adrianc Postat Martie 25, 2008 Partajează Postat Martie 25, 2008 Va salut !Incerc de cateva zile sa conectez la cablul de alimentare a antenei ( RG 58 ) o fisa de tip PL 259.Nu reusesc sa cositoresc tresa cablului de corpul fisei. Ori se topeste izolatia cablului ori se umfla pastila care izoleaza fisa centrala ori daca incalzesc mai putin rezulta o lipitura rece.Voi cum procedati. Astept parerile voastre referitor la metoda de lucru si la scule.Multumesc in avans.73 de Adrian YO3HVV :smt017 Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Martie 25, 2008 Partajează Postat Martie 25, 2008 Sunt 2 tipuri de mufe PL259, unele prin lipire si altele prin sertizare(strangere).Cele prin lipire sunt Amphenol, cu pastila din teflon, sunt mai scumpe fata de restul ce se gasesc in magazine.Fiecare mufa are si un desen care explica operatiile necesare pentru lipirea cablului.Cele prin strangere sunt de 2 tipuri:- prin sertizare - se dezizoleaza camasa exterioara si se scurteaza in asa fel incat sa ramana firul central cu izolatia pe el o distanta cat lungimea pinului central+5mm- se introduce pe cablu inelul exterior pentru sertizare- se impinge camasa inapoi sa se umfle putin pentru a putea sa se largeasca- se inlatura izolatia de pe firul interior pe o lungime cu 2-3mm mai mica decat lungimea pinului central- se introduce cablul in mufa, iar gulerul cilindric trebuie sa ajunga sub camasa exterioara- se trage inelul exterior peste cablu pana ajunge pe guler si folosind clestele de sertizat se strange- se lipeste firul interior de pinul central al mufei- prin strangere - mufa are un filet pe interior - se pregateste cablul ca mai sus si se verifica diametrul fara izolatia exterioara, daca are joc si nu intra mai greu pe filet se mai adauga o spira de banda de cupru sub camasa exterioara sau se foloseste banda de teflon (rolele folosite pentru izolarea filetelor la instalatiile de incalzire)- introduce cablul in mufa prin infiletare in asa fel incat sa nu existe joc pana izolatia firului central ajunge la pastila izolatoare dupa care se lipeste firul interior de pinul centralPentru o legatura mai sigura, camasa exterioara se poate departi in 2 si dupa ce se infileteaza, cu grija se scot cele 2 capete prin gaurile laterale din spatele pastilei izolatoare si se cositoresc de masa mufei.Inainte de lipire trebuie indepartat stratul exterior nichelat pana se ajunge la alama care se cositoreste pentru o lipire mai usoara ulterior.Se utilizeaza un pistol de lipit de minim 100w sau un ciocan de lipit de putere mai mare de 100w pentru a incalzi rapid corpul mufei sa nu apuce izolatia sa se topeasca. Link spre comentariu
adrianc Postat Martie 27, 2008 Autor Partajează Postat Martie 27, 2008 Multumesc pentru raspuns !Fisele pe care le am eu sunt de tipul cu strangere cu filet interior. Am pilit stratul de nichel in zona gaurii laterale si am descoperit ca nu sunt din alama. Probabil ca sunt din otel sau un alt aliaj. Am sa incerc metoda de fixare prin insurubare dar o sa pun sub camasa o bucata de tresa din banda de cupru ca sa se infileteze fest. Cred ca o sa renunt la lipire pentru ca fisa nefiind din alama ca sa o cositoresc trebuie o solutie acida si nu vreau sa folosesc asa ceva. In plus nu am un ciocan de lipit mai mare de 100W, doar un pistol iar fisele nu sunt Amphenol, sunt de tip "la kilogram". Poate ca ar trebui sa iau Amphenol, pentru 4 fise poate ca merita. Am sa sondez piata.Buna ideea cu banda de cupru!Toate cele bune!73 de Adrian YO3HVV Link spre comentariu
Yo4You Postat Martie 27, 2008 Partajează Postat Martie 27, 2008 Dupa cum s-a zis mai sus sunt mufe care se crimpeaza cu un cleste special nu se sertizeaza decat cele de UTP.Intrebarea este unde se gasesc mufe bune fara plastic sau teflon daca se poate cu textolid? Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Martie 27, 2008 Partajează Postat Martie 27, 2008 Dupa cum am mai spus sunt 2 tipuri de mufe, unele care se lipesc si altele care se sertizeaza. Cele mai bune sunt cele care se lipesc, producatorul recunoscut pentru calitate este Amphenol si toate mufele de calitate folosesc teflon la izolatie. Cele low-cost folosesc diferite materiale plastice care au si diferite culori dar care de asemenea au si pierderi in dielectric. Se numeste atenuare de insertie si conteaza cel mai mult la traficul EME, prietenii stiu de ce. :smt003 Sunt cateva firme in Bucuresti care aduc sau au in stoc si mufe Amphenol daca nu gasesti aici: http://www.metrafo.ro/info.html?cod=N1112B1NT3G150 Nu am vazut mufe coaxiale care sa foloseasca textolit, care are pierderi mai mari decat teflonul. Crimping tool = cleste sertizat - se refera la clestele folosit pentru fiecare tip de cablu. Pentru cabluri coaxiale exista un tip de cleste, pentru telecomunicatii alt model (RJ45,RJ11). La inceputul retelelor se folosea cablu coaxial si mufe BNC (unele din ele prin lipire, altele sertzate). http://en.wikipedia.org/wiki/Crimp_%28joining%29 http://sertiza.dictionarweb.com/am.php? ... rd=sertiza http://www.dictionar-online.ro/dictiona ... =sertizare Este acelasi lucru doar termenul difera, toti care fac prelucrari mecanice, instalatii electrice utilizeaza termenul sertizare. Daca exista cuvinte cu acelasi inteles in romana nu are sens sa folosim denumirile folosite in alte tari. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2008 Partajează Postat Martie 31, 2008 Exista un tip de conector PL-259 pentru RG58, care s-a fabricat si in YO, in versiunea din foto. De fapt, este un PL obisnuit (pentru cabluri gen RG8/RG213), cu un adaptor pentru RG58 (v. foto). Este din alama (contactul central argintat) si cu izolatie teflon, iar sistemul de fixare a tresei cablului este asemanator cu cel de la conectorii BNC autohtoni cu fixare cu piulita. Acest conector + adaptor, pentru RG58 nu necesita "scoaterea" si/sau lipirea tresei prin orificiile corpului conectorului, ci lipirea tresei la "saibele" respective (ca la BNC autohton cu montare prin strangere cu piulita; din pacate nu s-ar putea vedea decat daca as demonta conectorul...). Evita conectorii SO239/PL259 cu izolatie din materiale plastice cu temperaturi de topire joase, sunt o catastrofa! Conectorii PL259 de cea mai buna calitate sunt argintati+teflon; pentru PL259, termenul "argintat" este mai important decat izolatia de teflon. De fapt, spre deosebire de BNC, N, SMA, etc., PL-259 "de calitate" (adica + teflon) nu prea sunt fabricati si nu sunt deloc raspanditi, nici macar in aparatura "cu pretentii", deoarece actualmente acest tip de conector numai arareori mai este utilizat in aparatura profesionala (este un conector al anilor ...'50), si vei intalni muuuult mai des PL si SO cu izolatie teflon ce au fost fabricati pe vremuri la Conect decat similari fabricati de alte firme (incluzand aici si Amphenol). Desigur, pentru RG58 nici nu se mai pune problema pierderilor de insertie ale conectorului, nu mai are rost, tinand cont de caracteristicile acestui cablu... Oricum, in HF, deoarece pierderile de insertie sunt mai reduse, PL cu izolatie teflon este necesar numai pentru puteri mari (>3 kW) si in special din motive termice si nu de calitate "electrica" (deci nu datorita perderilor de RF in dielectric!), iar pentru VHF/UHF "cu pretentii" nu are rost altceva decat N, C, LC, 7/16 sau similare, deoarece in UHF VSWR-ul introdus de SO/PL poate fi deja mai important. Ca si comparatie, BNC de calitate (arginati + teflon) sunt utilizati in interiorul unor aparate profesionale/militare la niveluri de putere HF de 1kW (continuu), fara probleme (in Harris RF-110, v. foto) sunt 4 asemenea jonctiuni BNC, la 1kW continuu, iar amplificatorul este utilizat de unii RA chiar si la 2 kW out!). http://www.w5fc.org/Files/PL259.PDF http://www.seed-solutions.com/gregordy/ ... erCoax.htm http://www.eham.net/articles/5071 http://www.solder-it.com/PL-259.asp Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum