cum definesti radioul. Transmisie de voce, semnale morse sau doar transmisie de energie electromagnetica?Personal tind sa cred ca Tesla ar fi de vina pentru inventia radioului... :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu

Tesla a facut unele experimente teribile, nu stiu daca au mai fost altii in stare sa le repete.In ce priveste problema cu inventarea radioului, sa nu uitam ca si rusii au fost si sint inca un imperiu, orice imperiu dezvolta tehnologie folositoare ptr el in functie si de situatia sa geo-strategica, de aceea unele chestii tehnice nu prea au echivalent intre rusi si americani, sau europeni, de exemplu.Poate ca trebuie definita mai bine emisia de unde radio (electronica sau electromecanica), ca sa aflam cine a lansat primul aparat functional.

Link spre comentariu

Radioul este rezultatul unor descoperiri complementare. Este foarte greu sa-i definesti paternitatea pentru ca nu este definit radioul ca atare. Daca vorbim de unde atunci fara Maxwel nu putem. Daca de oscilatii ne legam atunci Hertz a pus bazele. Daca antena si circuitul aferent care a inregistrat descarcarile furtunii atunci Popov este baza de plecare. Daca coherorul (dioda actuala) este cheia atunci sunt mai multi pretendenti (vezi articolul: http://www.proradioantic.ro/?x=articole&id_stire=19). Dar finisul se pare ca este totusi intre Marconi si Tesla; primul, cu transmiterea si receptia pe calea undelor hertziene a unor coduri iar cel de al doilea, prin introducerea circuitului acordat in schema.

Exista o hotarire a tribunalului (american) care a modificat o decizie care fusese in favoarea lui Marconi si a dat castig de cauza lui Tesla (este undeva pe wiki...).

Urmeaza ca adeptii lui Popov sa-l dea in judecata...

Link spre comentariu

Corect , aparitia radioului a insemnat punerea cap la cap a altor inventii si e greu de definit ce inseamna exact . Daca nu era Marconi sau Popov , era altcineva , tot s-ar fi inventat , era logic sa se intample , asta fara sa incerc sa le minimizez contributia.

Link spre comentariu

Eu nu prea am inteles asta :"in anul 1895, el (POPOV) a facut demonstratii publice cu primul aparat de radio din lume. In luna martie 1896 el a realizat pentru prima oara in lume transmiterea prin radio...."Deci prin radio se intelegea intreg sistemul emisie-receptie sau doar receptie ? Ca daca era doar receptie, el ce a receptionat ? QRN sau ce ? Mai scrie asa aici :" In luna iunie 1896, Marconi a inaintat in Anglia prima lui cerere pentru brevetarea inventiei, dar - dupa cum a reiesit din publicatia din iunie 1897 - schema aparatului lui Marconi coincidea, in toate trasaturile sale principale, cu schema aparatului lui Popov. " :smt001 " La 7 mai 1895, la sedinta Societatii Ruse de Fizica si Chimie , A. S. Popov a prezentat o dare de seama si a facut demonstratii cu primul receptor de radio din lume ( construit de el ).Popov si-a incheiat comunicarea cu urmatoarele cuvinte : << In incheiere, imi pot exprima nadejdea ca - dupa perfectionari ulterioare - aparatul meu va putea fi folosit pentru transmiterea la distanta a semnalelor cu ajutorul oscilatiilor electrice de inalta frecventa, imediat ce va putea fi construit un generator de asemenea oscilatii, de putere suficient de mare >>....Dupa 10 luni - la 24 martie 1896 - ( in cadrul sedintei aceleasi societati ) A.S. Popov a transmis la o distanta de 250m prima radiograma din lume.In vara anului 1897, in decursul experientelor sale, A.S. Popov a stabilit - impreuna cu ajutorul sau P. N. Ribkin - legatura intre tarm si navele scoala Evropa si Afrika, la o distanta de 5 Km"

Link spre comentariu

Ca daca era doar receptie, el ce a receptionat ? QRN sau ce ?

Da.

Alexander Stepanovich Popov (Russian: ????????? ?????????? ?????) (Gregorian: March 16, 1859 - January 13, 1906, Julian: March 4, 1859 - December 31, 1905) was a Russian physicist who demonstrated the practical application of electromagnetic (radio) waves,[1] although he did not apply for a patent for his invention.

Beginning in the early 1890s he continued the experiments of other radio pioneers, such as Heinrich Hertz. In 1894 he built his first radio receiver, a version of the coherer. Further refined as a lightning detector, it was presented to the Russian Physical and Chemical Society on May 7, 1895 ? the day has been celebrated in the Russian Federation as "Radio Day".

Vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Stepanovich_Popov
Link spre comentariu

Ei fetilor, voi chiar nu stiti ca Popov a descoperit radioul????

Pai... stati sa va povestesc!

Nevasta lui Popov era o rusoaca faina tare si ...rea de musca. Cum-necum, ea s-a combinat cu Marconi. Cum anunta Popov ca pleaca de acasa, cum nevasta trimtea de veste lui Marconi prin curier. E, numai ca Popov se cam prinde de treaba si nu mai spune dinainte cind pleaca. Ce-i de facut? Simplu, Mraconi inventeaza un aparat de radio pe care il da nevestei lui Popov. Asta, cum pleca Popov de acasa, ii dadea un mesaj lui Marconi. Numai ca treaba nu a tinut prea mult cu suspiciosul de Popov, asa ca asta se face intr-o zi ca pleaca de acasa, nevasta-sa ia radioul, voind sa-l cheme pe Marconi la ea. Atunci Popov intra in casa. Nevasta-sa ce sa faca, il acopera cu plapuma, ca-i era la indemina. Popov de plapuma la oparte si ...uite asa a descoperit Popov radioul!

E, istotia descoperirilor e presarata cu tot felul de cine a fost mai primul. Discutii interminabile la care fiecare isi trage spuza pe turta lui. Se zice ca atunci cind Benjamin Franklin ar fi aratat lumii paratrasnetul, a vazut, cu coada ochiului, pe casa vecinului, un paratrasnet! Va mai pomenesc de roata cu facaie, recte turbina Pelton?

Da, a fost o perioada cind savantii URSS descoperisera si inventasera totul! Chiar si efectul Peltier a fost descoperit de ...un rus!

Stiti de ce radiatiile de frinare se numesc radiatii X? Pentru ca inca nu se stie numele savantului rus care le-a descoperit!

Tesla a fost recunoscut ca descoperitor al undelor radio in defavoarea lui Marconi.

Aici s-ar putea sa fie o neconcordanta din cauza unei confuzii: Hertz a descoperit undele electromagnetice (radio) in timp ce incerca sa verifice practic "ecua?iile lui Maxwell".

Daca antena si circuitul aferent care a inregistrat descarcarile furtunii atunci Popov

Corect, Popov este cel care s-a ocupat de antene, pasiunea lui nefiind radioul ci detectarea timputie a furtunilor. A avut contributii esentiale in acest domeniu. Dar ...atit!

Sa va mai spun ca eu am invata ca rusii au facut prima lampa radio, in anul 1905, deci cu cu un an inaintea lui Lee de Forest? :smt005

Link spre comentariu

Scheletul lui Ceapaev cand era copil.Daca e sa vedem care au fost primii mai bag si eu batul prin gard. Stiti cine a descoperit cu adevarat America? Va las sa va dati cu parerea si va spun mai incolo....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări